Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Σημαντικότερο το κατάστημα από την ανθρώπινη ζωή, για τον κοσμηματοπώλη και τον γιο του

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Σημαντικότερο το κατάστημα από την ανθρώπινη ζωή, για τον κοσμηματοπώλη και τον γιο του

Με τις απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου η δίκη για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλο, αφού ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων και κατέθεσε και ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης, ο γιος του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη Σπ. Δημόπουλου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο πατέρας του ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος που δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον νόμο, ενώ ήταν εμφανές το γεγονός πως, από τα λεγόμενά του, προτεραιότητα τόσο για εκείνον όσο και για τον πατέρα του είχε το κατάστημα και όχι η ανθρώπινη ζωή.

Οι αναφορές στις φθορές που υπέστη η περιουσία τους ήταν τόσες που προκάλεσαν εύλογα την αντίδραση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, αφού στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας φαινόταν να μην έχει αντιληφθεί πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο σημείο που εκείνος έβλεπε μόνο πεταμένα κοσμήματα και σπασμένα γυαλιά.

Ο γιος του κατηγορούμενου προσπάθησε με την κατάθεσή του να πλέξει το εγκώμιο ενός άριστου οικογενειάρχη, ο οποίος «πάλευε μια ζωή για να τα φέρει βόλτα» και έκανε θυσίες για την οικογένειά του, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι τόσο εκείνος όσο και οι συγγενείς του δέχονται… ρατσισμό.

Παράλληλα ο μάρτυρας, είπε πως ενημερώθηκε από τη μητέρα του για τη σύλληψη του πατέρα του και την υποτιθέμενη κλοπή αλλά κανείς, όπως υποστηρίζει, δεν του είπε πως ένας άνθρωπος πέθανε μετά από τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε από τους κατηγορούμενους. Μάλιστα και κατά τη σύλληψή του, ο πατέρας του, όπως σημείωσε ο μάρτυρας, δεν του ανέφερε τίποτα αναφορικά με τον θάνατο του θύματος, ενώ ο ίδιος είπε ότι απέδωσε τα αίματα που είχαν καλύψει το σημείο στο γεγονός ότι ο Ζακ Κωστόπουλος έσπαγε το κατάστημά τους και έτσι τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά των βιτρινών.

«Με πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου, έπαθα σοκ διότι δεν είχαν περάσει 8 μήνες από την προηγούμενη φορά που μας έκλεψαν. Ο πατέρας μου, μου είπε ότι είχε πάει να πάρει εφημερίδα και γυρνώντας είδε κόσμο μπροστά του, τον σταμάτησε ένας γνωστός και του είπε να μην μπει γιατί είναι κάποιος μέσα που κρατάει μαχαίρι».

Άννυ Παπαρρούσου: Ήσασταν εκεί όταν σκούπιζε τα αίματα από τα σπασμένα τζάμια;

Μάρτυρας: Ναι.

Άννυ Παπαρρούσου: Τον ρωτήσατε από τι προήλθε αυτή η αναστάτωση;

Μάρτυρας: Επειδή ο Ζακ Κωστόπουλος έσπαγε όλο το μαγαζί μέσα η λογική μου λέει ότι κόπηκε. Δεν μου είπε κάτι ο πατέρας μου.

Άννυ Παπαρρούσου: Ποτέ συνελήφθη ο πατέρας σας

Μάρτυρας: Το ίδιο απόγευμα

Άννυ Παπαρρούσου: Σας είπε γιατί συλλαμβάνεται ;

Μάρτυρας: Όχι προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το μαγαζί που γινόταν χαμός. Δεν γνώριζα γιατί τον συλλάμβαναν. Μου είπαν οι αστυνομικοί ότι είναι για μια συμπληρωματική κατάθεση. Και τους είπα κιόλας ότι, παιδιά μην αργήσετε γιατί το μαγαζί είναι χάλια.

Άννυ Παπαρρούσου: Από το μαγαζί σας έλειπε κάτι;

Μάρτυρας: Δεν είχαμε καταγραφή είναι μερικά πραγματάκια πολύ μικρά….

Άννυ Παπαρρούσου: Έλειπαν;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Κλειώ Παπαπαντωλέων: Δεν τα παίρνατε με τιμολόγια; Δεν βάλατε κάτω τα τιμολόγια να δείτε τι λείπει αφού η κλοπή σας συγκλόνισε περισσότερο από τον θάνατο του ανθρώπου;

Μάρτυρας: Μετά την κλοπή υπήρχαν ελάχιστα κοσμήματα. Μετά το ριφιφί κάποιους μήνες πριν. Μετά δεν ξέραμε τι έγινε. Σπάσανε όλες οι βιτρίνες και είχαν πέσει όλα κάτω.

Πρόεδρος: Δεν κάνετε απογραφή;

Μάρτυρας: Όχι

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης και της προέδρου της έδρας ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα αλλά τόνισε πως καλά έκανε ο πατέρας του και δεν του άνοιξε την πόρτα αλλά και πως ο ίδιος θα έπραττε το ίδιο.

«Ο σκοπός του ήταν να τον περιορίσει να μην φύγει. Δεν ήθελε να βλάψει ούτε να εκδικηθεί ούτε να σκοτώσει φυσικά» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Με σκοπό τι; Να καλέσει αστυνομία;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Ποιος κάλεσε την αστυνομία ; Ο πατέρας σας;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω. Δεν ρώτησα.

Πρόεδρος: Υπήρχε περίπτωση να σκέφτηκε να του ανοίξει την πόρτα να βγει ώστε να μην χτυπάει μέσα στο μαγαζί ;

Μάρτυτας: Ναι του πέρασε σαν σκέψη αλλά είναι ένα κοντρόλ που πατάς το κουμπί και ο άλλος πρέπει να τραβήξει ή κάποιος άλλος να σπρώξει απ’ έξω.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έσπρωξε την πόρτα ο πατέρας σας;

Μάρτυρας: Καλά έκανε κ δεν την έσπρωξε, ήταν επικίνδυνο δεν μπορούσε να πάει τόσο κοντά. Ούτε εγώ θα άνοιγα.

«Μάθαμε σήμερα πως ο Ζακ μπήκε στο μαγαζί χωρίς να παραβιάσει την πόρτα. Εγκλωβίστηκε μέσα και δεν μπορούσε να βγει. Κλοπιμαία δεν υπήρχαν. Η επιχείρηση λειτουργούσε με ένα ιδιότυπο τρόπο χωρίς κάμερες, χωρίς καταγραφές. Αυτό που έχει σημασία είναι το πως κυριαρχεί το κατάστημα ως ιδέα. Το κατάστημα. Ακόμα κ αν δεν βρέθηκαν κλοπιμαία το κατάστημα είναι το αγαθό που πρέπει να προστατευτεί περισσότερο κι από την ανθρώπινη ζωή. Και αν αφαιρέθηκε μια ανθρώπινη ζωή δεν ενδιέφερε κανέναν, ούτε και τον μάρτυρα, ο πατέρας του δεν του ανακοίνωσε ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή», είπε κατά τον σχολιασμό της η συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου, ενώ από την πλευρά της η επίσης συνήγορος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντωλέων είπε:

«Σκότωσαν έναν άνθρωπο στο ξύλο για να προστατεύσουμε την περιουσία για να προστατέψουμε τι; Κάτι μπιζουδάκια που δεν μετριούνται; Προφανώς και τα μετρήσανε και δεν έλειπε τίποτα. Και δεν έχουν καν στοιχειωδώς το σεβασμό προς την οικογένεια να πουν ότι δεν κλάπηκε τίποτα. Ούτε μία κουβέντα γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Πώς πέθανε ουδόλως τους ενδιέφερε, ούτε είπε τίποτα στον γιό του. Αυτή είναι η αφήγηση που βλέπουμε εξαρχής και απλώς έρχονται όλα τα στοιχεία που κουμπώνουν σε αυτά που ξέραμε εξαρχής, σε μια βίαιη επίθεση που αποτέλεσμα είχε τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου»

Documento Newsletter