Την απάντησή του αναμένεται να δώσει σήμερα το δικαστήριο μετά τα αιτήματα που κατέθεσαν χθες, τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης, όσο και η πλευρά του Γιάννη Λαγού.
Ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσει η τακτοποίηση των νέων αυτών ζητημάτων που ανέκυψαν χθες, θα κριθεί και το αν θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου επί των αναστολών στις ποινές των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.
Καθυστερήσεις Κασιδιάρη με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης Σαμαρά
Χθες, σε μια κακοπαιγμένη παράσταση, ο Ηλίας Κασιδιάρης προσήλθε χθες στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι διαθέτει «συγκλονιστικά» στοιχεία για την υπόθεση. Ωστόσο, ο Κασιδιάρης το μόνο που κατέθεσε στοιχεία που βρίσκονταν ήδη στη δικογραφία και είχαν αναγνωστεί κατά την αποδεικτική διαδικασία, χωρίς να εισφέρουν ιδιαίτερα συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, ο Κασιδιάρης κατήγγειλε ότι από τις στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου μετά το βράδυ της δολοφονίας εμφανίζεται τηλεφωνικός αριθμός που ανήκει σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της κυβέρνησης Σαμαρά και συγκεκριμενα στη ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.
Όπως ανέφερε, ο τηλεφωνικός αυτός αριθμός ανήκει στο νομικό πρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και πιστώνεται στο φυσικό πρόσωπο «Βαρτζόπουλος Δημήτριος», που όπως υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο «εξ’ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά». Συγκεκριμένα, ο Κασιδιάρης υποστήριξε ότι ο «Δημήτρης Βαρτζόπουλος» είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλο πρόσωπο που επικοινωνούσε απευθείας με τον Γιώργο Ρουπακιά, δύο ημέρες πριν τη δολοφονία, αλλά και αρκετές φορές μετά από αυτήν.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, παρά το γεγονός ότι η αποδεικτική διαδικασία έχει τελειώσει προ πολλού, ζήτησε να προσέλθει στο δικαστήριο ο «Βαρτζόπουλος» ώστε να καταθέσει τι συζητούσε με τον Δήμου πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα.
Επ’ αυτού του αιτήματος, το δικαστήριο θα κληθεί αν πάρει θέση σήμερα, ενώ θα προηγηθεί και σχετική πρόταση της εισαγγελέα.
Κρυμμένος πίσω από βουλεύματα ο Λαγός
Παράλληλα, το δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει αν υπάρχει λόγος να αναγνωστούν στη διαδικασία άλλα δύο βουλεύματα του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τους περιοριστικούς όρους του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, τους οποίους φέρεται να είχε παραβεί το 2015.
Συγκεκριμένα, μετά την επεισοδιακή δικάσιμο της Τρίτης, όταν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου να παρέχει συμπληρωματική εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που είχε η πρώτη, αλλά και να αναζητηθεί από την Εισαγγελία το βούλευμα του 2015 που αφορούσε την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό, οι συνήγοροι υπεράσπισης εγκάλεσαν χθες το δικαστήριο, επειδή όπως είπαν ανέγνωσε μόνο το επίμαχο βούλευμα και δεν ανέγνωσε τα δύο επόμενα που ανέφεραν στοιχεία επί του ζητήματος.
Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας Οικονόμου, στην συμπληρωματική της εισήγηση (που δε διέφερε από την αρχική καθώς πρότεινε και πάλι αναστολή για όλους πλην του Ρουπακιά) έσπευσε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των δύο μεταγενέστερων βουλευμάτων (2015 και 2019), ωστόσο, οι συνήγοροι επιμένουν τα βουλεύματα να αναγνωστούν επισήμως από τον γραμματέα της έδρας.
Το δικαστήριο λοιπόν θα κληθεί να απαντήσει και επ’ αυτού του ζητήματος αύριο πριν προχωρήσει η διαδικασία.
Επέμεινε στο «όλοι έξω» η Αδαμαντία Οικονόμου
Πάντως, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, παρά τον ορυμαγδό που ξέσπασε εναντίον της, εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο αμετανόητη, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η θέση των ναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής δεν είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αλλά στα σπίτια τους.
Η κ. Οικονόμου αφού χαρακτήρισε το ύφος της προέδρου «ιδιαίτερα έντονο» με σκοπό να την επιπλήξει, προσήλθε με σκοπό κυρίως να επαναλάβει την εισαγγελική πρόταση που στέλνει όλους τους χρυσαυγίτες σπίτι τους (εκτός από τον Ρουπακιά) αλλά και για να «κατσαδιάσει» τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής που τόλμησαν να επισημάνουν δημόσια το αναντίρρητο γεγονός ότι η εισαγγελική πρόταση υιοθετούσε πλήρως την υπερασπιστική γραμμή.
Πολλαπλές επιθέσεις κατά της πολιτικής αγωγής
Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση στιγματίστηκε και από τη συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε η Πολιτική Αγωγή, τόσο από την Εισαγγελέα, όσο και από την υπεράσπιση.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας στην εισήγησή της έκανε λόγο για συνηγόρους «οι οποίοι, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας για μετριοπάθεια, τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστηρίου, καταφέρονται συνεχώς με συκοφαντικές εκφράσεις για την εισαγγελέα επειδή δεν τους είναι αρεστές οι προτάσεις της».
Από την πλευρά της η υπεράσπιση, σε ρόλο προστάτη της εισαγγελέως, χαρακτήρισε «περιφερόμενο θίασο» τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ επιτέθηκαν και με διάφορους άλλους χαρακτηρισμούς κατά συγκεκριμένων δικηγόρων για την κριτική που άσκησαν στην εισαγγελέα μετά την κραυγαλέα και προκλητική πρότασή της για αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες πλην του δολοφόνου Ρουπακιά.