Δίκη ΧΑ – Απολογία Κασιδιάρη: Γιατί με ρωτάτε για τον Χίτλερ και όχι για τον Τσε Γκεβάρα;

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να απολογηθεί έκατσε σήμερα ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, στο Εφετείο Αθηνών.

Ο χρυσαυγίτης εκλεγμένος πλέον στο δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, χαρακτήρισε «κατασκευασμένες» και «άθλιες» τις κατηγορίες που του αποδίδονται, σε αυτόν και συνολικά σε όλη τη ναζιστική οργάνωση με σκοπό την ανακοπή της κοινοβουλευτικής τους πορείας.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ως υπεύθυνους για την δίωξη της ναζιστικής οργάνωσης αναφερόμενος σε φράση που αποδίδει στον ίδιο τον Α. Σαμαρά ότι «με αυτή τη διαδικασία θα πάω τη ΧΑ στο 2%».

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από το προεδρείο, έδινε μακροσκελείς απαντήσεις οι οποίες εμπεριείχαν διάφορα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στην αίθουσα της Βουλής.

Την ώρα που προσπαθούσε να τονίσει το χαμηλό επίπεδο το οποίο έχει υπάρξει στην αίθουσα του κοινοβουλίου απαριθμώντας ύβρεις που έχουν ειπωθεί από βουλευτές είπε «εγώ δεν έχω πει ποτέ τέτοια», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα ο οποίος παρακολουθούσε τη δικαστική διαδικασία και φώναξε «σε μένα δεν είπες;».

Τα σύμβολα και η νομιμότητα

Η πρόεδρος αναφερόμενη στη γνωστή συναυλία του 2005 στην οποία υπήρχαν σημαίες των SS διάφορα άλλα ναζιστικά σύμβολα και οι παρευρισκόμενοι χαιρετούσαν ναζιστικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να παρίσταται σε συναυλίες ενώ για τα σύμβολα είπε πως… δεν αφορούν την ποινική δίωξη. «Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο αν, οποιοσδήποτε πολίτης, είτε είναι αριστερός, είτε δεξιός, είτε κομμουνιστής, είτε μαοϊκός να έρθει να απολογηθεί σε ποινικό δικαστήριο για σύμβολα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Πάμε στο 2005 τον Ιανουάριο σε μια συναυλία που ήσαστε εσείς και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής

Κασιδιάρης: Έχω κάθε δικαίωμα να παρίσταμαι σε συναυλίες, εκδηλώσεις, από τη στιγμή που δεν παραβιάζω τη νομιμότητα.

Πρόεδρος: Εκεί είδαμε σύμβολα… ναζιστικά σύμβολα, σημαίες SS, Βέρμαχτ, αγκυλωτούς σταυρούς, έναν χαιρετισμό που πολλοί από τη Χ.Α. τον έχουν πει αρχαιολληνικό. Θυμόσαστε αυτή τη συναυλία;

Κασιδιάρης: Τα ζητήματα των χαιρετισμών και των συμβόλων που έχω αναπτύξει στην αρθρογραφία μου, δεν θα τα θίξω στην απολογία μου, γιατί ακόμα και το βούλευμα του Ντογιάκου ρητά αναφέρει ότι η ιδεολογία και τα σύμβολα, άρα ο Στάλιν, ο Χίτλερ, τα σφυροδρέπανα, η σβάστικα δεν αφορούν την ποινική δίωξη. Υπάρχει η ελευθερία διακίνησης ιδεών. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο αν, οποιοσδήποτε πολίτης, είτε είναι αριστερός, είτε δεξιός, είτε κομμουνιστής, είτε μαοϊκός να έρθει να απολογηθεί σε ποινικό δικαστήριο για σύμβολα.

Ο Χίτλερ και η… ελεύθερη διακίνηση ιδεών

Σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς του, ο Ηλίας Κασιδιάρης, αντί να αποταχθεί τον Αδόλφο Χίτλερ, τον οποίο και χαρακτήρισε «αναμορφωτή», επικαλέστηκε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε άρθρο του ίδιου σχετικά με τον Γερμανό ναζί.

«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για κανένα άρθρο και καμία άποψη που αφορά ιστορική κριτική, σχετίζεται με την ελεύθερη έκφραση. Είμαι ξεκάθαρος και καταδικάζω οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου ή όχι. Σε άρθρο ή κείμενό μου, δεν έχω πει ποτέ κάτι διαφορετικό. Σέβομαι την ποινική δίκη, δεν θα κάνω σχόλιο για ιστορικού περιεχομένου άρθρα. Στα πλαίσια της ελευθερίας του ατόμου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Παράλληλα μάλιστα, ρώτησε την έδρα ,αφού αναφέρουν κείμενό του που αφορά τον Χίτλερ, γιατί δεν τον ρωτούν και για τον Τσε Γκεβάρα, αφού όπως είπε υπήρχε έκδοση τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με σχετικό εξώφυλλο.

Δεν ήταν τυχαίος ο Ρουπακιάς

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την χαρακτήρισε «δύο φορές έγκλημα» γιατί, «χάθηκε ένας συμπολίτης μας» και ταυτόχρονα «δόθηκε το έναυσμα να διωχθεί παρανόμως ένα κόμμα».

Σχετικά με τον Ρουπακιά ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε πως δεν τον γνώριζε ενώ έμαθε για αυτόν από τα δελτία ειδήσεων. Χαρακτήρισε τη δολοφονία αποτρόπαιο έγκλημα, υποστήριξε πως το κόμμα καταδικάστηκε από την αρχή, ενώ την ίδια ώρα συσχέτισε τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα από το μέλος της ΟΝΕΔ Καλαμπόκα στην Πάτρα, αναφέροντας πως τότε δεν διώχθηκε η ΝΔ.

Ο Η. Κασιδιάρης παραδέχτηκε πως ο Ρουπακιάς δεν ήταν απλά περαστικός από τη Χρυσή Αυγή:

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν εικόνες (σ.σ. του Ρουπακιά σε εκδηλώσεις της Χ.Α.) Ουδέποτε είπα ότι ήταν περαστικός. Μπορούσε όμως να γίνει μέλος ο καθένας και να πει ό,τι θέλει ο καθένας. Δεν φέρει ευθύνες το κόμμα», ανέφερε.

Σχετικά με άλλες επιθέσεις από πλευράς της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής υποστήριξε πως η γραμμή του κόμματος είναι «η απόλυτη νομιμότητα».

«Μέλος θεωρούνταν κάποιος με τακτική παρουσία», υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ενώ ο ίδιος είπε πως άρχισε να θεωρείται μέλος μετά τα τρία χρόνια στενής ενασχόλησης με την οργάνωση.

Σε ερώτηση της προέδρου για το αν η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι εθνικοσοσιαλιστική, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «το να δίνει αναφορά απολογούμενος ένας πολίτης για ζητήματα που αφορούν ιδέες είναι απαράδεκτο. Δεν θα απολογηθώ για την ιδεολογία του κόμματος. Όμως θα κάνω μια δήλωση. Η ιδεολογία μας είναι εθνικιστική. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να το στερήσει κανείς σε κανέναν».

Η εκπαίδευση δεν ήταν στρατιωτική αλλά… εκπαίδευση στον δημόσιο λόγο

Ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής απαντώντας στις κατηγορίες που τον παρουσιάζουν ως εκπαιδευτή μελών, είπε πως όντως εκπαίδευε τους χρυσαυγίτες αλλά… στον δημόσιο λόγο, γιατί ως κόμμα δεν είχαν καλούς ομιλητές.

Απαντώντας σχετικά με τη λεγόμενη «στολή του χρυσαυγίτη», στρατιωτικού τύπου ρούχα και μπλουζάκια είτε με τα αρχικά της Χ.Α. είτε μαύρα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως για να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς θα καταθέσει φωτογραφία του συγκατηγορούμενού του και επίσης πρώην βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου ο οποίος συμμετέχει σε εκδήλωση της ναζιστικής οργάνωσης φορώντας… μαγιό.

Στρατιωτικός βηματισμός

Ο ίδιος αναφερόμενος στον Μελιγαλά και στον στρατιωτικό βηματισμό των μελών της Χ.Α. είπε πως ήταν δική του ιδέα καθώς θεώρησε ότι η στάση των παρευρισκομένων ήταν ασεβής προς τους νεκρούς που επρόκειτο να τιμήσουν. Ωστόσο παρά το γεγονός πως παραδέχτηκε ότι τους ζήτησε να παραταχθούν και να προχωρήσουν σε στρατιωτικό βηματισμό, ισχυρίστηκε πως το μετάνιωσε καθώς εκείνοι ήταν ανίκανοι να παρελάσουν.

Αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Αντιεισαγγελέα

Προκαλώντας την έκπληξη της έδρας, με την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να τον ρωτάει δύο φορές αν εννοεί αυτό που είπε, ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να απαντήσει «σε καμία ερώτηση του εισαγγελέα ο οποίος είχε σφαιρικότατη γνώση της κατάστασης και όλων των αδικημάτων του Ντογιάκου και του κατασκευασμένου κατηγορητηρίου και δεν ενδιαφέρεται για την διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά για την ενοχοποίησή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε ότι η προσωπική του θέση για τους μετανάστες ταυτίζεται με τη θέση του κόμματος και είναι ότι «όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα πρέπει να απελαύνονται».