Δίκη Siemens: Να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες ΟΤΕ και Ελληνικό Δημόσιο εισηγείται η εισαγγελέας της έδρας

Δίκη Siemens: Να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες ΟΤΕ και Ελληνικό Δημόσιο εισηγείται η εισαγγελέας της έδρας

Η απόφαση θα ληφθεί από το Δικαστήριο στην επόμενη συνεδρίαση του, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Ειδικότερα, κατά την σημερινή διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψή των ενστάσεων της υπεράσπισης για την παράσταση πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο έχουν δικαίωμα παράστασης. καθώς υπέστησαν βλάβη από την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens. Σύμφωνα με την άποψη της εισαγγελικής λειτουργού το Δημόσιο έχει δικαίωμα παράστασης με δεδομένο ότι υπέστη βλάβη και η δική του περιουσία αφού είναι μέτοχος του ΟΤΕ.

Οι συνήγοροι Δημοσίου και ΟΤΕ επικρότησαν την τοποθέτηση της εισαγγελέως

Αντίθετα, οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέφρασαν εκ νέου τις αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο ΟΤΕ είναι ο μόνος που μπορεί να παρασταθεί και μάλιστα μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η επιχειρηματολογία των πληρεξούσιων δικηγόρων των κατηγορουμένων, στηρίζεται στον συμβιβασμό που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, ο οποίος όπως επισημαίνουν έχει αμετάκλητο και δεσμευτικό χαρακτήρα, προβλέπει την αποζημίωση του Δημοσίου με 270 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημία που υπέστη γεγονός που σημαίνει ότι παραιτήθηκε από οποιαδήποτε αξίωση στο μέλλον, αφού δεν είχε διατηρήσει και ουδεμία επιφύλαξη.

Κοινή θέση των υπερασπιστών πάντως, η οποία εκφράστηκε και κατά τη διαδικασία είναι επίσης ότι το Δημόσιο δεν δύναται να παρίσταται καθώς δεν υπέστη άμεση ζημία ως μέτοχος του ΟΤΕ.

“Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να είναι εδώ όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ”, επισημάνθηκε από την υπεράσπιση η οποία κατηγόρησε το Δημόσιο και για “παλινωδία” καθώς “στην προδικασία ζήτησε 500 εκατομμύρια αποζημίωση και τώρα ζητεί 69 εκατομμύρια”.

Επισημαίνεται τέλος ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών της διαδικασίας, το οποίο όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί καθώς όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της έδρας “δεν υπάρχει η υποδομή σε καμία από τις δικαστικές αίθουσες” του Εφετείου της Αθήνας.   

Ετικέτες

Documento Newsletter