Δίκη Χ.Α. – Παπαδάκης: Σαν πολλές δεν είναι οι επιθέσεις για να είναι μεμονωμένα και ασύνδετα περιστατικά;

«Τριπλασιάζονται τα περιστατικά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Και καινούργια στελέχη όπως οι Μπούκουρας, Μίχος, Κουκούσης, εφανίζονται και έχουν μεγάλο ζήλο. Τάγματα εφόδου βγαίνουν. Προκλήσεις με όπλα, που δεν ερευνώνται», είπε κατά την αγόρευσή του και αφού απαρύθμισε δεκάδες επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής που αφορούν μόνο τη χρονική περίοδο του 2012, ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Στην αίθουσα βρίσκεται αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τη βουλευτή του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη τη Μυρσίνη Ζορμπά, τον Τρύφωνα Αλεξιάδης και τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο. 

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία Πρόεδρε, για να είναι μεμονωμένα και ασύνδετα μεταξύ τους αυτά τα περιστατικά;», είπε ο κ. Παπαδάκης απευθυνόμενος στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου και την πρότασή της. Την ίδια ώρα σημείωσε πως «η εξέλιξη της Χρυσής Αυγής είναι  αλληλένδετη με την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης της».

«Η κυβερνητική αστάθεια μετά από έναν χρόνο μνημονιακής πολιτικής ισχυροποιεί τη ΧΑ, η οποία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι με τη βία αυξάνει την επιρροή της. Έχει τη στήριξη μελών του αστικού συστήματος, Μπαλτάκου κλπ, είναι σοβαρή κυβερνητική εφεδρεία και το νοιώθει. Και δεν έχει άδικο. Η ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται με Ηριάννες και όχι με αυτούς. Και οι μετανάστες δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους», λέει ο δικηγόρος και αφού αναφέρεται σε επιθέσεις εκείνης της περιόδου φτάνει στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον οποίο και χαρακτηρίζει «στοχοποιημένο πρόσωπο αλλά μια συνάντηση μη προγραμματισμένη δημιουργεί συντονισμένη, πολυπρόσωπη, οργανωμένη επίθεση σε βάρος του. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή». 

Σχετικά με τα όπλα που βρέθηκαν και τη δουλειά της αντιτρομοκρατικής είπε:

«Δεν είναι μικρής σημασίας επίσης τα στοιχεία για τον οπλισμό της οργάνωσης αυτής, τη στρατικοποίηση των ταγμάτων εφόδου. Όπλα, άλλοτε λίγα άλλοτε πολλά στα γραφεία, σε κατ’ οίκον έρευνες, έχουν βρεθεί. Έχουμε φωτογραφίες με όπλα, εκπαίδευση. Εκατοντάδες. Η αντιτρομοκρατική είναι η πιο ικανή υπηρεσία, μόνο σε μία μέρα έχει καταφέρει να κάνει με μια απλή εντολή εκατοντάδες έρευνες. Αν είχε τον ζήλο και την πολιτική κατεύθυνση, θα είχε βρει σε μια μέρα εκατοντάδες όπλα».

Αναφερόμενος στην αλαζονεία του αρχηγού αλλά και την αίσθηση της παντοδυναμίας που είχε ο δικηγόρος σημειώνει:

«Ο κατηγορούμενος Νίκος Μιχαλολιάκος, και όχι μόνον αυτός, έδωσε μεγάλο βάρος στο ότι πρόκειται για κόμμα με μεγάλα ποσοστά και ότι διώκεται για την πολιτική δράση του. Ό,τι ποσοστό όμως και να παίρνει, δεν δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει, γι’αυτό υπάρχει δικαστική εξουσία, δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί νόμοι». 

Σχετικά με την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο Νίκος Μιχαλολιάκος σε βολική για εκείνον περίοδο, ο κ. Παπαδάκης έκανε έναν παραλληλισμό με τον Μπενίτο Μουσολίνι τον «δάσκαλο» του αρχηγού της Χρυσής Αυγής:

«Πάμε στο κεφάλαιο πολιτικής ευθύνης. Όσον αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την ανέλαβαν, ενώ την ποινική όχι. Σας ευχαριστούμε κ. Μιχαλολιάκο, πώς αντιλαμβάνεστε την πολιτική ευθύνη; Είναι δεκτική η ευθύνη για κακουργήματα; Γιατί την αναλαμβάνει, ενώ την είχε αποδοκιμάσει; Ή που δεν το θεωρεί πολιτικό; Και γιατί όχι τότε αλλά δυο χρόνια μετά, προεκλογικά; Και ενώ έχει ξεκινήσει η δίκη; Και γιατί παραλληλίζει με δολοφονία Τεμπονέρα; Η πολτική ευθύνη, όμως ταυτίζεται με την ποινική σε κάποιες περιπτώσεις. Η πολιτική ευθύνη δεν αποκλείει την ποινική, γνωστή περίπτωση η δήλωση Παπανδρέου για Κοσκωτά και Κουφοντίνα για 17Ν, γιατί δεν αναφέρεται σε αυτές ο Μιχαλολιάκος; Αφού το κόμμα είναι τόσο γενναίο και έντιμο, γιατί δεν αναλαμβάνει και τις λοιπές ενέργειες; 

Όπως και η δήλωση Μουσολίνι για τη δολοφονία Τζιακομο Ματεόττι. Την 3/1/25 ο Μουσολίνι ανέλαβε την ευθύνη για τη δράση αυτή. Και ο μαθητής του, Μιχαλολιάκος, έκανε το ίδιο. Επειδή κανείς ποτέ δεν είχε κυνηγήσει κάποιον γι’ αυτό. Η επίκληση στη δολοφονία Τεμπονέρα είναι επίκληση στην εξουσία. Θυμίζει τη δήλωση του Ρουπακιά, «είμαι δικός σας». Μια δίκη μπορεί να είναι πολιτική, επειδή τα διακυβεύματά της είναι μεγάλα για την κοινωνία. Άλλο όμως η πολιτική δίκη και άλλο η πολιτική δίωξη».

Με την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών και θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως «η πολιτική αγωγή δεν βρίσκεται εδώ για να επιδιώξει την εκδίκηση πολιτικών της αντιπάλων, αλλά για να επιδιώξει τη δικαστική προστασία των θυμάτων της εγκληματικής δράσης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους που επλήγησαν» και πρόσθεσε: 

«Το δικαστήριό σας βρίσκεται μπροστά σε μία ιστορική ευθύνη, με τα βλέμματα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης στραμμένα πάνω του και με έκδηλη την αγωνία, αν η ναζιστική εγκληματική βία θα νομιμοποιηθεί 65 χρόνια μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης από τους φορείς που εκπροσωπούν τη δημοκρατία (…) Ο δικηγόρος Χανς Λίντεν, αυτός που έφερε τον Χίτλερ στο δικαστήριο, δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζητήσει τον λόγο από τους δικαστές που έδειξαν τέτοια ευπιστία στα ψέμματα του Χίτλερ. Ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν με την αναστολή των ατομικών δικαιωμάτων το 1933, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και τερμάτισε τη ζωή του το 1938 στο στρατόπεδο του Νταχάου. Στη μνήμη του και στη μνήμη όλων των αγωνιστών δικηγόρων που σε ολόκληρο τον κόσμο υπερασπίζονται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες αφιερώνω την αγόρευσή μου αυτή προσμένοντας την απόφαση σας».

Χθες Δευτέρα, κατά την πρώτη μέρα της αγόρευσής του, ο Κώστας Παπαδάκης, αναφερόμενος στο άρθρο 187 του Π.Κ. σημείωσε «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα, αλλά έχει το προνόμιο να μη δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί έστω και εγκληματική οργάνωση, αφού κάθε τρομοκρατική οργάνωση είναι εγκληματική ή μάλλον κάτι παραπάνω από εγκληματική, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό των διατάξεων».

Ο δικηγόρος παράλληλα, παρουσίασε λεπτομερώς καταδικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με επιθέσεις που έχει κάνει η Χρυσή Αυγή, σχετικές καταθέσεις μαρτύρων και διάφορα άλλα στοιχεία, που δείχνουν την εγκληματική δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης τονίζοντας πως αυτή κλιμακώθηκε όταν η Χ.Α. μπήκε στη βουλή και απέκτησε θεσμική ασυλία. 

Σχετικά με το καταστατικό του οποίου την ύπαρξη αρνείται ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος ο συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών αναρωτήθηκε «Ποιον κοροϊδεύει;», αιτιολογώντας τον λόγο που το αρνείται, καθώς το καταστατικό αποδεικνύει τη ναζιστική ιδεολογία και την αρχή του Αρχηγού. 

Ο Κ. Παπαδάκης δεν δίστασε να ζητήσει και την ανάκληση της εισαγγελικής πρότασης:

«Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές και κύριοι εισαγγελείς, επεκτείνω και σε σας την απεύθυνσή μου, καθώς ο νόμος σάς δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας.Και θέλω το δικαίωμα δευτερολογίας να ασκηθεί, στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της εισαγγελικής πρότασης».

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφέρθηκε και στην σύμβαση του Παλέρμο:

«Η σύμβαση του Παλέρμο υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 15/12/2000 ενώ η νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε συγκροτηθεί νωρίτερα, ο νόμος 2928/2001 ψηφίστηκε στις 27/6/2001 και έκτοτε δημοσιεύτηκε και ισχύει στην αρχική του μορφή με τις βασικές προβλέψεις των στοιχείων της εγκληματικής οργάνωσης και των κακουργηματικό χαρακτήρα της συγκρότησης ή ένταξης σε αυτήν.

Η Σύμβαση του Παλέρμο πράγματι έθεσε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που επιδιώκει οικονομικό όφελος, αλλά όχι ως αποκλειστικό.

Στο άρθρο 34 παρ. 3 αυτής προέβλεψε προβλέπεται ρητά ότι «κάθε κράτος-μέλος μπορεί να υιοθετεί μέτρα σοβαρότερα ή αυστηρότερα από αυτά που προβλέπονται στην σύμβαση για την πρόληψη και καταπολέμηση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος». Η θεσπισθείσα διάταξη κατάστρωσε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με τρία κατ’ αρχήν βασικά στοιχεία τα οποία, παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παραμένουν και σήμερα τυποποιώντας ένα υπαλλακτικώς μικτό αδίκημα, τελούμενο είτε με την μορφή της συγκρότησης, είτε με την μορφή της ένταξης ή και των δύο σε οργάνωση η οποία:

  • Αποτελείται από 3 ή περισσότερα πρόσωπα, κριτήριο ποσοτικό
  • Είναι δομημένη, κριτήριο ποιοτικό
  • Έχει διαρκή δράση, κριτήριο χρονικό»

Πληροφορίες από: Golden Dawn Watch

Ετικέτες