Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα το Β’ μέρος του ρεσιτάλ θρασυδειλίας στη μάχη των αναστολών

Η τελευταία γραμμή άμυνας των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών πρόκειται να αναπτυχθεί για δεύτερη μέρα, σήμερα στο Εφετείο Αθηνών με τη διαδικασία να ξεκινάει στις 10:30.

Από χθες, οι περισσότεροι εκ των δικηγόρων των καταδικασθέντων καλεί στο δικαστήριο μάρτυρες προκειμένου να αποδείξουν ότι οι εντολείς τους αξίζουν της ευεργετικότατης χορήγησης ανασταλτικής δύναμης στην έφεση.

Παραμένει βεβαίως άγνωστο το κατά πόσον η διαδικασία επί των αναστολών θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, αφού απομένουν αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι κατηγορουμένων, αρκετοί εκ των οποίων αναμένεται να φέρουν μάρτυρες προς εξέταση από το δικαστήριο. Όταν αυτός ο γύρος ολοκληρωθεί, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα κληθεί να παρουσιάσει την πρότασή της για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα, ενώ θα ακολουθήσει και ένας ακόμη γύρος δευτερολογιών, για όσους συνηγόρους υπεράσπισης το κρίνουν χρήσιμο για την υπόθεσή τους. Μόνο τότε, θα μπορέσει το προεδρείο να διασκεφθεί, ώστε να καταλήξει στην απόφασή του επί των αναστολών, η οποία και θα κρίνει το ποιοι καταδικασθέντες θα μπουν τελικά στη φυλακή.

Δε ζητά αναστολή ο Ρουπακιάς

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μέσα από μια ακατανόητη σύντομη αγόρευση του συνηγόρου του, έγινε γνωστό ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν θα αιτηθεί την αναστολή της ποινής του μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων).

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Ρουπακιά, Βασίλης Οπλαντζάκης, ζήτησε τον λόγο επί των αναστολών, με την έδρα αρχικά να διαφωνεί με το αν ο Ρουπακιάς έχει δικαίωμα να αιτηθεί αναστολής λόγω της ισοβίου κάθειρξης που τού επεβλήθη. Ωστόσο, ο κ. Οπλατζάκης επέμεινε να τού δοθεί ο λόγος, επιχειρηματολογώντας νομικά, με το δικαστήριο να του δίνει τον λόγο.

Ωστόσο, όπως φάνηκε, η επιμονή του κ. Οπλαντζάκη να μιλήσει για τον Ρουπακιά, δεν αφορούσε το να αιτηθεί αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τον εντολέα του, αλλά απλά για να ανακοινώσει ότι ο Ρουπακιάς δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του.

«Επειδή ο Ρουπακιάς έχει ήδη κρατηθεί 30 μήνες προσωρινά εδώ και 6 χρόνια, επειδή θα ‘χει καταλαγιάσει το πράγμα στον β ‘ βαθμό και θα ‘χει εμπλουτιστεί η νομολογία στο θέμα του συννόμου βίου, το ελαφρυντικό του συννόμου βίου, επειδή η δικαιοσύνη έχει αποκασταστική λειτουργία, νομίζω δεν πρέπει να αιτηθεί το 497», είπε ο Οπλατζάκης.

Το θέατρο του παραλόγου χθες στο Εφετείο

Πάντως, η προσπάθεια των -κάποτε λεβεντόπαιδων- χρυσαυγιτών, να γλυτώσουν τη φυλακή παρήγαγε χθες σκηνές απείρου κάλλους. Οι γενναίοι του Μιχαλολιάκου έδωσαν ρεσιτάλ θρασυδειλίας εκλιπαρώντας μέσω των μαρτύρων τους για αναστολή των ποινών τους, «φαινόμενο» που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση λοιπόν, μάθαμε ότι ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, έχει βγάλει τραγούδι κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε φάκελο στον υπολογιστή του με τίτλο «τρομοκρατία στη Νίκαια», τον ίδιο άνθρωπο που πρωταγωνιστεί στο γνωστό βίντεο στο οποίο απευθυνόμενος σε χρυσαυγίτες ακούγεται να λέει «ό,τι κινείται σφάζεται».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στο δικαστήριο προσήλθε -περιέργως- ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Κων. Μπαρμπαρούσης, ο οποίος έφερε ως μάρτυρα τον υπερήλικο τυφλό πατέρα του, που μετά βίας μπορούσε να κινηθεί προκειμένου να αποδείξει στο δικαστήριο ότι είναι αναγκαίο για τους γονείς του, ο Μπαρμπαρούσης να παραμείνει εκτός φυλακής. Πάντως, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ο σύντομος διάλογος που είχε ο Κων. Μπαρμπαρούσης με την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, όταν ο πρώτος πήγε να βοηθήσει τον πατέρα του να σηκωθεί όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του.

Μπαρμπ: Μπορώ να φύγω και εγώ;

Λεπενιώτη: Είσαστε κατηγορούμενος. Επί 5,5 χρόνια, πρώτη φορά σας βλέπουμε εδώ

Μπαρμπ: Ε, και στην απολογία μου.

Λεπενιώτη (εκνευρισμένη): Καλά εντάξει. *κάνει χειρονομία να φύγει*

Ενδιαφέρον είχε επίσης η αναφορά του συνηγόρου του Πανταζή ότι ο εντολέας του έχει προσφέρει τέσσερα παιδιά «στη χειμαζόμενη από την υπογεννητικότητα ελληνική κοινωνία» και ότι είναι κι αυτό «μια θετική συνεισφορά στην κοινωνία».

Πάντως καθόλου… ψυχαγωγική δεν ήταν η αναφορά του συνηγόρου του Χρήστου Στεριόπουλου, που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την άγρια δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. «Γεννήθηκε σε χωριό των Ιωαννίνων, βρέθηκε στην Αθήνα με τους γονείς του, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Στεριόπουλου και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Φούσας, παρουσιάζοντας τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα (αλλά που δεν στάθηκε αρκετό για τις αρχές ώστε να ξεκινήσει η συνολική δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής), ως ένα… στιγμιαίο λάθος. Ή… ως μια περιπέτεια.