Σήμερα Παρασκευή στις 11 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, όπου και θα ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δευτερολογιών από την πλευρά της υπεράσπισης το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών. Στη συνέχεια η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου θα κάνει την πρόταση της επί των ποινών και οι δικηγόροι των καταδικασθέντων θα λάβουν και πάλι τον λόγο. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές που αποφάσισε.
Διαβάστε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Οικονόμου – Η σχέση με την περίπτωση Κορκονέα
Τα παραπάνω θα επαναληφθούν και σε ό,τι αφορά την ανασταλτική δύναμη της έφεσης, με την Εισαγγελέα να κάνει και πάλι την πρότασή της, τους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν και τέλος το δικαστήριο να ανακοινώσει την απόφασή του.
Η τελική απόφαση για τις ποινές κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα.
Η πρόταση της Εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών
Χθες Πέμπτη, η Α. Οικονόμου πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα. Δεν αναγνώρισε ωστόσο κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.
Αρχικά η Εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου μόνο για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ενώ για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Οι τρεις πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία άλλη κακουργηματική πράξη.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης όπου ζήτησε να υποβάλει νέα αιτήματα, αφού η κα Οικονόμου διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένοι τρεις ήταν αυτοί που αιτήθηκαν του συγκεκριμένου ελαφρυντικού.
Μετά την υποβολή νέων αιτημάτων η εισαγγελική πρόταση άλλαξε και πρότεινε την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού για άλλους 15 που το αιτήθηκαν μετά τη διευκρίνησή της, δηλαδή συνολικά για 18 από τους καταδικασθέντες, τους 11 της πρώην Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής που δεν καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης) και στους, Νικόλαο Αποστόλου, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Αντώνη Χατζηδάκη, Αναστάσιο Πανταζή, Θωμά Μπαρέκα, Νικόλαο Παπαβασιλείου και Γεώργιο Τσακανίκα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δίνεται αυτόματα στους καταδικασθέντες με τον νέο ποινικό κώδικα έχει απολύτως αμφισβητηθεί μετά και το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο οδήγησε σε αναίρεση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την αναγνωριση του, Βασίλη Πλιώτα.
Η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού προβληματίζει αφού όπως αναφέρει ο Τάκης Ζώτος δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, με ανάρτησή του στο facebook «το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 αφορά μόνον εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν διαπράξει ακόμα κανένα κακούργημα. Όμως το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, έχει ήδη διαπράξει κακουργήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, ο οποίος και αυτός με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τόνισε πως «η Εισαγγελέας επιδεικνύει επανειλημμένα μια αδυναμία δογματικής κατανόησης του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Όταν η διάταξη λέει “η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση” εννοεί την τέλεση από την εγκληματική οργάνωση και όχι από τον κάθε ενταχθέντα. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του ν.2928/2001, που αναφέρει ρητά: “Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμα τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτή είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση” Νομίζω ότι αυτό δεν θα διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου».