Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Στην… επικινδυνότητα του αιμόφυρτου θύματος επέμενε και ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Στην… επικινδυνότητα του αιμόφυρτου θύματος επέμενε και ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός

Ένταση με απειλές των συνηγόρων υπεράσπισης ακόμα και για εξαίρεση μιας εκ των ενόρκων δημιουργήθηκε στη δίκη για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου κατά την απολογία του δεύτερου αστυνομικού αστυνομικού Δ. Σεφέρη.

Η ένταση δημιουργήθηκε καθώς η ένορκος ρωτούσε τον κατηγορούμενο σχετικά με την επικινδυνότητα του θύματος, αφού και αυτός με τη σειρά του όπως και ο συνάδελφός του που απολογήθηκε ακριβώς πριν, έκριναν το θύμα άκρως επικίνδυνο και για αυτόν τον λόγο έδρασαν με τέτοιο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Και τώρα θα έκανα ακριβώς το ίδιο – Το καλύτερο παιδί να ήταν, ήταν επικίνδυνος», είπε με θράσος ο ένας αστυνομικός

Κατηγορούμενος: Άρχισε να γίνεται επικίνδυνος από τη στιγμή που σηκώθηκε μέχρι τη σύλληψή του.
Ένορκος: Άρα η επικινδυνότητα είχε να κάνει με το γυαλί ή με τον άνθρωπο; Είναι κατά τη γνώμη σας ένας άνθρωπος, ένας επικίνδυνος ληστής είτε κρατάει κάτι, είτε όχι;
Κατηγορούμενος: Όταν ένας ληστής έχει μαχαίρι η εκπαίδευση λέει ότι είναι πιο δύσκολο να αμυνθείς στο μαχαίρι παρά στο όπλο.
Ένορκος: Άρα η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το γυαλί σύμφωνα με όσα λέτε. Συνεπώς μετά δεν ήταν;
Κατηγορούμενος: Από την ώρα που του βάλαμε τις χειροπέδες δεν ήταν πια επικίνδυνος.
Ένορκος: Θα μπορούσε να κάνει κάτι εκεί πέρα αν ήταν επικίνδυνος;
Κατηγορούμενος: Τώρα τι να σας πω…
Ένορκος: Βλέπουμε εννιά ανθρώπους πάνω από έναν άνθρωπο που ήταν κατακρεουργημένος…
Δικηγόρος υπεράσπισης: Δεν τίθενται ερωτήματα, διατυπώνονται θέσεις, σε σημείο που κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει ήδη απόφαση. Να συμμορφωθεί το μέλος του δικαστηρίου για τις ερωτήσεις που κάνει, γιατί αυτό συνιστά αίτηση εξαίρεσης.
Πρόεδρος: Να διατυπωθεί η τελευταία ερώτηση διαφορετικά.
Ένορκος: Θέλω να καταλάβω, αν ήταν επικίνδυνος, δεν θα έπρεπε να μπει καποιος στο ασθενοφόρο για να τον συνοδεύσει;
Κατηγορούμενος: Αυτό είναι στην κρίση των διασωστών. Από τη στιγμή που του έχουμε βάλει χειροπέδες είναι ακίνδυνος για εμάς.

Ο κατηγορούμενος ο οποίος δήλωσε αθώος και ότι προσπαθεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, είπε κατά την απολογία του:

«Την ώρα που τον περιθάλπει ο διασώστης, ο Κωστόπουλος τον απείλησε με ένα γυαλί στην κοιλιά. Ο συνάδελφός μου έρχεται να τον ακινητοποίησει όμως δεν τα καταφέρνει. Εκεί υπήρχε κόσμος. Την ώρα που έτρεχε προς την Πατησίων, έπεσε πάνω στο τραπεζάκι, και έπεσε κάτω μπρούμυτα. Τότε ήρθε ο Α. και έβαλε το χέρι του για να του αφαιρέσει το γυαλί με τα ίδια του τα χέρια. Στη συνέχεια ήρθε και ο Ιωάννης Τσομπάνης (σ.σ. επίσης κατηγορούμενος αστυνομικός) και ξεκινάμε από κοινού τη σύλληψή του. Να του αφαιρέσουμε το γυαλί και να τον δέσουμε. Ο Α. πιάνει το χέρι του, το αριστερό του χέρι ήταν πλακωμένο με το στήθος του και δεν το βλέπαμε. Εγώ εκείνη τη στιγμή με μία κίνηση τον ωθώ να ευθυγραμμιστεί το σώμα του με το έδαφος ώστε να αποδεσμευτεί το γυαλί. Την ώρα που είναι κάτω ο Α. ζητάει τη βοήθεια του διασώστη για να προσπαθήσει να δώσει τις πρώτες βοήθειες και κάτι του έκανε στο πόδι».

Πρόεδρος: Είχε σφιγμό; Είχε αρχίσει να αλλάζει το χρώμα του;
Κατηγορούμενος: Ούτε ΚΑΡΠΑ έγινε, ούτε τίποτα.
Πρόεδρος: Εμείς βλέπουμε από το βίντεο ότι αλλάζει χρώμα. Εσείς πως δεν το είδατε;
Κατηγορούμενος: Εγώ δεν τον είδα, ήταν μπρούμιτα. Αμέσως ήρθε το ΕΚΑΒ, και οι συνάδελφοι μου τον συνόδευσαν στο νοσοκομείο.
Πρόεδρος: Εσείς στην εκπαίδευσή σας όταν ακινητοποιείτε έναν δράστη που είναι σε κατάσταση τέτοια, τι έχετε μάθει να κάνετε;
Κατηγορούμενος: Εξαρτάται από τι έχει προηγηθεί. Στη συγκεκριμένη, είχαν προηγηθεί δυο έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει τον διασώστη και τον Ρουσάκο. Το μέλημά μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε στο ασθενοφόρο.
Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό όμως…

Documento Newsletter