Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ήταν από νωρίς το πρωί βαριά. Παρά το γεγονός ότι πρόσωπα που γνώριζαν σε βάθος τα θέματα της δίκης εκτιμούσαν πως η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα ζητούσε αναβολή ώστε να ανακοινώσει την πρότασή της επί της ενοχής των κατηγορουμένων μετά τις γιορτές, η πραγματικότητα τους διέψευσε.
Περίπου στις 10.00 το πρωί η Αδαμαντία Οικονόμου ξεκίνησε να διαβάζει την εισαγγελική πρόταση και ήδη από την αρχή φάνηκε η πρόθεσή της όχι απλώς να ρίξει «στα μαλακά» τους κατηγορούμενους, αλλά να τους «καθαρίσει» από το σύνολο των κατηγοριών που τους βαραίνουν και τις οποίες «σέρνουν» εδώ και 5 χρόνια που διαρκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η εισαγγελέας, με ένα σκεπτικό γεμάτο με λογικά άλματα (ή και σφάλματα), προχώρησε στην κραυγαλέα πρόταση να απαλλαγούν από τις κατηγορίες της συνέργειας σε ανθρωποκτονία όλα τα μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής που εμπλέκεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του εκεί ήταν… «συμπτωματική», όπως και η ίδια η δολοφονία. Αντίστοιχα, και για τις άλλες δύο υποθέσεις (επίθεση σε αιγύπτιους αλλιεργάτες την ώρα που κοιμόντουσαν σπίτι τους και επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ με στιλιάρια), πρότεινε την απαλλαγή των ταγμάτων εφόδου από τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τη μετατροπή τους στη «μαλακότερη», απόπειρα πρόκλησης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Επιπλέον – και εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο – πρότεινε την απαλλαγή όλης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι καμία επίθεση τα τελευταία χρόνια δεν έγινε με κεντρικό σχεδιασμό ύστερα από στοχοποίηση των θυμάτων και εντολή της ηγεσίας. Για να μη μείνει καμία απορία αναπάντητη ως προς το τι εννοεί η εισαγγελέας, τόνισε ότι όλα τα περιστατικά βίας (ακόμη και η δολοφονία) στα οποία εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής είναι… «μεμονωμένα περιστατικά».
Νομικοί κύκλοι πάντως εξέφρασαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Εισαγγελέας κατάφερε να ολοκληρώσει την πρότασή της μέσα σε μόλις μία δικάσιμο, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια τόσο περίπλοκη υπόθεση. Άλλωστε η ίδια, στην αρχή της ανακοίνωσης της πρότασής της έκανε λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαδικασίες στα ελληνικά δικαστικά χρονικά».
Μάλιστα, από τις 8 ώρες που διάβαζε σχεδόν ακατάπαυστα την πρότασή της, η κ. Οικονόμου αφιέρωσε περίπου τις τρεις στη λεπτομερή απαρίθμιση κάθε όπλου και σφαίρας που κατασχέθηκε από τους 69 κατηγορούμενους. Στον υπόλοιπο χρόνο κατόρθωσε και στρίμωξε τις εκτιμήσεις της για το πώς έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι δολοφονικές επιθέσεις στους αιγύπτιους αλλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ, το ποιος είναι ένοχος και το ποιοι όχι, και βεβαίως το αν η Χρυσή Αυγή είναι ή δεν είναι εγκληματική οργάνωση.
Σε «γραμμή» Μιχαλολιάκου η Οικονόμου
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί, ότι η κ. Οικονόμου στην εισαγγελική της πρόταση υιοθέτησε πλήρως όλη την επιχειρηματολογία και την υπερασπιστική γραμμή που είχε επικαλεστεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, και ιδιαίτερα εκείνη του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η Αδαμαντία Οικονόμου σε διάφορες φάσεις επικαλέστηκε μάλιστα και δηλώσεις κατηγορουμένων όπως του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη προκειμένου να στοιχειοθετήσει την πρότασή της. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε αυτό, όταν αναφερόμενη στη δολοφονία Φύσσα, υποστήριξε ότι «σχετικά με την ανθρωποκτονία Φύσσα, ο Κασιδιάρης σε συνέντευξή του αναφέρει ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν δολοφονία της οργάνωσης. Περαιτέρω ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και όχι την ποινική”. Πράγματι μετά την ανθρωποκτονία Φύσσα ήλθε η αντίστροφη μέτρση για την οργάνωση», αποφάνθηκε η εισαγγελέας.
Νωρίτερα, είχε αναρωτηθεί «τι κέρδος θα μπορούσε να έχει ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή από κάτι τέτοιο; Ποιο θα ήταν το όφελος (από τη δολοφονία);», ένας συνειρμός που επαναλαμβανόταν σχεδόν μονότονα από την πλειοψηφία (αν όχι από το σύνολο) των κατηγορουμένων.
Εκτός αυτού, ενδιαφέρον έχει και η διαπίστωση του ΑΝΤ1 ότι σε περίπτωση που η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή και εφόσον η απόφαση τελεσιδικήσει, τότε η Χρυσή Αυγή θα λάβει μαζεμένα τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης τα οποία παρακρατούνται από το 2013 ύστερα από σχετική απόφαση της Βουλής. Το ποσό που θα λάβει η Χρυσή Αυγή εάν η πρόταση γίνει δεκτή προκαλεί ζάλη αφού ήδη ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ και… ανεβαίνει.
Σοβαρές καταγγελίες από την Πολιτική Αγωγή κατά της Εισαγγελέως
Αξίζει να σημειωθεί πάντως το «μούδιασμα» που επικρατούσε στο ακροατήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης της εισαγγελικής πρότασης, αλλά κυρίως όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, πλησίασε την έδρα και απευθύνθηκε ευθέως την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου: «Να μου απαντήσει σε κάτι μόνο. Σήμερα 18 του μήνα κλείνει 75 μήνες νεκρός ο Παύλος. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Τον ξαναμαχαιρώσατε; Γιατί ακόμη αιμοραγεί…».
Η αντίδραση των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής όμως δεν ήταν τόσο… «μαλακή» με την κ. Οικονόμου. Αποχωρώντας από τη μαραθώνια συνεδρίαση του δικαστηρίου, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης άφησε σοβαρές αιχμές για την Αδαμαντία Οικονόμου:
«Ήταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους – έως και παρακράτους – που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού», ανέφερε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
Οι μόνοι χαρούμενοι…
Στην πραγματικότητα, χθες το βράδυ κάποιοι κοιμήθηκαν λίγο πιο ήσυχοι για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια. Είναι οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες, μέλη, στελέχη και ηγεσία που άκουσαν για πρώτη φορά από επίσημα δικαστικά χείλη ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, ότι υπεύθυνος για τη δολοφονία Φύσσα είναι μόνο ο Γιώργος Ρουπακιάς και κανένας άλλος, ότι οι επιθέσεις, το ξύλο, το κυνήγι μεταναστών και αντιφασιστών ήταν απλώς μεμονωμένα περιστατικά.
Η χαρά τους αυτή δεν μπόρεσε βέβαια να κρυφτεί. Στην ιστοσελίδα και το «ειδησεογραφικό» portal της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκαν πανηγυρικά άρθρα για την πρόταση της εισαγγελέως. «ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», «ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: «Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ» είναι οι δύο τίτλοι των άρθρων της Χρυσής Αυγής.
Στο τρίτο σχετικό άρθρο που έχει «σχολιαστικό» χαρακτήρα, ο κειμενογράφος καταλήγει με τη φράση
«Αυτά και σκασμός!».
Κάποιοι από χθες νιώθουν καλύτερα, και ίσως να σκέφτονται να ξανασηκώσουν κεφάλι. Και την ευθύνη για αυτό δυστυχώς δεν μπορούν να τη μοιραστούν πολλοί. Είναι… μεμονωμένη.