Απολογείται σήμερα, Τετάρτη, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος για «έργα και τις ημέρες του νεοναζιστικού μορφώματος.
Αντιμετωπίζει το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Παραπέμφθηκε άλλωστε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ως ο επικεφαλής της τότε κοινοβουλευτικής του ομάδας που συνδέθηκε με μια σειρά από εγκλήματα.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους τότε βουλευτές του όπως και για πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία είναι και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, ξεκίνησε μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα από το μέλος της ΧΑ , Γιώργο Ρουπακιά.
Σήμερα έξι χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τεσσερισήμισι χρόνια από την έναρξη της μεγάλης δίκης που έχει πολιτογραφηθεί ως η δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καλείται να τοποθετηθεί για όσα ποινικώς κολάσιμα αποδίδονται γενικότερα στην ΧΑ, απολογούμενος σε μια ιστορική δίκη που δεν έχει μόνο ιδιαίτερα σοβαρό νομικό αντικείμενο.
Συνδέεται με την ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά μιας οργάνωσης με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, φανατισμένοι οπαδοί της οποίας εμφανίζονται να δρούσαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, υπό την σκέπη και καθοδήγηση των “διευθυντών” της, ρόλος που αποδίδεται στους 18 πρώην πλέον βουλευτές της ΧΑ ( της περιόδου 2012-2013).
Αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο:
«Εσύ δε υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής διηύθυνες αυτήν παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς αναφέρονται».
Όπως αναμένεται ο κατηγορούμενος που το 2015 σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι “αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη” και έτερον ουδέν, θα κινηθεί στην “γραμμή” της πολιτικής δίωξης
Απ΄την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν καλέσει για σήμερα σε συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο της Αθήνας .
«Η απολογία του Μιχαλολιάκου στις 6 Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ανοίγει το δρόμο για την εισαγγελική πρόταση και την έκδοση της δικαστικής απόφασης», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους και επισημαίνουν : «Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να νιώσουν μόνοι. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας, ως δικηγόροι πολιτικής αγωγής που εκπροσωπούμε θύματα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, και καλούμε σε συλλαλητήριο στο Εφετείο στις 6 Νοεμβρίου. Για να ξεχειλίσουν οι δρόμοι από αλληλεγγύη και για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα της κοινωνίας ενάντια στον φασισμό. Καμία επανάπαυση, μέχρι την οριστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών και μελών της».
Βαριά ερωτήματα
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα κληθεί να απαντήσει και σε μια σειρά από κομβικά ερωτήματα, που αφορούν τόσο την ίδια την οργάνωση σε σχέση με την ιδεολογία της, όσο και την έκνομη δράση των μελών της καθώς σύμφωνα με το μακροσκελές κατηγορητήριο όλα τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί στο πλαίσιο δράσης της ΧΑ ήταν προγραμματισμένα. Σε ότι αφορά ειδικά την δολοφονία Φύσσα, ένα από τα ερωτήματα που αναμένεται να του θέσει το δικαστήριο, είναι το πότε ακριβώς ενημερώθηκε ίδιος για το τραγικό συμβάν, ζήτημα για το οποίο συγκατηγορούμενοι του έχουν δώσει διαφορετικές εκδοχές.
Η σύζυγος του, Ελένη Ζαρούλια, για παράδειγμα, έχει υποστηρίξει στην απολογία της πως ενημερώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ενώ αντίθετα ο τότε βουλευτής του, Νικ. Μίχος που έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, έχει υποστηρίξει ότι ο Νικ. Μιχαλολιάκος γνώριζε τα πάντα από το ίδιο κιόλας βράδυ.
Είναι βέβαια πολύ πιθανόν, ο Νίκος Μιχαλολιάκος να περιοριστεί σε «πολιτικό μανιφέστο» και να αρνηθεί να τοποθετηθεί επί της ουσίας των κατηγοριών.