Δίκη συζύγου Στουρνάρα: Ενστάσεις για να μη γίνει η δίκη για το «δώρο» του ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρία της

Από ενστάσεις ακυρότητας μέχρι ισχυρισμούς για παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται, προέβαλαν στη δίκη τους για την απευθείας ανάθεση του συνεδρίου eHealth Forum 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα που ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη στο Ε’ τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας, τόσο η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Λίνα Νικολοπούλου όσο και η πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

«Κι είπατε ότι θέλατε να δικαστείτε και στην ουσία, αν θυμάμαι καλά», ήταν το «καρφί» της προέδρου του δικαστηρίου για τις ενστάσεις που κατέτειναν στο να μην ξεκινήσει ποτέ η διαδικασία.

Παρών στο δικαστήριο ο Άδωνης Γεωργιάδης για να καταθέσει ως συνήγορος υπεράσπισης της Λίνας Στουρνάρα.

Εκεί ήταν και ο περίφημος Σταμάτης Πουλής του πρώην ΚΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).

Το δικαστήριο δέχθηκε τελικώς να αποβληθούν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου λόγω καθυστερημένης δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής, απέρριψε ωστόσο τις υπόλοιπες ενστάσεις και διέκοψε τη δίκη για τη μεθεπόμενη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Κατηγορούμενες, η μεν Χριστίνα Παπανικολάου για παράβαση καθήκοντος, η δε Λίνα Νικολοπούλου για ηθική αυτουργία, κάθισαν στο εδώλιο μετά από δίωξη που τους ασκήθηκε κατόπιν αποκαλύψεων του Documento αναφορικά με την απευθείας ανάθεση στην εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα Mindwork Business Solutions του συνεδρίου eHealth Forum το οποίο είχε προϋπολογισμό 713.000 ευρώ. Το Documento, είχε αποκαλύψει συγκεκριμένα το πόρισμα στο οποίο αποτυπώνονταν οι παράτυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου η εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου να αναλάβει, με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του eHealth forum 2014, έπειτα και από υπουργική απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη η οποία είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η πενταμελής νομική ομάδα εκπροσώπησης των δύο κατηγορούμενων κατέθεσε αρχικά ένσταση ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος, ζήτησε την αποβολή των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου η οποία τελικώς έγινε δεκτή, ενώ επέμεινε ότι το κατά το κατηγορητήριο αδίκημα τόσο της φυσικής όσο και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συνηγόρων υπεράσπισης της Λίνας Νικολοπούλου και της Χριστίνας Παπανικολάου αν και η ανάθεση του συνεδρίου από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρία Mindwork Business Solutions έγινε τον Απρίλιο του 2014, βασίστηκε σε προγενέστερη απόφαση (Δεκέμβριος 2013) του τότε υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Κατά την υπεράσπιση, ως χρόνος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος νοείται η ημέρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέστησε με την απόφασή του υπεύθυνο για τη διοργάνωση του eHealth Forum το ΚΕΕΛΠΝΟ και ως εκ τούτου λόγω του γεγονότος ότι από τότε έχει παρέλθει πενταετία, τα πιθανά αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Η υπεράσπιση επέμεινε παράλληλα στην ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, αλλά δεν κατάφερε να απαντήσει επί της ουσίας στην ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας ως προς το γιατί δεν κατήγγειλαν την ακυρότητα νωρίτερα και περίμεναν την ακροαματική διαδικασία. «Θέλαμε να δικαστούμε» απάντησε από την πλευρά της υπεράσπισης ο Σπύρος Μουζακίτης, ωστόσο κατόπιν τόσων ενστάσεων που είχαν κατατεθεί, η πρόεδρος της έδρας σχολίασε με νόημα: «κι είπατε ότι θέλατε να δικαστείτε και στην ουσία, αν θυμάμαι καλά».

Σε κάθε περίπτωση, η έδρα δέχθηκε μόνο το αίτημα αποβολής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά απέρριψε το αίτημα περί ακυρότητας. Τέλος κατόπιν και δικού τους σχετικού αιτήματος, εξαίρεσε τέσσερις από τους επτά μάρτυρες κατηγορίες καθώς κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν εκτελέσει χρέη ανακριτικού υπαλλήλου.

Η δίκη πρόκειται να συνεχιστεί στις 16 Μαρτίου.