Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μπουρλότο» στην υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου έβαλε ο Μίχος – «Ο αρχηγός ήξερε από το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία Φύσσα»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μπουρλότο» στην υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου έβαλε ο Μίχος – «Ο αρχηγός ήξερε από το ίδιο βράδυ για τη δολοφονία Φύσσα»

«Ρήγμα» στην υπερασπιστική γραμμή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, δημιούργησε η απολογία του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή, Νίκου Μίχου. 

Ο αποχωρήσας από το 2017 από την ναζιστική οργάνωση, μέσω της απολογίας του μίλησε για την ύπαρξη μελών – πράγμα που οι μέχρι τώρα κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί ρητά. Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ύπαρξη ιεραρχίας, εντολών ενώ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «αρχηγικό κόμμα».

«Φυσικά και υπήρχαν μέλη. Σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν μέλη. […] Είναι αρχηγικό κόμμα, υπάρχουν ανώτεροι κ κατώτεροι. Εγώ αναφερόμουν απευθείας στον Μιχαλολιάκο. Όταν έφυγα εγώ, οι αναφορές στέλνονταν στα κεντρικά στο γραφείο αναφορών που υπεύθυνος ήταν ο Λαγός» είπε και πρόσθεσε:

«Η ιεραρχία ήταν ως εξής: ο αρχηγός, το Κεντρικό Συμβούλιο και τα μέλη της ΚΕ. Και από εκεί ήταν το πειθαρχικό, οι υπεύθυνοι για τα συνδικαλιστικά. Εμένα με έβαλαν βουλευτή και μετά ανέλαβα το αγροτικό κομμάτι, αυτή είναι δουλειά μου». 

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και ονομαστικά στον Λ. Χουλιάρα, αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας τότε (2015), τον οποίο και αρχικά χαρακτήρισε «διώκτη» των χρυσαυγιτών, εικόνα όμως που ανατράπηκε, όταν «το 2016 στο συνέδριο της Χ.Α. εμφανίστηκε ο κ. Χουλιάρας με κομματική ταυτότητα. Και τελικά έμαθα ότι είχε πάρει το ΟΚ από τον αρχηγό».

Ο Μιχαλολιάκος ήξερε…

Την ίδια ώρα, ανέτρεψε τα όσα μέχρι τώρα διατείνονται οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές, σχετικά με το αν ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε ενημερωθεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το ίδιο βράδυ, με τη μέχρι τώρα «γραμμή» να λέει πως ο αρχηγός ενημερώθηκε την επόμενη ημέρα από τα κανάλια, όπως άλλωστε κατέθεσε και η σύζυγός του, Ε. Ζαρούλια κατά τη δική της απολογία. 

Στον αντίποδα ο Νίκος Μίχος υποστήριξε πως ο αρχηγός, όπως και ο Γιάννης λαγός γνώριζαν τι είχε συμβεί το βράδυ της δολοφονίας και με τα όσα είπε άφησε να εννοηθεί ότι ο Ρουπακιάς ήταν γνωστός στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. 

«Θυμάμαι ότι ο Λαγός ωρυόταν. Τον ρώτησα για τον αρχηγό αν το ξέρει, μου είπε ότι και ο Μιχαλολιάκος και οι πάντες βρίζουν. “Ποιος ήταν;”, του λέω “ποιος το έκανε αυτό το πράμα;” και μου λέει “αυτός ο ηλίθιος, ο πανιβλακας”».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως «μετά τον Φύσσα έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι», ενώ παράλληλα καταδίκασε την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και την χαρακτήρισε «αισχρή», ενώ υποστήριξε πως και για αυτή την επίθεση ήταν ενήμερος ο Λαγός.

«Ήταν αισχρό το θέμα, το θεωρήσαμε πάρα πολύ χοντρό και μετά μάθαμε ότι είχαν πάει με μπλουζάκι, και λέμε “οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι”. Πήγαν σε σπίτι μεταναστών που κοιμόντουσαν. Μετά από μέρες μάθαμε ότι η Τ.Ο. Νίκαιας είχε πάει εκεί. Μίλησα με τον Λαγό και μου είπε “Έγινε μαλακία”. Συμφώνησε. Τότε είπαμε στην ΚΕ για διαγραφές».

Απαντώντας σε ερώτηση του προεδρείου για το αν έχει πια επαφές με τη Χρυσή Αυγή ο κατηγορούμενος είπε χαρακτηριστικά:

«Όχι, όταν φεύγεις από ένα τέτοιο χώρο δε μιλάς, άλλη η δομή του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη για παράδειγμα και άλλη η δομή της Χρυσής Αυγής»

Οικονομικά… κενά

Αξίζει να αναφερθεί το κομμάτι της απολογίας του Νίκου Μίχου που αναφέρεται στα οικονομικά της οργάνωσης καθώς κάνει λόγο για συνδρομές που κατέβαλαν τα μέλη (σ.σ. τα μέλη που όλοι οι υπόλοιποι υποστηρίζουν πως δεν υπήρχαν) στο κόμμα και ποσά τα οποία… εξαφανίστηκαν. 

Μίχος: Το άλλο θέμα ήταν οι συνδρομές. Κάποιος είχε πάρει 1,5 εκατομμύριο και το είχα θέσει ως θέμα. Έπρεπε να γίνει ένας έλεγχος. Συσσίτια είχαν σταματήσει, πού πάνε αυτά τα λεφτά; Άλλο σημαντικό θέμα ήταν το θέμα των επιστημονικών συνεργατών.

Πρόεδρος: Υπήρχε αναστολή της επιχορήγησης όμως τότε.

Μίχος: Ναι, βεβαίως, αλλά υπήρχαν κάποια λεφτά, υπήρχαν κάποια έσοδα και ήταν πολλοί που διαφωνούσαν και έλεγαν πού πάνε τα λεφτά; Και φυσικά γύρισε κάποιος συναγωνιστής και μου είπε να μη το ψάξω.

Ένταση και εκνευρισμός από την πλευρά της υπεράσπισης 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αίθουσα επικράτησε ένταση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και συγκεκριμένα μεταξύ του δικηγόρου του Νίκου Μίχου, Στέλιου Γρηγορίου και στους δικηγόρους του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου και Νίκου Μιχαλόλια.

Η ένταση ήταν απόρροια της αποδόμησης της υπερασπιστικής γραμμής του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, με τους αδελφούς Μιχαλόλια, να παρεμβαίνουν και να διακόπτουν τη διαδικασία. 

Γρηγορίου: Είχατε επισημάνει κάποιες ιδεολογικές διαφορές, μήπως πρέπει να το πείτε;

Μιχος: Ήταν πολύ μικρές οι ιδεολογικές διαφωνίες, δεν ήταν μεγάλες.

Μιχαλόλιας Ν.: Δε σου βγήκε ε; 

Γρηγορίου: Σε μένα μιλάς;

Μιχαλόλιας Ν.: Ναι, σε σένα, ρε γελοίε!

Γρηγορίου: Άντε βρε γελοίοι, καραγκιόζηδες, τέσσερα χρόνια τώρα… Φασιστάκο 

Σε εκείνο το σημείο η δίκη διεκόπη για λίγο και το προεδρείο αποχώρησε προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα ωστόσο η ένταση συνεχίστηκε και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας αφού παραλίγο οι συνήγοροι να πιαστούν στα χέρια. 

Απολογία Κούζηλου

Νωρίτερα απολογήθηκε ο επίσης πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη της Χρυσής Αυγής», δήλωσε αθώος και αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι όσα λέγονται για ιεραρχία στο κόμμα και στρατιωτική δομή δεν είναι αλήθεια και πως όλες τις επιθέσεις συμπεριλαμβανομένου και της δολοφονίας Φύσσα τις έμαθε από τη δικογραφία. 

Πρόεδρος: Η άποψη σας αναφορικά με τους αλλοδαπούς;

Κούζηλος: Είναι άνθρωποι, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που χρήζουν βοήθειας & αυτοί που εισέρχονται παράνομα.

Πρόεδρος: Δηλώσεις άλλων βουλευτών που χαρακτηρίζουν αλλοδαπούς ως «αποβράσματα»; Έχετε ακούσει;

Κούζηλος: Όχι.

Documento Newsletter