Με την εξέταση του Μάνου Δασκαλάκη, που καταθέτει για δεύτερη συνεδρίαση στην δίκη της μητέρας των παιδιών του, Ρούλας Πισπιρίγκου, για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, συνεχίζεται ενώπιον του ΜΟΔ η διαδικασία για την δεύτερη υπόθεση που βαρύνει την 35χρονη.
Με το εδώλιο άδειο, καθώς η κατηγορούμενη βρίσκεται στην διπλανή αίθουσα ΜΟΔ όπου αγορεύει ο συνήγορός της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ο πατέρας των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, από την μητέρα τους, απαντά σε ερωτήσεις.
Με την έναρξη της διαδικασίας ζητήθηκε από την πλευρά του Δασκαλάκη η λήψη μέτρων, καθώς στην προηγούμενη δικάσιμο είχε σημειωθεί, κατά την διακοπή της συνεδρίασης, έντονο επεισόδιο ανάμεσα στους δύο πρώην συζύγους. «Την σταμάτησαν από το να χιμήξει στον μάρτυρα», ανέφερε ο δικηγόρος του Δασκαλάκη για την κατηγορουμένη. «Ζητούμε να ληφθούν μέτρα από το δικαστήριό σας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που έρχονται εδώ», συμπλήρωσε.
Πρόεδρος: Εντός της αίθουσας είναι αυτονόητη η προστασία. Εκτός θα πρέπει να ρυθμιστεί από τη συνοδεία, σε κάθε περίπτωση θα μεριμνήσουμε.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως τις ημέρες που είχαν προηγηθεί του θανάτου της Ίριδας, στις 21 Μαρτίου 2021, «υπήρχε ένταση» με την κατηγορουμένη και ότι ο ίδιος είχε φύγει από το σπίτι, ανακοινώνοντας στην Πισπιρίγκου ότι θέλει να χωρίσουν.
Πρόεδρος: Είπατε μια ημέρα πριν το θάνατο της Ίριδας δεν μιλήσατε με την κατηγορούμενη αλλά φαίνεται να έχετε μιλήσει 51 δευτερόλεπτα και μετά έγινε κλήση στο 166. Τι είπατε στο τηλεφώνημα; Ενημερωθήκατε για το παιδί;
Μάρτυρας: Όχι δεν μου είπε κάτι. Υπήρχε ένταση σίγουρα. Ήταν εκείνες οι ημέρες που ήταν το κλίμα έντονο.
Ο μάρτυρας επανέλαβε πως παρόλο που η 35χρονη με τον θάνατο της Ίριδας βίωνε δεύτερη απώλεια παιδιού, αφού είχε προηγηθεί ο θάνατος της Μαλένας το 2019, εντούτοις «δεν ήταν όλη την ημέρα στα πατώματα. Υπήρχαν ώρες που ξέσπαγε» και προσπαθούσε να πετύχει την επιστροφή του στο σπίτι. «Έμαθα ότι έπαιρνε τη θεία μου και της έλεγε να με πείσουν να μείνω στο σπίτι και η θεία μου της έλεγε “έχεις χάσει ένα παιδί, μη κοιτάς το Μάνο”», ανέφερε ο Δασκαλάκης.
Πρόεδρος: Θέλω να σταθούμε στο πανάκι που βρήκατε. Είπατε ότι βρέθηκε χωμένο ανάμεσα στο στρώμα και στα κάγκελα της κούνιας. Έτσι όπως το είδατε εσείς τι εντύπωση σας έδωσε; Ήταν κρυμμένο ή πεσμένο;
Δασκαλάκης: Ότι τραβήξανε τα σεντόνια και πήγε το πανάκι εκεί. Ήταν σαν έχεις ακουμπήσει τα σεντόνια πάνω στο πανάκι.
Πρόεδρος: Συνήθως που του το τοποθετούσατε;
Δασκαλάκης: Στο προσκέφαλο του μωρού.
Πρόεδρος: Όταν ξύπναγε το πανάκι αυτό το βρίσκατε στη θέση του;
Δασκαλάκης: Συνήθως ναι.
Πρόεδρος: Αναφερθήκατε στην κατάθεσή σας στο χωρισμό σας με την κατηγορούμενη και σε καβγά σας. Είχατε πει ότι έφυγε και πήγε σε ξενοδοχείο. Συνδέετε αυτά τα γεγονότα με τους θανάτους;
Δασκαλάκης: Πλέον ναι…
Εισαγγελέας: Από τον Σεπτέμβριο του 20 που γεννήθηκε η Ίριδα μέχρι που πέθανε μένατε κάθε βράδυ στο σπίτι
Δασκαλάκης: Ναι, γύρναγα αργά δούλευα σε μεταφορική.
Εισαγγελέας: Υπήρχε περίπτωση το παιδί 12 ώρες να κοιμάται και να μην ελεγχθεί;
Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, καταρχήν θα έμπαινα εγώ σίγουρα όταν γύρναγα και ξύπναγε και η κατηγορουμένη. Το πολύ να περνάγανε πέντε ώρες, το πολύ χωρίς να ελεγχθεί….
Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή ότι γίνονταν τακτικός έλεγχος του παιδιού στο δωμάτιο;
Δασκαλάκης: Και από την κατηγορουμένη, ναι, απ’ όσο ξέρω.
Εισαγγελέας: Γιατί να αφήσει το πανάκι μέσα στη κούνια η κατηγορουμένη αν αυτή του το είχε τοποθετήσει στο στόμα – όπως λέει η δικογραφία -και το παιδί να πεθάνει από ασφυξία; Θέλω να μου πείτε αν θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δει τις κηλίδες αίματος το πρωί; Θέλω να μου πείτε τις συνθήκες φωτισμού ….
Δασκαλάκης: Ήταν σκοτάδι στο δωμάτιο αυτό το πρωί. Δεν άνοιγαν τα πατζούρια, ούτε το φως γιατί θα ξυπνούσε η Τζωρτζίνα, ένα φωτάκι υπήρχε.
Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι η κατηγορούμενη γονάτισε και έκλαιγε στη κούνια της Ίριδας γοερά και ότι εσείς εντοπίσατε το πανάκι πρώτα. Τι έκανε εκείνη όταν σας είδε με το πανάκι; Σταμάτησε να κλαίει;
Δασκαλάκης: Κατευθείαν.
Εισαγγελέας: Το πανάκι θα μπορούσε να βρεθεί εκεί που το βρήκατε από μια απότομη κίνηση του παιδιού ή από ένα χέρι ανθρώπου;
Δασκαλάκης: Όταν σήκωσε το παιδί από τη κούνια η αδελφή της κατηγορούμενης, η Δήμητρα, μπορεί να τράβηξε τα παπλώματα για να το σηκώσει και μπορεί το πανάκι να βρέθηκε σε εκείνη τη μεριά. Αυτό όμως είναι μια εικασία….
Πρόεδρος: Βάσει της κατάθεσης της αδελφής το παιδί ήταν ξεσκέπαστο…
Δασκαλάκης: Για αυτό είπα εικασία.
Εισαγγελέας: Πως αντέδρασε η κατηγορούμενη μόλις βρήκατε το πανάκι;
Δασκαλάκης: Σταμάτησε να κλαίει, ξαφνιάστηκε. Κοιταχτήκανε με την αδελφή της.
Εισαγγελέας: Μια άλλη εκδοχή της κ. Τσιόλα ήταν το πανάκι χρησιμοποιήθηκε για σκούπισμα υγρού. Σας είπε ποτέ η κατηγορουμένη ότι με αυτό το πανάκι «σκούπισα το στόμα του μωρού»;
Δασκαλάκη: Ξεκάθαρα όχι.
Εισαγγελέας: Ποια ήταν η ψυχολογική κατάσταση της κατηγορούμενης και αφού έχετε βρει το πανάκι; Την απασχολούσε ο θάνατος της Ίριδας ή αποκατάσταση της σχέσης σας;
Δασκαλάκης: Ήταν πολύς κόσμος στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν όλη την ημέρα στα πατώματα, υπήρχαν όμως ώρες που μπορεί να ξέσπαγε. Έμαθα μετά ότι έπαιρνε τη θεια μου τηλέφωνο και της έλεγε «πείτε του Μάνου να μείνει».
Εισαγγελέας: Γιατί σας είπε να ζητήσετε το πανάκι πίσω από την ιατροδικαστή; Σας έκανε κάποια εντύπωση αυτό;
Δασκαλάκης: Μου είπε ότι κάνανε κάτι στο πανάκι, δεν έδωσα καμία σημασία, είχα το παιδί στο νοσοκομείου. Το μυαλό της ήταν αλλού εκείνη την περίοδο, για παράδειγμα ενώ η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ του Ρίου εκείνη μου ζητούσε να τη ξεμπλοκάρω για να κάνει ανάρτηση…
Εισαγγελέας: Μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας ζητεί νεκροψία από τη Τσιόλα. Γιατί τέτοια εμμονή;
Δασκαλάκης: Λόγω της ιατροδικαστικής με τη Μαλένα δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη στην ιατροδικαστική Αθηνών, ήταν κυρίως δική μου επιθυμία.
Εισαγγελέας: Πάμε στη Μαλένα. Το Μάρτιο του 2019 ποια ήταν η κατάσταση στην οικογένεια σας, οπότε και η Μαλένα εμφανίζει λευχαιμία πως ήταν η σχέση σας;
Δασκαλάκης: Ήταν συγκρουσιακή σχέση. Εκείνο το διάστημα δεν είχαμε όμως έντονους καυγάδες. Επειδή είχε προηγηθεί η εξωσυζυγική μου σχέση και είχα πέσει και εγώ πάνω της για να κερδίσω πάλι την εμπιστοσύνη της.
Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι είχε εμμονή με εσάς. Πως εκδηλώνονταν αυτή συμπεριφορά;
Δασκαλάκης: Για παράδειγμα έβγαινα με φίλους, μου έκανε 500 ερωτήσεις, είχε μούτρα, έπαιρνε το κινητό μου και το έψαχνε. Έμαθα μετά το θάνατο, τη δολοφονία του παιδιού, ότι αυτή έτρεχε στις χαρτορίχτρες για να δει τι κάνω εγώ και ενώ είχε φύγει το παιδί από τη ζωή. Ήταν παρορμητική και πάντα ήθελε να επικρατεί το δικό της.
Εισαγγελέας: Στο νοσοκομείο ήταν τρυφερή με το παιδί;
Δασκαλάκης: Ναι ήταν καταπάνω του.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν καταθέσεις που λένε τα αντίθετα.
Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, ήταν πάνω στο παιδί.
Εισαγγελέας: Τι ακριβώς σας είπε για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού;
Δασκαλάκης: Ότι πετάχτηκε το παιδί στον ύπνο του, έβγαλε ένα «α» και έπεσε πίσω.
Εισαγγελέας: Σας είπε ότι δεν έβρισκε τους γιατρούς; Σας είπε για καθυστέρησή τους;
Δασκαλάκης: Όχι μου είπε πως τους βρήκε, πως ήταν σε άλλο δωμάτιο και πήγαν. Για καθυστερήσεις τα είπε μετά στις καταθέσεις της. Υπήρχαν παντού γιατροί και νοσηλεύτριες.