Δίκη δολοφονίας Άλκη: Η εκχύμωση, το κεφάλι και το DNA στο δρεπάνι

Δίκη δολοφονίας Άλκη: Η εκχύμωση, το κεφάλι και το DNA στο δρεπάνι
ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Στη τρίτη δικάσιμο αυτής της εβδομάδας της δίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού την Πέμπτη 6 Απριλίου, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Λέων Γρηγόρης, ο οποίος κλήθηκε ως τεχνικός σύμβουλος, από την υπεράσπιση του δέκατου κατηγορουμένου, που έφερε το δρεπάνι. Ο μάρτυρας είχε μόνιμες αναφορές στην ιατροδικαστή Λήδα Κοβάτση, αναφέροντας πως αποδέχεται τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, αλλά διαφοροποιείται ως προς τον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ιατροδικαστής σωστά κατέγραψε όλα τα τραύματα στο συμπέρασμα της, γιατί μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν θάνατο, αλλά δεν ήταν όλα υπεύθυνα για το θάνατο του Άλκη Καμπανού.

Ο τεχνικός σύμβουλος της υπεράσπισης τόνισε ότι θα κατέγραφε με μεγαλύτερη ευκρίνεια το μηχανισμό του θανάτου και θα εστίαζε στην κατακλυσμιαία, όπως τη χαρακτήρισε, αιμορραγία. Παράλληλα, κατέθεσε ότι κανένα από τα πλήγματα στον Άλκη δεν είναι συμβατά με δρεπάνι, περιγράφοντας τα τραύματα και κάνοντας αναφορές στο μήκος και στο βάθος τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το τραύμα στον φίλου του Άλκη, Δημήτρη Κ. είναι συμβατό με το δρεπάνι που έφερε ο δέκατος κατηγορούμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση δεν είχε συσχετίσει αρχικά χτύπημα στο σώμα του Άλκη με το δρεπάνι, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου έκρινε συμβατό ένα τραύμα. Αντίστοιχα είχε προσεγγίσει το ζήτημα στην κατάθεση του και ο αστυνομικός από το τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Εστίαση στα χτυπήματα στο κεφάλι

 Η ενδελεχής εξέταση του μάρτυρα από την εισαγγελέα της έδρας εστίασε στα τραύματα στο κεφάλι του Άλκη Καμπανού. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας κατέθεσε ότι:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιδί έχει δεχθεί πλήξεις στο κεφάλι, μάλιστα οι πλήξεις ήταν ισχυρές. Βέβαια είναι επίσης γεγονός, ότι δε μπορούμε να αποδώσουμε κάποια από τις πλήξεις σε συγκεκριμένο όργανο, μάλλον είναι συμβατό με χέρι, πόδι και όχι με κάποιο συμπαγές όργανο, π.χ. ρόπαλο ή σιδηρογροθιά. Μια ισχυρή πλήξη, πρέπει να δημιουργήσει θλάση του εγκεφάλου, εδώ κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνουμε. Διαπιστώνουμε μόνο το οίδημα. Και τα δυο αυτά μπορούν να είναι δυνητικά θανατηφόρα, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε ότι αν το παιδί ζούσε από τη μηριαία, θα είχε αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα από το κεφάλι.»

Ο Άλκης Καμπανός φέρει στο κεφάλι του δυο ρωγμώδη κατάγματα ένα στο πίσω μέρος  της κεφαλής του και ένα στο πλάι. Σε σχετικές ερωτήσεις της εισαγγελέως για τα παραπάνω ο μάρτυρας απάντησε:

  • Η υπαραχνοειδής είναι στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί από τις πλήξεις;
  • Η υπαραχνοειδής προκλήθηκε από τα χτυπήματα. Είναι τραυματικής αιτιολογίας. Όμως εσωτερικά δεν έχουμε θλάση του εγκεφάλου. Σε περιστατικά στο νοσοκομείο βλέπουμε πάρα πολύ συχνά κάτι τέτοιο.
  • Σας έχει τύχει να αντιμετωπίσετε ασθενή, που έχει ρωγμώδες χωρίς ανοιχτό θλαστικό τραύμα.
  • [παύση] Σε τροχαίο ατύχημα.
  • Έτσι.
  • Ή σε μια πτώση από ύψος.

Τα τρία τραύματα στον Αλκη

Οι δράστες της επίθεσης έχουν πλήξει τα πόδια του Άλκη Καμπανού τρεις φορές, δυο από τα χτυπήματα είναι στο αριστερό μπούτι και ένα στο δεξί, χτύπημα το οποίο προκάλεσε τη ρήξη της μηριαίας αρτηρίας. Ο τεχνικός σύμβουλος αναφέρθηκε στα τρία αυτά τραύματα:

Η μηριαία

Πρόεδρος: Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σας σε σχέση με την ιατροδικαστική;

Λέων: Το καίριο τραύμα είναι αυτό που περιγράφεται στη μηριαία αρτηρία. Από το τραύμα αυτό προκύπτει ότι είχαμε μια κατακλυσμιαία αιμορραγία. Πρόκειται για να ένα πολύ σημαντικό αγγείο. Προκύπτει και από άλλα ευρήματα της ιατροδικαστού, όπως είναι η κατάσταση της καρδιάς δηλαδή ότι έχει στεγνώσει από αίμα, αλλά η ίδια κατάσταση περιγράφεται και στους θώρακες. Και τα δύο έχουν ελάχιστα έως καθόλου αίμα και περιγράφεται μακροσκοπικά, δεν χρειάστηκε να τα εξετάσει καν περαιτέρω.

Η επιχείλια εκχύμωση «δείχνει» μαχαίρι

Μιλώντας για το δεύτερο τραύμα που φέρει δίπλα του και μια μελανιά, ο μάρτυρας έδειξε ως συμβατό όπλο ένα μαχαίρι, το οποίο μάλιστα ο δράστης χρησιμοποίησε ολόκληρη τη λάμα και από την δύναμη που έβαλε άφησε μελανιά από τη λαβή.

«Η συγκεκριμένη πλήξη μου δίνει τραύμα υπό γωνία, γιατί μου έχει αφήσει και εκχύμωση από τη λαβή. Στην έξω επιφάνεια του μηρού, μιλάμε για ομαλά χείλη. Άρα δεν έχει οδοντωτή λάμα και εκχύμωση, άρα αν μιλάμε γι’ αυτό, έχω ένα όργανο με λαβή. Όταν έχουμε υπό γωνία τραύμα μου κάνει μια και μόνο εκχύμωση, ακριβώς όπως το περιγράφει η κυρία Κοβάτση. Μας λέει ότι χτυπάει υπό γωνία, άρα αν θέλουμε να ψάξουμε όργανο θα είναι μαχαίρι, με ομαλά χείλη».

Το DNA στο δρεπάνι

Στη συνέχεια, σε σχετικές ερωτήσεις της εισαγγελέως αναφορικά με το DNA του Άλκη που βρέθηκε στο κομβίο αναδίπλωσης του δρεπανιού, ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιο τραύμα να προέρχεται από δρεπάνι και ανέφερε ότι τον έχει προβληματιστεί το πώς βρέθηκε DNA. Στο σημείο αυτό η εισαγγελέας έκανε την υπόθεση, να το ακούμπησε ο Άλκης αμυνόμενος, με τον μάρτυρα να καταθέτει ότι θα είχε προκληθεί τουλάχιστον κάποιο συμβατό τραύμα από τη μεγάλη λάμα του δρεπανιού. Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου παραμένει ότι έπληξε τον φίλο του Άλκη και έπειτα το δρεπάνι του έπεσε και βρέθηκε μέσα στη λίμνη αίματος. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισήμανε και η εισαγγελέας, το δρεπάνι όπως φωτογραφήθηκε από τη σήμανση φαίνεται επικαλυμμένο από κομμάτια του τοίχου που είχαν σπάσει, γεγονός που κατατείνει στο γεγονός ότι το όπλο δε μετακινήθηκε.

Documento Newsletter