Δίκη Πολύκαρπου Γεωργιάδη: Ούτε η Αντιτρομοκρατική δεν μπόρεσε να στηρίξει την κατηγορία

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου η δίκη του – εδώ και σχεδόν 18 μήνες προφυλακισμένου – 43χρονου Πολύκαρπου Γεωργιάδη στο Α Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο Π. Γεωργιάδης συνελήφθη, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε αποθήκη που νοίκιαζε ο ίδιος στο όνομά του στο Κουκάκι και βρέθηκε μία τσάντα με ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητών και φυσιγγίων. Της σύλληψής του, προηγήθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο τον στοχοποιούσε, πράγμα που όπως καταγγέλλει και ο ίδιος αποτελεί συνηθισμένη τακτική της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης: Πολύκαρπος Γεωργιάδης: Η διόγκωση του κατηγορητηρίου, η κατασκευή ενόχου και η κατάργηση της διάκρισης εξουσιών

Ο 43χρονος ωστόσο δεν κατηγορείται για το πλημμέλημα της απλής κατοχής εκρηκτικών και πυρομαχικών αλλά με την επιβαρυντική διάταξη του «τρομονόμου» (σ.σ. άρθρο 187Α του Π.Κ.) για το κακούργημα της «κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος ή τροφοδοσία ομάδων, οργανώσεων, ενώσεων προσώπων κλπ».

Σημειώνεται πως ο ίδιος δεν έχει αρνηθεί την κατηγορία της απλής κατοχής, καθώς όπως είπε και στην απολογία του πρόκειται για υλικό το οποίο δεν είχε βρεθεί από τις αστυνομικές έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2008 και αφορά παλαιότερη καταδίκη του (σ.σ. υπόθεση της απαγωγής του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά)

«Αυτή η αποθήκη δεν ήταν γιάφκα. Την έχω νοικιασμένη στο δικό μου όνομα. Ήταν επαγγελματικός χώρος. Ανάμεσα σε βιβλία βρέθηκε και αυτό το υλικό. Ήταν κομμάτι μια παλιάς υπόθεσης, το 2008 στην εξιχνίαση της υπόθεσης του Μυλωνά δεν βρέθηκαν αυτά», είπε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του η οποία σημειώνεται πως διεκόπη από την έδρα του δικαστηρίου αρκετές φορές, με τον κατηγορούμενο να μην μπορεί να την ολοκληρώσει ομαλά.

Πρόεδρος: Από πού τα βρήκατε τα εκρηκτικά εξαρχής;

Π. Γεωργιάδης: Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει αναλάβει την ευθύνη. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη για την κατοχή. Δε γνωρίζω από πού προήλθαν όλα αυτά. Είχα βοηθητικό ρόλο. Τα ξέθαψα το 2016 από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα αφήσατε;

Π. Γεωργιάδης: Γιατί γίνονταν πλησίον εργασίες.

Πρόεδρος: Γιατί δεν τα πετάξατε;

Π. Γεωργιάδης: Ήταν πιο επικίνδυνο. Μιλάμε για μια δευτερογενή εκρηκτική ύλη που κάτω από προϋποθέσεις γίνεται έκρηξη. Δεν ήταν ενωμένα σε μηχανισμούς. Από το 2008 μέχρι το 2016 ήταν θαμμένα. Ήμουν υπαξιωματικός στον στρατό και γνωρίζω πως γίνεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή η προστασία των εκρηκτικών υλών.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ. του Χρυσοχοΐδη

Στο δικαστήριο κατέθεσαν, δύο αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ως μάρτυρες κατηγορίας και επτά μάρτυρες υπεράσπισης, ανάμεσά τους, ο Παναγιώτης Πολίτης, κοσμήτορας καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Κώστας Λεγάκης από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, αλλά και συγγενείς και φίλοι του 43χρονου.

Εντύπωση προκάλεσε η δυσφορία της έδρας για τον αριθμό των μαρτύρων υπεράσπισης πράγμα που έδειξε την ξεκάθαρη πρόθεσή της να τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες την ακροαματική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας κανείς από τους δύο άνδρες της αντιτρομοκρατικής δεν μπόρεσε να απαντήσει αναφορικά με το πώς αποδεικνύεται το κομμάτι της κατηγορίας που σχετίζεται με το άρθρο 187α του Π.Κ., δηλαδή την πρόθεση του κατηγορουμένου να διαθέσει το εκρηκτικό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του σε τρίτους. Οι αόριστες απαντήσεις αλλά και οι κραυγαλέες αντιθέσεις σχετικά με τις προανακριτικές τους καταθέσεις, προκάλεσαν τον εκνευρισμό της εισαγγελέα Ευθυμίας Σωτηροπούλου, η οποία απευθυνόμενη στον έναν εκ των δύο είπε ειρωνικά: «Ναι εντάξει… καταλαβαίνετε ότι καλό θα ήταν ειδικά σε τέτοιες υποθέσεις να κρατάτε ένα αντίγραφο της κατάθεσής σας. Να έρχεστε διαβασμένος τουλάχιστον».

Ωστόσο η εισαγγελέας δεν περιόρισε το ειρωνικό της ύφος μόνο στους μάρτυρες κατηγορίας αλλά απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους του omniatv οι οποίοι μετέδιδαν τη διαδικασία μέσω liveblog είπε: «κρατάμε εμείς πρακτικά, δεν έχουμε ανάγκη την βοήθειά σας». Παράλληλα σχολιάζοντας μία παρέμβασή του κατηγορουμένου, είπε «θα σας απαντήσω στην αγόρευσή μου», δίνοντας την εντύπωση πως η πρότασή της επί της υπόθεσης είναι ήδη έτοιμη.

Την αίσθηση ότι οι λόγοι που ο 43χρονος δικάζεται αντιμετωπίζοντας, όπως υποστηρίζει, ένα διογκωμένο κατηγορητήριο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, άφησε και η τοποθέτηση της προέδρου της έδρας Παρασκευής Γρίβα σχετικά με τον συνεργάτη του Π. Γεωργιάδη, Τάσο Θεοφίλου, DNA του οποίου βρέθηκε – όπως ήταν φυσιολογικό – στο καφέ βιβλιοπωλείο red n’ noir, που διατηρούν από κοινού στην Κυψέλη. Η αναφορά στο όνομα του Τ. Θεοφίλου εκτός από το γεγονός ότι ήταν αχρείαστη, υποδεικνύει και μία προκατάληψη από την πλευρά των δικαστικών αρχών, ποινικοποιώντας, ίσως άθελά της, ακόμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πρόεδρος: Βρέθηκε στον άλλο χώρο, στο red n’ noir, DNA του Τάσου Θεοφίλου.

Γ. Ραχιώτης (συνήγορος υπεράσπισης Π. Γεωργιάδη): Συνεργάτες είναι στο βιβλιοπωλείο. Ο πελάτης μου έχει γράψει και βιβλίο κυρία πρόεδρε. Δε σας το έφερα. Ο τίτλος είναι «Γεωπολιτικός Μεντεσές».

Εισαγγελέας: Καλά, εντάξει δε θα το διαβάζαμε έτσι κι αλλιώς.

Γ. Ραχιώτης: Εγώ το διάβασα, είναι πολύ ωραίο και θα το συνιστούσα.

Κατά την αποδεικτική διαδικασία, ο αδελφός του Π. Γεωργιάδη, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, χαρακτήρισε τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην αποθήκη στο Κουκάκι, ως «παλιά αμαρτία» και «μια ιστορία από το παρελθόν» του αδελφού του. Φίλη του κατηγορούμενου έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» αναφερόμενη στη «διόγκωση του κατηγορητηρίου» ενώ όσον αφορά την υποτιθέμενη προμήθεια προς τρίτους η μάρτυρας υπογράμμισε πως αυτό «αποτελεί μία υπόθεση» και «δεν αποδεικνύεται», ενώ ο Κ. Λεφάκης από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» είπε πως «αν κάποιος ψάξει ένα σπίτι στην Καλαμάτα την περίοδο του Πάσχα που έχουν το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, θα βρει περισσότερα εκρηκτικά», σχολιάζοντας την ποσότητα εκρηκτικών (σ.σ. περίπου δύο κιλά) που βρέθηκαν στην αποθήκη.

Με τη σειρά του ο πανεπιστημιακός Π. Πολίτης, έκανε λόγο «δίκη προθέσεων» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος είναι «ένας άνθρωπος που δεν έχει την εγκληματική προσωπικότητα που περιγράφεται από τα ΜΜΕ». Ο συγκεκριμένος μάρτυρας μάλιστα διεκόπη αρκετές φορές από την έδρα με αποτέλεσμα να ζητήσει να «σεβαστούν τις τρεις ώρες» που έκανε να έρθει από τον Βόλο και να τον αφήσουν να ολοκληρώσει την κατάθεσή του.

Από την πλευρά της η σύζυγος του Π. Γεωργιάδη, αναφέρθηκε στο πόσο υποστηρικτικός σύντροφος και πατέρας είναι ο κατηγορούμενος και δήλωσε πεπεισμένη πως «ποτέ και για τίποτα δεν θα έκανε κάτι που θα του στερούσε την καθημερινότητα με τον γιο του.Ο Πολύκαρπος αυτή τη στιγμή στα 43 του χρόνια ήδη έχει χάσει 18 μήνες από τη ζωή του παιδιού του. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι για να χάσει παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση της έδρας για το αν θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος θα διαπράξει κάποια έκνομη πράξη αν αφεθεί ελεύθερος.

Κατά την απολογία του ο Π. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για στημένες υποθέσεις και αναφέρθηκε σε «φάμπρικα ανώνυμων τηλεφωνημάτων». «Σχετικά με την υπόθεση έχουμε δυο σκέλη το ένα είναι το στεγνά ποινικό που είναι το κέλυφος της υπόθεσης. Και ένα βαθιά πολιτικό σκέλος που αναβαθμίζει την απλή κατοχή εκρηκτικού σε κακούργημα. Είναι επιλογή να εξαντλείται το 18μηνο. Ζητάμε πολύ καιρό να δικαστούμε. Πολιτική δεν είναι η δίωξη αυτή κάθε αυτή αλλά η αναβάθμιση κ διόγκωση του κατηγορητηρίου. Όλα προέκυψαν από ανώνυμο τηλεφώνημα αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Έχει στηθεί μία φάμπρικα ανώνυμων τηλεφωνημάτων από την Αντιτρομοκρατική. Ο συνάδελφος μου Τάσος Θεοφίλου βάσει ενός ανώνυμου τηλεφώνου καταδικάστηκε και μετέπειτα αθωώθηκε», είπε συγκεκριμένα.

Το γεγονός ότι ο Π. Γεωργιάδης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν δεν έπαψε να υπενθυμίζεται από την έδρα του δικαστηρίου ούτε στιγμή με τον συνήγορο υπεράσπισής του Γ. Ραχιώτη να μην το αφήνει ασχολίαστο, λέγοντας πως «εδώ πλανάται ένα κλίμα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες».

Η δίκη διεκόπη για τις 2 Μαρτίου όπου και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση.