Bρήκε συμπτωματικά όλα τα επίδικα περιστατικά σε μια απρόσμενη προσπάθειά της να αποδόμησει το ογκώδες κατηγορητήριο για την ακροδεξιά οργάνωση!
Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προέκυψαν από την πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής που ύστερα από πέντε χρόνια έχει μπει στην τελική ευθεία. Η εισαγγελέας, παρά τον τεράστιο όγκο της δικογραφίας και την περιπλοκότητα της υπόθεσης, ολοκλήρωσε την πρότασή της επί της ενοχής των 69 κατηγορουμένων μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση, αφήνοντας το ακροατήριο εμβρόντητο όταν πρότεινε την απαλλαγή ολόκληρου του τάγματος εφόδου που εμπλέκεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, των ταγμάτων εφόδου που πραγματοποίησαν τις δολοφονικές
επιθέσεις εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ, αλλά –ακόμη σημαντικότερο– και την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος από τις κατηγορίες περί ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Τα λογικά άλματα στα οποία προχώρησε η εισαγγελέας ώστε να μπορέσει να παρακάμψει τα χιλιάδες στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν πολλά. Ομως, όπως εξηγεί στο Documento η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα Ελευθερία Τομπατζόγλου, «είχαμε αντιληφθεί από τις πρώτες συνεδριάσεις ότι η πρόθεση της εισαγγελικής έδρας δεν ήταν να αποδείξει το κατηγορητήριο αλλά να το αποδημήσει». Σύμφωνα με την Ελ. Τομπατζόγλου, η εισαγγελέας υιοθέτησε όχι μόνο την υπερασπιστική αλλά και την κομματική γραμμή της ΧΑ.
«Ναι μεν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για εμάς, όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και του κατηγορούμενου χρυσαυγίτη με δεδομένο ότι δεν απάλλαξε απλώς την ηγεσία, κάτι που ως πολιτική αγωγή προβλέπαμε ότι θα κάνει, αλλά και τους 17 που συμμετείχαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ μετέτρεψε τις απόπειρες της ανθρωποκτονίας των άλλων δύο υποθέσεων σε ελαφρότερα αδικήματα» τονίζει η Ελ. Τομπατζόγλου.
«Συμπτωματική» η δολοφονία Φύσσα
Αναλύοντας την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ναι μεν ο Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο «ενεργώντας με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», όμως τόνισε ότι η παρουσία του στο σημείο ήταν συμπτωματική καθώς δεν προκύπτει ότι είχε κληθεί στο σημείο μέσω μαζικού μηνύματος από την τοπική της Νίκαιας.
Η Αδ. Οικονόμου πρότεινε την απαλλαγή των υπόλοιπων 17 κατηγορουμένων από την κατηγορία της συνέργειας υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενεργό ρόλο και δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να κάνει ο Ρουπακιάς. «Ο Ρουπακιάς μόνος του κινήθηκε και αποχώρησε χωρίς κάποιοι να τον συνέδραμαν […] δεν ήταν ορατή η πράξη στους τρίτους. […] Πώς γίνεται λοιπόν να γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο;» είπε χαρακτηριστικά.
Αιγύπτιοι αλιεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ
Συνεπής στην προσπάθειά της να «καθαρίσει» όσο περισσότερους χρυσαυγίτες μπορούσε από τις βαριές κατηγορίες, η Αδ. Οικονόμου πρότεινε τη μετατροπή των κατηγοριών της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ελαφρότερες, όπως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, για τους κατηγορούμενους στις άλλες δύο βασικές υποθέσεις της δίκης.
Η εισαγγελέας τήρησε ενιαία στάση και στις δύο υποθέσεις όπου τα θύματα είχαν υποστεί βαρύτατους τραυματισμούς, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι και στις δύο περιπτώσεις αν οι επιτιθέμενοι ήθελαν να τους σκοτώσουν, θα τους είχαν σκοτώσει. «Αν οι επιτιθέμενοι είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό, θα μπορούσαν να τον έχουν πετύχει» υποστήριξε προκαλώντας εκνευρισμό στο ακροατήριο.
Η (μη) εγκληματική οργάνωση
«Δεν αποδείχτηκε κεντρικός σχεδιασμός επιθέσεων εναντίον πολιτικών αντιπάλων της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η ΧΑ γνώριζε ή είχε υποστηρίξει βίαιες ενέργειες». Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κοινής λογικής που κατασκεύασε κατά την οκτάωρη αγόρευσή της.
«Τι κέρδος θα μπορούσε να έχει ο ΛΣ Χρυσή Αυγή από κάτι τέτοιο; Ποιο θα ήταν το όφελος (από τη δολοφονία);» αναρωτήθηκε η εισαγγελέας αναπαράγοντας έναν συνειρμό που επαναλαμβανόταν σχεδόν μονότονα από την πλειονότητα (αν όχι από το σύνολο) των κατηγορουμένων.
Σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση στο Documento, η Ελ. Τομπατζόγλου τονίζει: «Το ζήτημα είναι ότι όχι μόνο οδηγήθηκε σε μια πρόταση η οποία είναι απαλλακτική και προκλητική αλλά ότι επιχείρησε να την αιτιολογήσει όχι αντικρούοντας τα στοιχεία του κατηγορητηρίου ή τα στοιχεία που προσκόμισε η πολιτική αγωγή […] αλλά θεώρησε δεδομένα τα επιχειρήματα που πρόβαλλαν οι χρυσαυγίτες τόσο στις απολογίες τους όσο και εκτός αιθούσης, καθώς επικαλέστηκε ακόμη και συνεντεύξεις που είχε δώσει ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά τη δολοφονία Φύσσα».
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας υιοθέτησε δηλώσεις των Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου στις οποίες υποστήριζαν ότι η ΧΑ «δολοφονήθηκε» το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα. Το επιχείρημα «όχι απλώς ήταν προκλητικό και πρόσβαλε και τη μνήμη του Παύλου αλλά έδειξε ουσιαστικά και την υιοθέτηση εκ μέρους της εισαγγελέα όχι απλώς της υπερασπιστικής αλλά και της κομματικής γραμμής της Χρυσής Αυγής» τονίζει σχετικά στο Documento η Ελ. Τομπατζόγλου.
Αλλωστε, στη μικροκοινωνία που έχει δημιουργηθεί τα πέντε αυτά χρόνια γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής ο χαρακτηρισμός «εισαγγελέας υπεράσπισης» ήταν από νωρίς στα χείλη πολλών πολιτών που παρακολουθούσαν συστηματικά τη δίκη και παρατηρούσαν την –τουλάχιστον– χαλαρή εισαγγελική στάση απέναντι στους κατηγορούμενους.
Το βάρος της απόφασης πέφτει πλέον στους δικαστές, που καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνταχθούν με την εισαγγελική πρόταση ή θα την ανατρέψουν. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η εισαγγελική πρόταση έχει ήδη δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα στις τάξεις της Χρυσής Αυγής.