Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ για παράνομες προσλήψεις: Μαρτυρία «φωτιά» για εκ των υστέρων αλλοίωση πρακτικών του ΔΣ

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ για παράνομες προσλήψεις: Μαρτυρία «φωτιά» για εκ των υστέρων αλλοίωση πρακτικών του ΔΣ

Με την εξέταση σειράς μαρτύρων, νυν και πρώην υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη της αποκαλούμενης και ως «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις παράνομες προσλήψεις που ζημίωσαν τον οργανισμό. Πρόκειται για τη δίκη με κατηγορούμενους τον πολιτευτή της ΝΔ Σταμάτη Πουλή, τη σύζυγό του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου και τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρο Παπαδημητρίου, για την οποία το ΔΣ του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αποφάσισε να μην παραστεί στη δίκη προς υποστήριξη της κατηγορίας ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί το αντίθετο. Κάτι που είναι εμφανές κατά τη διάρκεια της δίκης σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Δείτε επίσης: Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, αφήνεις και τη γίδα κάτω!»

Τα επίδικα πρακτικά και η μαρτυρία

Ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε από το δικαστήριο ο πρώην γραμματέας των ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2007 μέχρι και το 2018, Δ. Καραμπαλίκης. Πρόκειται για τον υπάλληλο του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος ήταν αρμόδιος για την τήρηση των πρακτικών στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο μάρτυρας υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων αλλοίωση των πρακτικών του ΔΣ, της περιόδου 2007 – 2008 ώστε να δικαιολογηθούν οι παράνομες προσλήψεις. Πρόκειται για τέσσερα πρακτικά και συγκεκριμένα για τα υπ. αρίθμ. 6/2007, 18/2008, 28/2008 και 33/2008 με τα οποία όπως ισχυρίζεται από την πρώτη στιγμή των ερευνών η πλευρά των κατηγορουμένων είχε «προβλεφθεί η πρόσληψη μελλοντικού προσωπικού», μεταξύ αυτών και των 22 επίδικων προσλήψεων.

Δείτε επίσης: Το Μαξίμου καλύπτει τον ΕΟΔΥ για τη στροφή στη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας Καραμπαλίκης, στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015, η υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Τσάγκαρη του ζήτησε τα συγκεκριμένα πρακτικά του ΔΣ προκειμένου να κάνει, όπως ισχυρίστηκε ορισμένες «φραστικές διορθώσεις». Την περίοδο εκείνη η κα Τσαγκάρη δεν εργαζόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς από το 2010 είχε τοποθετηθεί ως διευθύνουσα σύμβουλος στον ΙΦΕΤ, όπως ισχυρίστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Παπαδάκη και Αθανασόπουλος.

Ο κ. Καραμπαλίκης υποστήριξε ότι πράγματι παρέδωσε στην κα Τσάγκαρη τόσο το ηλεκτρονικό αρχείο όσο και έγχαρτα αντίγραφα των πρακτικών του ΔΣ που του ζήτησε. Μάλιστα όπως τόνισε , τα «πήρε από το γραφείο του στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα παρέδωσε στον ΙΦΕΤ». Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η κα Τσάγκαρη επέστρεψε τα πρακτικά, λέγοντας του, όπως ισχυρίστηκε, «να μην προβληματίζεται».

Τον Ιανουάριο του 2018, «διακινήθηκε υπηρεσιακά στο ΚΕΕΛΠΝΟ» ένα πρακτικό για τη υπ’ αριθμόν 33 συνεδρίαση του ΔΣ της 18ης Δεκεμβρίου του 2008. Δηλαδή ένα από τα τέσσερα επίδικα πρακτικά. Κατά τον μάρτυρα, από τα πρακτικά που παρέλαβε «έλειπε μία παράγραφος» και επομένως το παραδοθέν πρακτικό ήταν διαφορετικό από το αρχικό.

Δείτε επίσης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παρίσταται στη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις για να καλύψει τον Πουλή

«Διακινήθηκε κάτι που ήταν διαφορετικό από αυτό που είχα στο αρχείο μου» τόνισε ο μάρτυρας.

Ερωτηθείς μάλιστα τόσο από την έδρα όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης για το πώς «σχημάτισε αυτή την άποψη», ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «άκουσε τις κασέτες και διάβασε τα χειρόγραφα που είχαν κρατηθεί κατά τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου του 2008», στην οποία πάντως ο ίδιος δεν ήταν παρών, όπως σημείωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά τις ερωτήσεις τους προς τον μάρτυρα, υπογράμμισαν επίσης ότι ο κ. Καραμπαλίκης για πρώτη φορά έκανε λόγο για «διαφορετικά πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ» στις 14 Ιανουαρίου του 2018. Δηλαδή δύο μέρες πριν ο μάρτυρας δώσει κατάθεση ενώπιον των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ερευνούσαν την υπόθεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν είχε αντιληφθεί τις διαφορές στα πρακτικά του ΔΣ, παρά μόνο όταν εκλήθη από το κλιμάκιο των Επιθεωρητών, ενώ σιγουρεύτηκε για τις «προσθήκες» όταν διάβασε το πρακτικό που διακινήθηκε υπηρεσιακά στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιανουάριο του 2018 (Το υπ’ αριθμόν 33/2008). Να σημειωθεί ότι η κα Τσάγκαρη έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου μάρτυρα.

Αίτηση εξαίρεσης από την πλευρά των κατηγορουμένων

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσαν αίτημα ώστε να απέχει το Δικαστήριο από την εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα. Όπως ισχυρίστηκαν, ο μάρτυρας διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος «για συναφές αδίκημα σε άλλη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ». Μάλιστα, όπως υποστήριξαν κατά την επιχειρηματολογία τους, εάν η δικογραφία για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΠΝΟ, «δεν είχε διαχωριστεί για λόγους ταχύτητας το 2019 ως προς τις πλημμεληματικές πράξεις για να μην υπάρξει παραγραφή, ο μάρτυρας θα ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων στη σημερινή δίκη».

Ο εισαγγελέας της έδρας αντεισαγγελέας Εφετών, Σπυρίδων Παππάς στην εισήγησή του τάχθηκε υπέρ της απόρριψης της ένστασης ακυρότητας κατά του μάρτυρα. Αναλύοντας το νομικό του σκεπτικό ο αντεισαγγελέας Εφετών με εμπειρία στο χειρισμό μεγάλων υποθέσεων υποστήριξε ότι πρόκειται για «συναφές αδίκημα αλλά όχι ίδια πράξη».

Τελικά το Δικαστήριο μετά από ολιγόλεπτη διακοπή τάχθηκε με πλειοψηφία 2 – 1 υπέρ της απόρριψης της ένστασης ακυρότητας, με τον πρόεδρο της έδρας Ανδρέα Ντόκο (ήταν μεταξύ των δικαστών που είχαν εκδώσει την ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής) να μειοψηφεί υπέρ του αντιθέτου.

Τι κατέθεσαν οι υπόλοιποι μάρτυρες

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων. Συγκεκριμένα ο τότε προϊστάμενος Πληροφορικής του ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστήριξε ότι οι επίμαχες προκηρύξεις για τις προσλήψεις είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι ο ίδιος τις είχε αναρτήσει έπειτα από εντολή της πρώην προέδρου Τζένης Κρεμαστινού. Ο μάρτυρας, αρχικά είχε καταθέσει ενώπιον των Επιθεωρητών Ελεγκτών ότι δεν υπήρχαν οι προκηρύξεις αυτές αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, μετά την κατάθεσή του θυμήθηκε ότι τις προκηρύξεις τις είχε πάρει σε «φλασάκι» από την κυρία Κρεμαστινού με εντολή να τις αναρτήσει, όπως και έκανε. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε Ένορκη Βεβαίωση που συνέταξε, λίγο μετά την κατάθεσή του στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ανέφερε τα νέα δεδομένα για την ανάρτηση των σχετικών πράξεων στην ιστοσελίδα. Ερωτηθείς από τους συνηγόρους υπεράσπισης εάν οι επιθεωρητές τον κάλεσαν ποτέ να καταθέσει εκ νέου, ο μάρτυρας υποστήριξε πως όχι.

Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων επικαλέστηκαν διαγραφές αρχείων από το server του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2018, αποδίδοντας το γεγονός ότι οι επίδικες προκηρύξεις δεν ανευρέθηκαν ποτέ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ σε αυτές τις διαγραφές. (Συνολικά 28 σύμφωνα με έκθεση εργαστηριακής ανάλυσης της ΕΛ.ΑΣ που επικαλέστηκαν).

Ωστόσο επόμενος μάρτυρας που εξετάστηκε ο οποίος σχετιζόταν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε κάνει τις διαγραφές αλλά στα backup, σημειώνοντας πως «είναι άλλο πράγμα ο σκληρός δίσκος, άλλο ο server». Όπως ανέφερε «οι διαγραφές δεν γινόταν στα αρχεία της ιστοσελίδας αλλά στο φάκελο με το backup».

Η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου και αναμένεται να συνεχιστεί στις 2 Φεβρουαρίου. Ως μάρτυρες, αναμένεται να καταθέσουν ακόμη μία υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Τζένη Κρεμαστινού και ο νυν υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, συνεργάτης και πολιτικός προϊστάμενος του κατηγορούμενου Σταμάτη Πουλή.

Διαβάστε επίσης: Οριστικά στο «σκαμνί» Πουλής και «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ» για τις παράνομες προσλήψεις – Απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους

Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» για παράνομες προσλήψεις η παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα ρουσφέτια και η ζημία 1,6 εκατ. ευρώ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter