Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Οι παραλείψεις, τα… λάθη και το πέπλο σιωπής

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Οι παραλείψεις, τα… λάθη και το πέπλο σιωπής

Μια σειρά από ασάφειες και «ατυχήματα» της ΕΛΑΣ αποκαλύπτονται στην αίθουσα που εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ

Επαναλαμβανόμενες «συμπτώσεις» παύουν να είναι συμπτώσεις. Ειδικά εάν πρόκειται για δολοφονίες προσώπων που ερευνούσαν ή και σχετίζονταν με την Greek mafia, διέθεταν επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ ή της ΕΥΠ, με πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες, και για τις οποίες η ΕΛΑΣ εφαρμόζει μια αξιοπερίεργη τακτική συσκότισης των ερευνών που διενεργούνται για την εξιχνίασή τους. Oπως απροκάλυπτα αποδεικνύεται ότι συνέβη στην υπόθεση Καραϊβάζ, αλλά και στις υποθέσεις των Παπαχρήστου, Μήτσου, Μάλαμα, Καπέ. Για του λόγου το αληθές:

Oπως αναδείχτηκε κατά την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης, κατά την προανάκριση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σημειώθηκαν σοβαρά κενά και συντάχθηκαν ελλιπείς και παραπλανητικές εκθέσεις από την ΕΛΑΣ.

Βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες, που συναξιολογήθηκε από αστυνομικούς στην εύρεση των φερόμενων ως δραστών, δεν εισφέρθηκε στη δικογραφία. Ο ανακριτής της υπόθεσης έκανε αυτοψία, με αξιωματικούς του ανθρωποκτονιών, στη διαδρομή διαφυγής των δραστών χωρίς να έχει συνταχτεί επίσημη έκθεση.

Τα τηλεματικά δεδομένα από κινητά εμπλεκομένων αναλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατά το δοκούν. Πειστήρια της υπόθεσης, και συγκεκριμένα CD με επαφές του δολοφονημένου δημοσιογράφου με πρόσωπα που δεν κατείχαν τυχαίες θέσεις, όπως οι Δημητριάδης και Κοντολέων, καταστράφηκαν με συρραπτικό. Αντίγραφο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δεν άνοιγε και το πιθανότερο είναι πως ήταν κενό περιεχομένου.

Παρόμοια στάση στην έρευνα της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει το Documento και για την υπόθεση της δολοφονίας του απόστρατου αστυνομικού των ΕΚΑΜ – παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα. Ο Σπύρος Παπαχρήστος διέθετε ισχυρούς δεσμούς με μέλη της Greek mafia. Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που τα δύο κινητά του διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ. Μέχρι σήμερα όμως το όποιο υλικό των επικοινωνιών του αγνοείται… Στη δικογραφία που υπάρχει ακόμη ανοιχτή στην εισαγγελία για τη δολοφονία του δεν έχει εισφερθεί τίποτε σχετικό.

Οι απορίες και τα μεγάλα κενά στη δίκη για την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ όχι μόνο παραμένουν αλλά διογκώνονται όσο η αυλαία της ακροαματικής διαδικασίας οδεύει προς κλείσιμο.

Στο εδώλιο ως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος κάθονται δύο αδέρφια 41 και 49 ετών, που συνελήφθησαν δύο ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία. Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Documento, τα στοιχεία με τα οποία συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν είχαν διαβιβαστεί από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ πριν από έναν και πλέον χρόνο από την ημέρα που εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης. Τότε οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η έρευνα με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία ήταν «ισχνά».

Οπως κατέθεσε μάλιστα στη δίκη αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ (ανέλυσε τα βίντεο από την ημέρα της δολοφονίας) το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού των δύο αδερφών είχε συσχετιστεί με την υπόθεση ένα μήνα μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Επιπλέον πολλά στοιχεία που αναφέρονται στο διαβιβαστικό και στις εκθέσεις αναλύσεως της ΕΛΑΣ αμφισβητούνται στο ακροατήριο από μάρτυρες ειδικών γνώσεων αλλά και τα επίσημα τηλεματικά δεδομένα αναφύοντας σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα της ΕΛΑΣ.

Η γνωμοδότηση που εισέφερε στο δικαστήριο ο Γιώργος Καραθανάσης, ψηφιακός αναλυτής και δικαστικός πραγματογνώμονας, αντικρούει τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ που θέλουν το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων να μην παρουσιάζει ενεργητική δραστηριότητα κατά την ώρα του φονικού, στοιχείο που αποτέλεσε ένδειξη ενοχής. Πρόκειται για τα τηλεματικά δεδομένα του κινητού του μικρότερου εκ των δύο κατηγορουμένων από τα οποία προκύπτει πως δεν υπήρξε παύση ενεργητικής δραστηριότητας όπως η ΕΛΑΣ αναφέρει στην τεχνική έκθεση ανάλυσης παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή της ακριβώς τα ίδια δεδομένα με τον δικαστικό πραγματογνώμονα.

Ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων Γ. Καραθανάσης επεξεργάστηκε τα επίσημα στοιχεία του παρόχου κινητής τηλεφωνίας Vodafone και κατέθεσε αυτό που φαίνεται πως δεν είδε ή αγνόησε η ΕΛΑΣ: δεν υπήρξε παύση ενεργητικής δραστηριότητας στο επίμαχο τηλέφωνο. Εξήγησε δε ότι πρόκειται για λανθασμένο ισχυρισμό καθώς ο αριθμός που η ίδια η ΕΛΑΣ αποδίδει στον κατηγορούμενο, και ενίσχυσε εξ αυτού την ένδειξη ενοχής, δεν έχει παύση ενεργητικής δραστηριότητας – τυπικά σημαίνει πως δεν λαμβάνει και δεν πραγματοποιεί κλήσεις με χρήσεις δικτύου.

Η ασάφεια και η παράλειψη στη διατύπωση της ΕΛΑΣ, σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο Γ. Καραθανάσης, έγκεινται στο γεγονός ότι πρόκειται μόνο για συμβατές κλήσεις που διενεργούνται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι για κλήσεις που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κινητού (ίντερνετ), όπως είναι οι κλήσεις που γίνονται μέσω εφαρμογών τύπου Viber ή WhatsApp.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της Vodafone

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Γ. Καραθανάσης, η ΕΛΑΣ ξέχασε να συμπεριλάβει στην έκθεση ανάλυσης ότι το τηλέφωνο του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων την ημέρα της δολοφονίας είχε τρεις ενεργοποιήσεις, οι δύο εκ των οποίων GPRS. Κατά την πρώτη στις 14.00, είκοσι λεπτά πριν από την επίσημη καταγεγραμμένη ώρα του φόνου στον Αλιμο, όπου δέχτηκε γραπτό μήνυμα ενεργοποιώντας την κεραία Λαμπράκη Κερατσίνι, ενώ στις 13.37 και στις 13.52 έκανε χρήση δεδομένων (4g) χρησιμοποιώντας πάλι την ίδια κεραία. Αυτή η καταγραφή, εξήγησε ο τεχνικός, σημαίνει πως η τηλεφωνική σύνδεση που αποδόθηκε στον κατηγορούμενο συμμετείχε εκείνη την ώρα σε κλήση ή κλήσεις μέσω τέτοιου είδους εφαρμογών.

Ο Γ. Καραθανάσης διευκρίνισε περαιτέρω ότι η παύση ενεργητικής δραστηριότητας είναι ένας περιγραφικός όρος και αφορά τη χρήση δικτύου αλλά όχι τις υπόλοιπες δραστηριότητες που γίνονται με τη χρήση δεδομένων, όπως η θέαση βίντεο στο YouTube, η ανάγνωση κάποιου άρθρου ή μία κλήση μέσω Viber. «Δεν αφορά δηλαδή κλήσεις δικτύου» και αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Αυτό που επισήμανε ο Γ. Καραθανάσης είναι πως στην τεχνική έκθεση ανάλυσης της ΕΛΑΣ τα παραπάνω δεδομένα δεν εξηγούνται. Ούτε καν αναφέρονται, με σκοπό να δημιουργείται λανθασμένη εικόνα για το τι ακριβώς έχει καταγράψει ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τους συνηγόρους προς υποστήριξη της κατηγορίας κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος μπορεί να γνωμοδοτήσει μόνο για όσα αφορούν τη χρήση του κινητού και όχι τον χρήστη, καθώς όπως υποστηρίχτηκε αυτός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Ο μάρτυρας τότε ξεκαθάρισε πως «εγώ το έχω πάρει ως δεδομένο ότι ο χρήστης είναι ο συγκεκριμένος (σ.σ.: ο ένας εκ των κατηγορουμένων) γιατί η ίδια η αστυνομία το έχει πάρει» όπως αναγράφεται και σε επίσημα έγγραφα της ΕΛΑΣ για τα οποία έχει λάβει γνώση το Documento.

Ακόμη ένα στοιχείο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο από τους συνηγόρους των δύο κατηγορουμένων είναι τα επίσημα τηλεματικά δεδομένα για τα «πακιστανικά» τηλέφωνα των δραστών. Τα επιχειρησιακά δηλαδή τηλέφωνα τύπου Nokia που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ που διέφυγαν από το σημείο της «εκτέλεσης» με σκούτερ.

Μιλάνε τα «πακιστανικά» τηλέφωνα των δραστών

Από το διαβιβαστικό της ασφάλειας προκύπτει ότι οι δύο συνδέσεις που αγοράστηκαν παράνομα και χωρίς παραστατικά –άρα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ο αγοραστής τους– ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 5.4.21. Τέσσερις δηλαδή μέρες προτού οι δύο κουκουλοφόροι δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Η κλήση έγινε μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή της Καλλιθέας και εικάζεται πως ήταν κάποια δοκιμαστική κλήση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ότι τις ίδιες ώρες που ενεργοποιείται η κεραία Χαροκόπου Καλλιθέα για τα «πακιστανικά» επιχειρησιακά τηλέφωνα των δραστών, τα κινητά των κατηγορουμένων παρουσίαζαν επίσης ενεργητική δραστηριότητα. Οπως προέκυψε από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε στα κινητά τηλέφωνα των δύο αδερφών για την περίοδο 9/3 έως 9/5, το ένα 11 λεπτά μετά στην περιοχή των Γλυκών Νερών και το άλλο την ίδια ώρα στην οδό Σαλαμίνος στον Πειραιά.

Η πολιτική αγωγή έχει αντιτείνει πως τα τηλέφωνα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιεί κάποιος άλλος και οι φερόμενοι ως δράστες να βρίσκονταν πράγματι στον τόπο της δολοφονίας.

Τα «τυφλά» σημεία στην προανακριτική έρευνα της ΕΛΑΣ δεν σταματάνε εδώ αλλά συνεχίζονται προξενώντας εύλογα ερωτήματα για το πώς τελικά αντιμετωπίζει τόσο σοβαρές υπόθεσες, που μάλιστα προκαλούν διεθνές ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Ο αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο ίδιος μαζί με ακόμη δύο αξιωματικούς και τον ανακριτή προέβησαν σε αυτοψία του χώρου της διαφυγής των δραστών χωρίς όμως γι’ αυτή να συνταχτεί οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο όπως επιβάλλει ο νόμος. Ακόμη, όπως κατέθεσε ο ίδιος μάρτυρας, από τις περίπου 300 κάμερες που πάρθηκε υλικό μόνο οι 72 ενσωματώθηκαν στη δικογραφία, με αποτέλεσμα το σύνολο του υλικού να μην είναι γνωστό, καθώς για τις παραπάνω κάμερες δεν έχει συνταχτεί επίσημη έκθεση παράδοσης κατάσχεσης και αντιγραφής στοιχείων. Η εξήγηση που έδωσε ο αστυνομικός ήταν πως επρόκειτο για μη αξιοποιήσιμο υλικό, ισχυρισμό που αποδέχτηκε καθώς φαίνεται και η έδρα καθώς απέρριψε αιτήματα της υπεράσπισης να ζητηθεί το συγκεκριμένο υλικό.

*Δημοσιεύθηκε στο Documento της Κυριακής 28/7

Δείτε επίσης: Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Αθώοι δήλωσαν οι κατηγορούμενοι – «Στη ζωή μου έχω μαλώσει, δεν έχω σκοτώσει»

Δίκη για δολοφονία Καραϊβάζ: Νέα στοιχεία φωτιά για τα πακιστανικά τηλέφωνα των δραστών – Αίτημα σύλληψης μάρτυρα για ψευδορκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter