Δίκη Χρυσής Αυγής: Διεκόπη η συνεδρίαση – Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διεκόπη η συνεδρίαση – Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Τα πάνω κάτω με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά την εισήγηση της εισαγγελέα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μόνο για τρεις από του βουλευτές που κατηγορούνται όχι για διεύθυνση αλλά για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, οι συνήγοροι των υπολοίπων οκτώ βουλευτών που κηρύχθηκαν ένοχοι επίσης για το ίδιο αδίκημα, αιτήθηκαν να αναγνωριστεί και σε αυτούς. Η εισαγγελέας λοιπόν άλλαξε την εισήγησή της ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν επιπλέον κακούργημα. Επισημαίνεται ότι αρχικά η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό για τους 3 πρώην βουλευτές Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση αλλά μόνο για ένταξη σ΄αυτήν. 

Η Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα και ο Αντώνης Ρηγόπουλος από το Εφετείο και η υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα του Documento από την αίθουσα σύνταξης, σας μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις.

19:20 ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΔΙΚΗ – ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ Χωρίς καν να έχουν ολοκληρωθεί οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, η κ. Λεπενιώτη διέκοψε τη διαδικασία για αύριο στις 11.00 το πρωί. Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης της ηγετικής ομάδας ακόμη δεν έχουν δευτερολογήσει επί των ελαφρυντικών και η διαδικασία θα συνεχιστεί αυριο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πότε θα ολοκληρωθεί

18:18 ΜΙΚΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΕΔΡΑΣ – ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ Παράπονα εξέφρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης προς την έδρα για το γεγονός ότι δεν επετράπη σε μέλη των οικογενειών των κατηγορουμένων να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν υπάρχει κοινό στην αίθουσα λόγω των μέτρων του κορονοϊού, οι συνήγοροι έκαναν αναφορά στη χθεσινή παρουσία του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του πρώην ΠτΒ Νίκου Βούτση στην αίθουσα, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζουν

18:08 ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ Συνεχίζονται οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών περιστάσεων μετά την εισαγγελική πρόταση που προκάλεσε πολλαπλές εντάσεις στην αίθουσα, τόσο λόγω της απόρριψης όλων των ελαφρυντικών για τους «διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την αλλαγή στάσης της, με την οποία στη συνέχεια έθεσε περισσότερους κατηγορουμένους στην κατηγορία που δικαιούνται ελαφρυντικά.

17:00 Τάκης Ζώτος: Η συζήτηση για τα ελαφρυντικά στη δίκη της ΧΑ , έχει προκαλέσει σύγχυση και χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών του «πρότερου σύννομου βίου» της μακράς διάρκειας της δίκης και ότι της μεταμέλειας (ότι μετά το ‘13 δεν έκαναν κανένα έγκλημα.) εξήγησε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου ορι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση( παρά την δική της απαλλακτική πρόταση) και επειδή με την απόφασή του το δικαστήριο τους καταδίκασε για εγκλήματα «πού στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης». Για το λόγο αυτό δεσμεύεται και δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα ελαφρυντικά αυτά. Στη συνέχεια όμως η εισαγγελέας θυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και πρότεινε να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 του Πκ. Το οποίο λέει ότι αν μια εγκληματική οργάνωση έχει συγκροτηθεί και έχει εγκληματική ετοιμότητα αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα ( η οργάνωση ) να μην διαπράξει κανένα κακούργημα , τότε και μόνον αναγνωρίζεται σε όλα τα μέλη της οργάνωσης το ελαφρυντικό οτι ως εγκληματική οργάνωση δεν διέπραξε κανένα κακούργημα .Για όποια/ον έχει αμφιβολίες ότι αυτό είναι το νόημα της διάταξης μπορεί να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του νόμου 2928/2001 , όπου ρητά διευκρινίζει ότι η «εγκληματική οργάνωση» δεν πρέπει να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ κακούργημα για να αναγνωριστεί σε όλα τα απλά μέλη της το ελαφρυντικό της μη διάπραξης κακουργήματος. Η εισαγγελέας προφανώς δεν διάβασε την αιτιολογική έκθεση , γιατί αν την είχε διαβάσει θα έβλεπε την αυθεντική ερμηνεία του νόμου . Το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6; αφορά μόνον εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν διαπράξει ακόμα κανένα κακούργημα Ομως το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η εγκληματική οργάνωση Χ Α ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΔΥΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΦΥΣΣΑ ΚΑΙ ΑΜΠΟΥΖΙΝΤ ΕΜΠΑΡΑΚ αλλά και ΛΟΥΚΜΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ άρθρου 187&6 πκ

15:55 Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου άλλαξε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά τα νέα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, που ζητούσαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό της διάταξης 187, παρ. 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα και για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη. Η ίδια δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δίνεται αυτόματα στους καταδικασθέντες με τον νέο ποινικό κώδικα έχει απολύτως αμφισβητηθεί μετά και το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο οδήγησε σε αναίρεση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την αναγνωριση του, Βασίλη Πλιώτα. Όπως είχε επισημάνει στην αναίρεση του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας το δικαστήριο που «έσπασε» με το ελαφρυντικό τα ισόβια στον Επ.Κορκονέα, δεν είχε λάβει υπόψη του «Περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία .

Αρχικά η Α. Οικονόμου είχε ζητήσει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Για τους υπολοίπους είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας δικαιολόγησε την εισήγηση της , που είναι κόντρα στην πρόταση που είχε κάνει να μην καταδικαστεί κανείς για εγκληματική οργάνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω ελαφρυντικό που εν τέλει εισηγήθηκε να αναγνωρισθεί η εισαγγελέας δεν αφορά τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και άλλους κατηγορούμενους όπως είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι καταδικασθέντες για επιθέσεις σε Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες.

15:53 Δήλωση Καμπαγιάννη για τα ελαφρυντικά που πρότεινε η εισαγγελέας

Για να γινει κατανοητό τι πρότεινε η εισαγγελεας για τα ελαφρυντικα: Ζητησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών (σύννομος βίος, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, κλπ), εξαιτίας της φύσης του αδικήματος και της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση. Πρότεινε, όμως, να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του παλιού 187 παρ. 6 για όσους καταδικάστηκαν σε ένταξη χωρίς να έχουν επιμέρους κακούργημα: “Η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.”. Με τη διάταξη αυτή, η εισαγγελέας πρότεινε ελαφρυντικά για 3 κατηγορούμενους που το είχαν αιτηθεί και στη συνέχεια για άλλους 15 που το ζήτησαν μεταγενέστερα: σύνολο σε 18 κατηγορούμενους (11 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν είναι διευθυντές + Αποστόλου, Δασκαλάκης, Χατζηδάκης, Πανταζής, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Τσακανίκας). Η εισαγγελέας επιδεικνύει επανειλημμένα μια αδυναμία δογματικής κατανόησης του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Όταν η διάταξη λέει «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση» εννοεί την τέλεση από την εγκληματική οργάνωση και όχι από τον κάθε ενταχθέντα. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του ν.2928/2001, που αναφέρει ρητά: «Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμα τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτή είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση.» Νομίζω ότι αυτό δεν θα διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Και πάντως και τα αιτήματα επί των λοιπών ελαφρυντικών μπορούν να απαντηθούν επί της ουσίας από το δικαστήριο.

15:31 Συνεχίζονται οι δευτερολογίες της υπεράσπισης – Με βολές κατά της δικαστικής απόφασης και της εισαγγελικής πρότασης επί των ελαφρυντικών συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Οι συνήγοροι ως επί το πλείστον επαναφέρουν τα αιτήματα που κατέθεσαν και χθες και τα οποία δεν έγιναν δεκτά από την εισαγγελέα.

15:19 Καταδικασμένοι χρυσαυγίτες εμφανίστηκαν στο ΑΤ Περάματος χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι ποινές τους  

14:22 Αλλάζει την εισήγησή της η εισαγγελέας Η Εισαγγελέας μετά τα επιπλέον αιτήματα από την πλευρά της υπεράσπισης άλλαξε την εισήγησή της, ζητώντας να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

14:21 ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΑΓΓΟΥ: ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ – «Είναι υπέρμετρα σκληρή η στάση του δικαστηρίου σας» τόνισε η συνήγορος του Άγγου κάνοντας ευθεία επίθεση στην έδρα, αλλά και την εισαγγελέα. «Μετριάστε το κυρία Πρόεδρε», ζήτησε με ένταση, ενώ είπε ότι με βάση αυτή την απόφαση και την πρόταση της εισαγγελέα θα πρέπει να ξαναγράψετε τον Ποινικό Κώδικα»

14:10 ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ Εξηγώντας το νομικό της σκεπτικό η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δήλωσε ότι εμμένει στην πρότασή της. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης. 

14:05 ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΕΔΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

13:57 Η ΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά η Α. Οικονόμου κατά την αρχική της πρόταση επί των ελαφρυντικών

13:53 ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ Το δικαστήριο διέκοψε και θα επανέλθει σε λίγη ώρα.

13:47 ΔΕΚΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ – Δεκτά έκανε ορισμένα από τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης η εισαγγελέας μετά τις συμπληρωματικές δηλώσεις. Η κυρία Οικονόμου έκανε δεκτά τα αιτήματα μόνο για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν τελέσει στο παρελθόν κακουργηματική πράξη

13:37 ΕΠΑΝΗΛΘΕ Η ΕΔΡΑ: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ – Συμπληρωματικά αιτήματα καταθέτουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, προκειμένου να επανατοποθετηθεί η εισαγγελέας μετά την ανέλπιστη πρόταση που έκανε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους για διεύθυνση, αλλά να αναγνωριστεί μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για τις περιπτώσεις των Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση

13:27 ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ – Μετά την ένταση που προκλήθηκε από την πρόταση-έκπληξη της εισαγγελέως η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά αιτήματα ελαφρυντικών με αποτέλεσμα η έδρα να διακόψει για περίπου 15 λεπτά

13:23 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ – Η εισαγγελέας που είχε προκαλέσει την οργή του κοινωνικού συνόλου με την εισήγησή της για απόρριψη της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

12:54 Ξεκινάει η διαδικασία

12:12 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους. Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη. Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

12:00 ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Από που προκύπτει ο μη σύννομος βίος του κ. Μιχαλολιάκου; Έχει παράξει έργο, δημιούργησε έναν πολιτικό φορέα που έγινε αποδεκτός από τον ελληνικό λαό, παρείχε κοινοβουλευτικό έργο, δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει κανένας» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής του.

Ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί»

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής». «Ο Λαγός προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα με τον δικό του τρόπο, από το δικό του μετερίζι» πρόσθεσε.

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Μάλιστα, ο συνήγορός του πρόσθεσε πως είναι ο «πλέον συμπαθής».

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.

11:11 Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

11:09 Το δικαστήριο θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση του στις 12:30 με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών,

11:00 Έφτασε η ώρα των ποινών – Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν

10:55 Ο Παύλος δικαιώθηκε – Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή – Το χρονικό της ιστορικής δίκης

Documento Newsletter