Δικηγόροι κατά του αγωγόσημου: Εξυπηρετεί τις τράπεζες και οικονομικούς παράγοντες

Βολές κατά της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός

«Η νυκτερινή αιφνίδια νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τα «κόκκινα δάνεια», τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων σύντομα θα γίνουν γνωστά, τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός η εκπρόθεσμη νυκτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και την νομολογία των δικαστηρίων.

Εξυπηρετεί Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κ.λπ..

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύει στην επίμαχη διάταξη. Ο κ. Βερβεσός, επισήμανε ακόμα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό ποίους οικονομικούς παράγοντες εξυπηρετεί η εν λόγω διάταξη.

Τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Και προσέθεσε ότι, την ίδια στιγμή είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Δεν έκρυψε εξάλλου, ο κ. Βερβεσός το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο). Όπως επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δίκες, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

«Να καταργηθεί η τροπολογία»

Ο δικηγορικός κόσμος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Βερβεσός, άμεσα η επίμαχη τροπολογία να καταργηθεί, ενώ παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για «μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες».

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

Ακόμη, θα ζητήσει ο κ. Βερβεσός άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Μάλιστα οι δικηγόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσουν στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Ετικέτες