Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα και ο Αντώνης Ρηγόπουλος από το Εφετείο και η υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα του documentonews.gr από την αίθουσα σύνταξης, σας μετέφεραν όλες τις εξελίξεις.
16:59 Διακόπτεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα Διεκόπη η συνεδρίαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των συνηγόρων υπεράσπισης. Η κυρία Λεπενιώτη, μετά από συνεννόηση με την εισαγγελέα αποφάσισαν τη συνέχιση της συνεδρίασης τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί
16: 57 Συνήγορος Παππά: Το δικαστήριο αποφάσισε υπό καθεστώς πολιορκίας
16:45 Συνήγορος Μπαρμπαρούση: Ετρώθη η Δημοκρατία επειδή μια φωνή ακατέργαστη που προήρχετο από την κοινωνία, με τα ψεγάδια της, που είχε λόγο που δεν ανεχόμαστε από πολιτικό κόμμα, αλλά δεχόμαστε από τον διπλανό μας στο καφενείο και την ταβέρνα, τελικά έπαψε να υπάρχει. Και γι’ αυτό χαίρονται οι «δημοκράτες»;
16:24 Συνήγορος Παναγιώταρου: Η Δικαιοσύνη καταρρακώθηκε αφού δύο πολιτικοί αρχηγοί τσακώνονται για το ποιος από τους δυο εξέδωσε την απόφαση. Είναι τα ονόματά σας στη σύνθεση του δικαστηρίου ή προεδρεύουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης;
16:04 Συνήγορος Μίχου: Τον Ιούνιο του 2015 η Δημοκρατία στην Ελλάδα πράγματι κινδύνευσε μέσα από την πραξικοπηματική ενέργεια του τότε υπουργού Οικονομικών που ακόμη βρίσκεται στη Βουλή, με την προστασία του τότε πρωθυπουργού που ομολόγησε ότι δεν κατάλαβε τι έκανε.
15:41 Τάκης Μιχαλόλιας: Η γενναιοψυχία της εισαγγελέα αποδείχθηκε δύο φορές: από την πρότασή της επί της ενοχής και σήμερα με τις προτάσεις τις για τα ελαφρυντικά. Περιθωριακές ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ και αναρχικοί που καίνε την Αθήνα μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο για να επιβάλουν την κρίση τους. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα κινδύνευσε μόνο μία φορά. Από το ΚΚΕ. Όταν ορισμένοι περήφανοι Έλληνες, την προστάτευσαν. Δε φτάνει ότι ήρθε στην αίθουσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά βγήκε και στον κ. Μπογιόπουλο και ζήτησε να τιμωρηθεί η εισαγγελέας.Αυτοί που ορκίζονταν πολιτικά στο δικαστήριο επειδή ήταν άθεοι κατηγορούσαν τον Μιχαλολιάκο ως άθεο αν και έχει παντρευτεί χριστιανικά. Οι άθεοι, έλεγαν άθεο τον χριστιανό. Είδαμε κάποιους γραφικούς βουλευτές να γράφουν σε χαρτιά «δεν ειναι αθώοι». Πόσο πιο γελοίοι θα μπορούσαν να γίνουν;Οι γενναίοι εισαγγελείς αναδεικνύονται εκεί (δείχνει την έδρα). Δεν αναδεικνύονται στην κ. Κοσιώνη.
15:36 Επανήλθε το δικαστήριο – Με τις δευτερολογίες των συνηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου επανήλθε η συνεδρίαση του δικαστηρίου
15:10 Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στη ΝΔ: Ποιος συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή;
14:35 Απειλές Λαγού – «Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γ. Λαγός της Χρυσής Αυγής. «Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!», αναφέρει το στέλεχος της Χρυσής Αυγής».
14:28 Διακοπή 30 λεπτών – Πιθανόν σήμερα η απόφαση επί των ελαφρυντικών – Σε διακοπή 30 λεπτών για λόγους κόπωσης προχώρησε η έδρα, ενώ όπως ενημέρωσε η κ. Λεπενιώτη, ο προγραμματισμός είναι να τελειώσουν οι δευτερολογίες, να γίνει νέα διακοπή για τη διάσκεψη, ενώ πιθανόν να ανακοινωθεί και η απόφαση επί των ελαφρυντικών σήμερα.
14:12 Επαινοι συνηγόρου για την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Τζ. Φλόυντ Με τις δευτερολογίες των συνηγόρων για τα ελαφρυντικά να συνεχίζονται, ο ένας εκ των συνηγόρων, του Γιάννη Λαγού εξέφρασε τους επαίνους του προς την αμερικανική δικαιοσύνη για το θάρρος της να στείλει τον δολοφόνο του Τζ. Φλόυντ σπίτι του, παρά το ότι «η Αμερική καίγεται από τους μαύρους»
11:43 Με αργούς ρυθμούς η διαδικασία Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς μέχρι και αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι συνήγοροι των «μεγάλων» της Χρυσής Αυγής, όπως του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Παππά και της Ζαρούλια.
11:55 Στο Εφετείο μετέβη σήμερα η Τζώρτζια Γλέζου, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη της σε όσους αγωνίζονται κατά της Χρυσής Αυγής. Έξω από το δικαστικό μέγαρο, η κ. Γλέζου είχε σύντομη συνάντηση με τη Μάγδα Φύσσα. Οι δυο γυναίκες δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο αντάλλαξαν λίγες θερμές κουβέντες.
11:29 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ – ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ» ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
«Διαπιστευτήρια» στην υπεράσπιση με το «καλημέρα» από την Αδαμαντία Οικονόμου
11:20 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ – Λίγα λεπτά μετά τις 11.00 το πρωί ανέβηκε η έδρα του δικαστηρίου προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία μετά τη χθεσινή διακοπή. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρή ένταση καθώς ένας από τους παριστάμενους κατηγορουμένους επιτέθηκε φραστικά σε φωτορεπόρτερ που έβγαζε φωτογραφία την είσοδο του προεδρείου, καθώς εκείνη την ώρα ο κατηγορούμενος μετακινούνταν προς τη θέση του. Η πρόεδρος επανέλαβε την απαίτηση να μην λαμβάνονται φωτογραφίες των κατηγορουμένων, ενώ παρενέβη και ο Τάκης Μιχαλόλιας απαιτώντας «να λείπουν οι φωτογραφίες»
11:05 O συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης για τη μάχη των ελαφρυντικών
Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε, αλλά η δίκη δεν τελείωσε ακόμα. Η μάχη των ελαφρυντικών μαίνεται και μέχρι στιγμής η προσπάθεια της προέδρου να συμπιέσει τον χρόνο που απαιτείται μέχρι την λήψη της τελικής απόφασης δεν φαίνεται να ευδοκιμεί, αφού η εισαγγελέας πυροδότησε νέο γύρο τοποθετήσεων χθες. Κατ’ αρχήν, το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να χορηγεί ελαφρυντικές περιστάσεις. Η κατάγνωση των ελαφρυντικών υπόκειται στην ελεύθερη κρίση του δικαστηρίου και δεν αποτελεί υποχρέωση να το πράξει. Υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να ακολουθεί τους κανόνες δικαστικής επιμέτρησης της ποινής και τα κριτήρια που καθορίζονται στο άρθρο 79 Π.Κ. και τα οποία επιτάσσουν τον καθορισμό ανάλογης και δίκαιης τιμωρίας του εγκλήματος με κριτήρια την βαρύτητά του και τον βαθμό ενοχής του υπαιτίου. Η απόφαση του δικαστηρίου να χορηγήσει η μη ελαφρυντικά δεν υπόκειται στην αναιρετική κρίση του Αρείου Πάγου, παρά μόνο η πληρότητα της αιτιολογίας της σχετικής απόφασης.
10:56 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΩΝ – Χθες Πέμπτη, η Α. Οικονόμου πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικού σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα. Δεν αναγνώρισε ωστόσο κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.
Αρχικά η Εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου μόνο για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ενώ για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Οι τρεις πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία άλλη κακουργηματική πράξη.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπεράσπισης όπου ζήτησε να υποβάλει νέα αιτήματα, αφού η κα Οικονόμου διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένοι τρεις ήταν αυτοί που αιτήθηκαν του συγκεκριμένου ελαφρυντικού.
Μετά την υποβολή νέων αιτημάτων η εισαγγελική πρόταση άλλαξε και πρότεινε την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού για άλλους 15 που το αιτήθηκαν μετά τη διευκρίνησή της, δηλαδή συνολικά για 18 από τους καταδικασθέντες, τους 11 της πρώην Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής που δεν καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης) και στους, Νικόλαο Αποστόλου, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Αντώνη Χατζηδάκη, Αναστάσιο Πανταζή, Θωμά Μπαρέκα, Νικόλαο Παπαβασιλείου και Γεώργιο Τσακανίκα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δίνεται αυτόματα στους καταδικασθέντες με τον νέο ποινικό κώδικα έχει απολύτως αμφισβητηθεί μετά και το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο οδήγησε σε αναίρεση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την αναγνωριση του, Βασίλη Πλιώτα.
Η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού προβληματίζει αφού όπως αναφέρει ο Τάκης Ζώτος δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, με ανάρτησή του στο facebook «το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 αφορά μόνον εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν διαπράξει ακόμα κανένα κακούργημα. Όμως το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, έχει ήδη διαπράξει κακουργήματα».
10:50 Εκλιπαρούν για ελαφρυντικά – Έρχεται η ώρα των ποινών
10:45 Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Οικονόμου – Η σχέση με την περίπτωση Κορκονέα
10:40 Δίκη Χρυσής Αυγής: Διεκόπη η συνεδρίαση – Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά