Δίκη Καραιβάζ: Τυφλά σημεία στην κατάθεση του αστυνομικού που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι

Δίκη Καραιβάζ: Τυφλά σημεία στην κατάθεση του αστυνομικού που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι

Πολλά «τυφλά» σημεία στην προανακριτική έρευνα της ΕΛΑΣ που διεξήχθη μετά τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου έφερε στο φως η κατάθεση του αστυνομικού του τμήματος ανθρωποκτονιών που κατέθετε επί ώρες σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβαζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Όπως ακούστηκε στο ακροατήριο υπάρχει υλικό από κάμερες ασφαλείας που εξέτασε η ΕΛΑΣ αλλά δεν ενσωματώθηκε στην δικογραφία. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως αυτό συνέβη καθώς δεν επρόκειτο για αξιοποιήσιμο υλικό, ωστόσο η πλευρά της υπεράσπισης -ούτε λίγο ούτε πολύ- έκανε λόγο για σημαντικές παραλείψεις στην έρευνα.

Αυτοψία χωρίς καταγραφή

Εύλογα ερωτήματα προξένησε κάτι ακόμα που κατέθεσε ο μάρτυρας που ταξίδεψε για να καταθέσει από το Άμπου Ντάμπι, όπου πλέον εργάζεται. Αυτό ήταν η παραδοχή του πως με ακόμα δύο αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ και τον ανακριτή έκαναν αυτοψία στη λεγόμενη διαδρομή διαφυγής των δραστών, χωρίς όμως να γίνει επίσημη καταγραφή ή να συνταχθεί αντίστοιχη έκθεση αυτοψίας.

Ο αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών ήταν αυτός που είχε επεξεργαστεί το συλλεχθέν βιντεοληπτικό υλικό από τους δρόμους που εντοπίστηκε το μαύρο σκούτερ των δραστών και το επίμαχο λευκό βαν, που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας έχει συσχετιστεί με την δολοφονία Καραιβάζ, «ένα μήνα μετά» όπως ανέφερε ο αστυνομικός. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας δέχτηκε πυρά ερωτήσεων και από τις δύο πλευρές, ενώ κατά την εξέταση του από την υπεράσπιση παραδέχτηκε πως γνώριζε τι είχε ειπωθεί στη δίκη τις προηγούμενες μέρες (γεγονός που σχολιάστηκε έντονα) συνομιλώντας πιθανώς με άλλους μάρτυρες και παριστάμενους στο ακροατήριο. Ακόμα μέσα από την εξέταση του μάρτυρα επισημάνθηκε πως από τις περίπου 300 κάμερες που πάρθηκε υλικό μόνο οι 72 ενσωματώθηκαν στη δικογραφία. Σχετικά με το κρίσιμο αυτό υλικό η υπεράσπιση, κατήγγειλε πως το σύνολο του υλικού δεν είναι σε γνώση τους, καθώς για τις παραπάνω κάμερες δεν έχει συνταχτεί επίσημη έκθεση παράδοσης κατάσχεσης και αντιγραφής στοιχείων.

Κρίσιμο υλικό δεν υπάρχει στη δικογραφία

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στάθηκαν στις κάμερες συγκεκριμένης πολυκατοικίας στην οδό Μεγίστης ακριβώς γιατί αυτή βρίσκεται μετά από το σημείο της τελευταίας θέασης του επίμαχου μαύρου σκούτερ, οπότε και όπως εξήγησαν το θεωρούν κρίσιμο. Ο μάρτυρας ανέφερε πως το υλικό δεν ήταν αξιοποιήσιμο, ωστόσο η υπεράσπιση επέμεινε στο συγκεκριμένο σημείο λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μην έχει γνώση του υλικού που εξετάστηκε.

Γιατί όμως ενδιαφέρει τόσο πολύ η συγκεκριμένη πολυκατοικία; Η απάντηση είναι πως βρίσκεται περίπου 40 μέτρα από την τελευταία κάμερα που απεικονίζεται το μαύρο σκούτερ και μάλιστα από την απέναντι πλευρά του δρόμου, άρα σύμφωνα με την υπεράσπιση θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα των δραστών και άλλων επίμαχων λεπτομερειών.

Υπεράσπιση: Θέλω να είναι σαφές.

Μάρτυρας: Έχουμε δει 300 κάμερες.

Υπεράσπιση: Δηλαδή έχουμε 228 κάμερες για τις οποίες υπάρχει ακόμα το υλικό αυτό, το οπτικό, το οποίο εσείς είδατε;

Μάρτυρας: Ήταν οι κάμερες οι οποίες δεν ήταν αξιοποιήσιμες οι οποίες πιθανολογώ πως είναι ήδη σε κάποιον σκληρό ήδη έχουν διαγραφεί γιατί δεν υπήρχε καμία ουσία. Δεν βοηθούσαν πουθενά.

Υπεράσπιση: Όταν λέτε ότι το υλικό, τα συμπεράσματα τα οποία εσείς σήμερα μας καταθέτετε είναι προϊόν συνολικής παρατήρησης αναφέρεστε στις κάμερες αυτές;

Μάρτυρας: Ακριβώς.

Υπεράσπιση: Επομένως αν καταλαβαίνω καλά…το συνολικό αντικείμενο της δικής σας παρατήρησης αυτή τη στιγμή δεν είναι σε γνώση της υπερασπίσεως… κάνω λάθος σε αυτό που σας λέω;

Μάρτυρας: Σε καμία υπόθεση όσες κάμερες παίρνουμε δεν μπαίνουν όλες στις δικογραφία. Μπαίνουν οι σημαντικές…

Υπεράσπιση: Συγκεκριμένα στην οδό Μεγίστης (αναφέρεται ο αριθμός) υπήρχε μια κάμερα την οποία μόνος σας μας είπατε ότι υπάρχει πριν σας ρωτήσουμε. Παρεμπιπτόντως πριν τη κατάθεσή σας σήμερα έχετε επικοινωνήσει με συναδέλφους σας οι οποίοι κατέθεσαν προηγουμένως ως μάρτυρες σήμερα;

Μάρτυρας: Όχι. Σήμερα ξύπνησα και ήρθα στο δικαστήριο.

Υπεράσπιση: Εχθές; Έχετε επικοινωνήσει γενικώς με συναδέλφους που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και σας είπαν τι είχε γίνει στη αίθουσα τις προηγούμενες μέρες; Είναι σαφές το ερώτημά μου. Ναι ή όχι;

Μάρτυρας: Ναι.

Η διαδρομή των δραστών

Περιγράφοντας διεξοδικά την διαδρομή των δραστών της δολοφονίας του Γιώργου Καραιβάζ που επέβαιναν σε ένα μαύρο σκούτερ, ο μάρτυρας κατέληξε στο ότι επέλεξαν «τον πιο σύντομο δρόμο διαφυγής». Μάλιστα, περιέγραψε στο δικαστήριο πως στο κενό θέασης των 400 μέτρων που υπάρχει στην οδό Μεγίστης στον Άλιμο κατά την διαφυγή τους, ο ένας εκ των δραστών άλλαξε κράνος και μπουφάν, ενώ ο άλλος κατέβηκε από το σκούτερ, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα «αντίμετρα» ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές.

Στο επίκεντρο το λευκό βαν

Ο αστυνομικός όπως ήταν λογικό ρωτήθηκε και για το λευκό βαν, το στοιχείο που συσχέτισε με την υπόθεση της δολοφονίας τους δύο κατηγορούμενους, αδέλφια 41 και 49 ετών. «Πότε ερευνήθηκε, πότε κατασχέθηκε το βαν» ρωτήθηκε ο μάρτυρας. «Δεν ήμουνα παρών, δεν γνωρίζω» απάντησε. Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης το βαν κατασχέθηκε δύο χρόνια μετά ενώ είχε συσχετιστεί με την δολοφονία Καραιβάζ από το Μάιο του 2021.

Σε άλλη ερώτηση της υπεράσπισης προς το μάρτυρα για το αν υπάρχει κάτι άλλο πέραν του βαν που να συνδέει τους κατηγορούμενους με την υπόθεση, ο μάρτυρας απάντησε «όχι» και λίγο πιο μετά σχολίασε πως «κανείς δεν θα έψαχνε ένα βανάκι εταιρείας καθαρισμού. Όλοι ξέρουν για μηχανάκι που έχει κάνει μια δολοφονία. Το βαν πέρασε απαρατήρητο».

Σε επόμενη ερώτηση της υπεράσπισης: «λέτε λοιπόν ότι αντί να πάρουν το οποιοδήποτε βαν, κλεμμένο που συνήθως γίνεται, νοικιασμένο, να αλλάξουν τις πινακίδες, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς τίποτα επάνω, ενώ όλα τα άλλα τα είχαν κάνει τέλεια, είναι αντίμετρο» ο μάρτυρας απάντησε πως ναι και μάλιστα «πάρα πολύ έξυπνο».

«Γιατί στη διαφυγή δεν πήγε αλλού αυτή η μοτοσυκλέτα και πήγε μαζί με το βαν στην ίδια πορεία. Γιατί δεν πήγε στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Λαμία; Γιατί πήγε πίσω, μπροστά και συνδεόταν το βαν; Τι αντίμετρο είναι και αυτό» ρώτησε η συνήγορος υπεράσπισης και ο μάρτυρας απάντησε «ναι εμένα η γνώμη μου είναι ότι ήταν το τέλειο άλλοθι. Ήταν πάρα πολύ έξυπνο αυτό που έκαναν απλά τους στοίχησε το γεγονός πως πήγαν την πρώτη μέρα και για τους χ ψ λόγους που είπαμε πιο πριν δεν έγινε η δολοφονία, οπότε αναγκαστήκαν να πάνε και την επόμενη μέρα. Και δεν είναι μόνο το βαν αλλά πήγαν και με τα ίδια ρούχα».

«Με στεναχωρεί που οι συνάδελφοι του Γιώργου δεν είναι εδώ»

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας η σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Καραιβαζ, Στάθα, μίλησε στους λιγοστούς δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών διατυπώνοντας με δάκρυα στα μάτια την στεναχώρια της για την απουσία συναδέλφων του Γιώργου, όπως είπε.

«Παρακολουθώ και θα παρακολουθώ κάθε μέρα τη δικη, θέλω όμως να κάνω μια έκκληση, ότι πρέπει όλοι οι συναδελφοι του να είναι εδώ, είναι κάτι το οποίο με στεναχωρεί, ό,τι λειπουν οι συνάδελφοί του. Ο Γιώργος δεν θα το έκανε ποτέ, ηταν ένας από σας, αυτο με πληγώνει» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε προσθέτοντας πως «στεναχωριέμαι γιατι ο Γιώργος ηταν πολύ δοτικός, έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους σας σε ολα τα επίπεδα. Από το να τους βοηθήσει να βρούνε δουλειά μέχρι σε κρίσεις που είχαν με τις διοικήσεις τους και δυστυχώς δεν είναι δίπλα μας αυτή την ώρα».

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να κάνει υπουργό Οικονομικών τον επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ είδε το έγκλημα στο Κίεβο – Αφορμή κλιμάκωσης η παράλογη επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο

Προκλητικό σχόλιο του Κάιλ Γκας σε συναυλία: «Μην αστοχήσετε στον Τραμπ την επόμενη φορά» (Video)

Το ΔΝΤ αναθεώρησε από 4,6% στο 5% την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ – Δεκάδες νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter