Ως την «επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος» χαρακτήρισε το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου ο Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ο οποίος κατέθεσε χθες Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών όπου και εκδικάζεται η υπόθεση, δίνοντας μία επιστημονική διάσταση στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.
Ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, χαρακτήρισε την υπόθεση «εξαιρετικής σημασίας» και προσπάθησε να εξηγήσει το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών αλλά και το πώς συνολικά η κοινωνία συμπεριφέρεται όταν απέναντί της βρίσκονται άνθρωποι που τους αντιμετωπίζει ως «περιθωριοποιημένους» ή δεν ταιριάζουν στα μικροαστικά στερεότυπα της εποχής.
Ο ίδιος σημείωσε συγκεκριμένα πως «το έγκλημα αυτό στα δικά μου μάτια είναι η επιτομή του ρατσιστικού, στο οποίο ο δράστης στρέφεται εναντίον γιατί θεωρεί ότι το θύμα, όχι επειδή έχει προηγούμενα αλλά γιατί, για κάποιο λόγο, οι ιδιότητες που έχει συμπυκνώνουν γα τον δράστη αυτό που αποστρέφεται. Αν αφήσουμε σαν κοινωνία οι άνθρωποι να στρέφονται εναντίον των άλλων χωρίς να τους έχουν κάνει τίποτα, μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι, τότε θα αφήσουμε έναν κόσμο πολύ χειρότερο από αυτόν που βρήκαμε».
«Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά, αλλά όταν ένα έγκλημα συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, νομίζω, ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα και αυτό δεν μπορεί να είναι η ατιμωρησία. Πρέπει να είναι ένα μήνυμα που εξασφαλίζει σε εμένα, στα παιδιά μου, σε όλους μας, τη δυνατότητα να μπορούμε να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς σε αυτό τον κόσμο. Ήσυχοι και ασφαλείς μπορούμε να είμαστε μόνο όταν πράξεις βάρβαρες, πρακτικές οι οποίες απαξιώνουν τη ζωή, όχι μόνο εκ μέρους ιδιωτών αλλά και εκ μέρους του ίδιου του κράτους, αποδοκιμάζονται και τιμωρούνται», είπε ο μάρτυρας.
Όπως υπογράμμισε «αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο», επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι οι δράστες στράφηκαν εναντίον του θύματος εξαιτίας των ιδιοτήτων που του απέδωσαν τις οποίες οι ίδιοι αποστρέφονται.
Στη συνέχεια εξηγώντας ο μάρτυρας τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κατηγορούμενοι χειρίστηκαν τον Ζακ Κωστόπουλου, σχετίζεται «με στερεότυπες ιδιότητες που του απέδιδαν όπως ότι ήταν άτομο του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζάκι».
Ο μάρτυρας δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, με τον συνήγορο υπεράσπισης του μεσίτη Αθ. Χορταριά, κ. Πατάλα να λέει ενοχλημένος και με προσβλητικό τόνο «για να καταλάβω, ήρθατε στο δικαστήριο, για να αναπτύξετε μια έκθεση ιδεών;»
Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι γνώριζαν ποιος είναι ο Ζακ Κωστόπουλος;
Μάρτυρας: Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν το θέμα συμπυκνώνει όλα αυτά. Ότι θεώρησαν ότι είναι πρεζόνι, κλεφτρόνι και το θέμα είναι ότι δεν ήξεραν ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος.
Αναγνωστόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης κοσμηματοπώλη): Είπατε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι αυτό έπαιξε ρόλο;
Μάρτυρας: Είπα ότι πιστεύω ότι όλη αυτή η συμπεριφορά και βαρβαρότητα έγινε γιατί συμπύκνωνε όλη αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι ο στιγματισμός που υπέστη το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν εξαιτίας των ιδιοτήτων.
Αναγνωστόπουλος: Από ποιο στοιχείο προκύπτει ότι ήξεραν οι κατηγορούμενοι ότι είναι ομοφυλόφιλος;
Μάρτυρας: Εγώ είπα «άνθρωπος του δρόμου, του περιθωρίου, κλεφτρόνι, πρεζόνι» ιδιότητες που δεν είχε αλλά θεωρείτο από του δράστες ότι είχε. Δε θεωρώ ότι πήγαν και τσακώθηκαν ούτε για ερωτικά ούτε για ποδοσφαιρικά.