Ο οργανισμός δεν παρέστη προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ούτε στη δεύτερη δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις της περιόδου 2011-14 οι οποίες τον ζημίωσαν κατά €1,4 εκατ.
Στο ίδιο μοτίβο συγκάλυψης συνεχίζει να κινείται η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) –πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ– σε ό,τι αφορά και τη δεύτερη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφορικά με παράνομες προσλήψεις που ζημίωσαν τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παραστάθηκε για δεύτερη φορά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη που αφορά 74 παράνομες προσλήψεις. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι το καλοκαίρι του 2023 η προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού είχε αποφασίσει να το πράξει, αναθέτοντας σε δικηγόρο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως κι έγινε.
Διαβάστε επίσης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παρίσταται στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις για να καλύψει τον Πουλή
Το ίδιο είχε γίνει και στην αναβολή που είχε δοθεί στην εκδίκαση της ίδιας υπόθεσης στις 9 Φεβρουαρίου 2024, όταν και πάλι ο ΕΟΔΥ ήταν απών.
Είναι ακόμη μια «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ σχετικά με τη νομική του εκπροσώπηση σε δίκη για παράνομες προσλήψεις που αφορά την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ», έπειτα από αυτήν που έκανε στα μέσα του περασμένου Γενάρη για την άλλη δικογραφία των 22 παράνομων προσλήψεων που εκδικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Υπενθυμίζεται πως για τη στάση του ΕΟΔΥ και στις δύο υποθέσεις με τις παράνομες προσλήψεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου του ΕΟΔΥ Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι των δύο αυτών υποθέσεων.
Αφαντος ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ
Στις 28 Ιουνίου 2024 επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη για τις 74 παράνομες προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2011-14. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο στενός συνεργάτης του Αδωνη Γεωργιάδη και πρώην εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, επίσης μετακλητή συνεργάτρια του νυν υπουργού Υγείας, και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου, η οποία είχε διοριστεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για «προσλήψεις – συνεργασίες» διάφορων ειδικοτήτων, είτε διοικητικών υπαλλήλων είτε γιατρών. Τα αδικήματα που αποδίδονται κατά περίπτωση είναι για τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή πράξη άνω των 120.000 ευρώ και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.
Η δίκη δεν ξεκίνησε. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα αναβολής λόγω κωλύματος. Το αίτημα έγινε δεκτό και η έδρα έδωσε αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης για τον Νοέμβριο του 2024. Κατά την εκφώνηση της υπόθεσης η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε επανειλημμένα εάν παρίσταται ο ΕΟΔΥ προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση. Κανείς από τον οργανισμό δεν ήταν παρών για να υποστηρίξει τα συμφέροντά του, παρά το γεγονός ότι νομικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είχε δηλώσει κατά το παρελθόν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, έπειτα από απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν παρίστατο νομικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ. Το ίδιο είχε συμβεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και στις 9 Φεβρουαρίου 2024, όταν είχε προγραμματιστεί και πάλι εξ αναβολής προς εκδίκαση η υπόθεση. Την ημέρα εκείνη δόθηκε αναβολή λόγω αποχής των δικηγόρων. Ηταν η δεύτερη κατά σειρά αναβολή.
Η απόφαση του ΔΣ που δεν τηρήθηκε
Η επίμαχη δίκη για τις 74 προσλήψεις είχε προγραμματιστεί αρχικά να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023. Λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση το τότε ΔΣ του ΕΟΔΥ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης από την πλευρά του οργανισμού για παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε δικηγόρο του ΕΟΔΥ τη νομική εκπροσώπηση ώστε να προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες. Επίσης το ΔΣ αποφάσισε ότι ο ΕΟΔΥ θα υποβάλει και πάλι δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση που το δικαστήριο αναβάλει ή διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης. Την περίοδο εκείνη πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης. Πράγματι την ημέρα της εκδίκασης εμφανίστηκε στο δικαστήριο νομικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ στον οποίο το ΔΣ είχε αναθέσει την εκπροσώπηση, ο οποίος δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Η δίκη ωστόσο δεν ξεκίνησε. Επειτα από αίτημα των κατηγορουμένων το δικαστήριο ανέβαλε για τις 9 Φεβρουαρίου 2024.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο καθηγητής Ζαούτης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ. Στη θέση του τοποθετήθηκε άλλος πανεπιστημιακός, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου. Αν και αρχικά έδειξε ότι θα τηρήσει τη γραμμή Ζαούτη σε ό,τι αφορά τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στις δίκες της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ», τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών.
Τον Οκτώβριο του 2023 ο δικηγόρος που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη με τις 74 προσλήψεις υπέβαλε παραίτηση. Προτού φύγει ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν στις νομικές υποθέσεις που απασχολούν τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ αυτών και για τη δίκη με τις 74 προσλήψεις.
«Κωλοτούμπα» και για τη δίκη με τις 22 προσλήψεις
Είναι η δεύτερη «κωλοτούμπα» της διοίκησης του ΕΟΔΥ σχετικά με τη νομική εκπροσώπηση του οργανισμού στις δίκες για τις παράνομες προσλήψεις με κατηγορούμενη την αποκαλούμενη «παρέα του ΚΕΕΛΝΠΟ».
Η πρώτη είχε γίνει τον περασμένο Γενάρη. Λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης για τις 22 παράνομες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου. Κατηγορούμενα ήταν και πάλι τα τέσσερα μέλη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Οι επίδικες προσλήψεις έγιναν την περίοδο 2013-14 με ζημία του οργανισμού ύψους 251.629 ευρώ.
Διαβάστε σχετικά: Άδωνης για παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Εγώ έδωσα προφορική εντολή, δεν υπήρξε ζημία επειδή εργάστηκαν
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές πράξεις της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας στην ως άνω πράξη.
Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ του ΕΟΔΥ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης για την υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη δίκη. Μάλιστα στις 27 Δεκεμβρίου 2023 το ΔΣ ανέθεσε στον αναπληρωτή καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Τριανταφύλλου να συντάξει γνωμοδότηση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπροσώπηση του ΕΟΔΥ στη δίκη. Ωστόσο στις 12 Ιανουαρίου 2024, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την εκδίκαση, η διοίκηση του οργανισμού άλλαξε ρότα. Με ψήφους έξι υπέρ έναντι μίας κατά αποφάσισε «να μην προβεί ο ΕΟΔΥ σε δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων», ανακαλώντας την απόφαση του Δεκεμβρίου.
Η μήνυση Πολάκη κατά του ΔΣ του ΕΟΔΥ
Για τη στάση αυτή του ΕΟΔΥ και στις δύο υποθέσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρ. Χατζηχριστοδούλου, και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Οπως υπογραμμίζεται στη μήνυση, τα συγκεκριμένα πρόσωπα «παρέλειψαν να ασκήσουν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωσή τους, δηλαδή να λάβουν απόφαση για την επανάληψη της δήλωσης παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στο ακροατήριο –καθότι αυτή είχε ήδη δηλωθεί κατά την προδικασία– κι έτσι τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας».
Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Η μήνυση Πολάκη κατά ΕΟΔΥ και Γεωργιάδη για κακουργήματα σχετικά με την «επιχείρηση συγκάλυψης»
Η μήνυση στρέφεται ακόμη τόσο σε βάρος της νομικής συμβούλου του ΕΟΔΥ Φωτεινής Αποστολοπούλου για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία όσο και κατά του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη για τα αδικήματα «της άμεσης συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κακουργηματική».
Οπως επισημαίνεται στη μήνυση, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΟΔΥ «παρέλειψαν εκ νέου την κατά νόμον υπηρεσιακή τους υποχρέωση, σε έτερη παρεμφερή ποινική υπόθεση που αφορά τους ίδιους κατηγορούμενους, η οποία είχε προσδιοριστεί μετ’ αναβολή –κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης– για την ως άνω δικάσιμο, ενώπιον του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αφορώσα παράνομες προσλήψεις εβδομήντα τεσσάρων (74) υπαλλήλων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την οποία επίσης ουδείς εκπροσώπησε τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας, η οποία παρά ταύτα είχε λάβει χώρα στο ακροατήριο κατά την συνεδρίαση της υπόθεσης στη δικάσιμο της 14ης Ιουνίου 2023, δυνάμει σχετικής απόφασης του ΔΣ του ΕΟΔΥ».
Εισαγγελική πρόταση ενοχής για ζημία 188.000 ευρώ
Η δίκη για τις 22 παράνομες προσλήψεις οδεύει προς το τέλος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη 11 Ιουλίου αναμένεται να συνεχιστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Σπύρου Παππά ήταν καταπέλτης σε βάρος των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, ο έμπειρος εισαγγελέας εφετών πρότεινε την ενοχή των Σταμ. Πουλή, Ανδρ. Θεοφιλάτου και Αικ. Πολύζου για το αδίκημα της αδίκημα της συνέργειας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος, προσδιορίζοντας τη ζημία στο ποσό των 188.000 ευρώ. Με βάση το κατηγορητήριο η ζημία του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε σε 251.629 ευρώ. Ωστόσο ο εισαγγελέας εφετών Σπ. Παππάς έκρινε ότι περί τα 63.000 ευρώ από αυτά αφορούσαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επομένως δεν υπήρξε ζημία. «Ακόμη και σήμερα κανένας γιατρός δεν είναι περιττός στο ΕΣΥ» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο εισαγγελέας Παππάς και επισήμανε πως «οι προσλήψεις αυτές δεν κάλυψαν στο σύνολό τους ανάγκες δημόσιας υγείας και δεν υπήρχε αναγκαιότητα πρόσληψης». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε ορισμένες περιπτώσεις από τις 22 προσλήψεις, όπως για παράδειγμα όσους προσλήφθηκαν στο γραφείο Τύπου του τότε υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τον τότε διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδ. Παπαδημητρίου, ο εισαγγελέας Παππάς επισήμανε πως «υπέγραψε τις μισθοδοτικές καταστάσεις των 22 εξωτερικών συνεργατών γνωρίζοντας ότι προσλήφθηκαν παρανόμως και δεν κάλυπταν αναγκαίες ανάγκες» και πρότεινε την ενοχή του για το αδίκημα της απιστίας. Να σημειωθεί ότι στις απολογίες τους σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αποδίδοντας σε αυτές πολιτικά χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων – Στις 30 Ιουνίου η εισαγγελική πρόταση