Δίκη «αμαρτωλού» Ταμείου ΥΠΠΟ: Η παρατήρηση της εισαγγελέως για τα απόρρητα έγγραφα

Δίκη «αμαρτωλού» Ταμείου ΥΠΠΟ: Η παρατήρηση της εισαγγελέως για τα απόρρητα έγγραφα

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού, με υπόδικους συνδικαλιστές και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Περίεργα για τον κοινό νου και για τη Δικαιοσύνη όχι όμως για την πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου. Τελευταίο παράδειγμα τα όσα ακούστηκαν την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στο Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Κατηγορούμενοι ήταν συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ αυτών ο γνωστός πράσινος αρχισυνδικαλιστής Γ. Τσακοπιάκος αλλά και πρώην μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ αναφορικά με υπεξαγωγή εγγράφων από κοινού καθώς και για διατάραξη λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού, σύμφωνα με την υπ. αρ. Γ18-337 ΕΓ67-2018/185 6485466/2018 δικογραφία που σχημάτισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, «πρόκειται για την υπόθεση της πολυήμερης κατάληψης των γραφείων του Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ από την ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ την περίοδο 30 Ιανουαρίου – 8 Μαρτίου 2018».

Για τη συγκεκριμένη κατάληψη ο Ενιαίος Σύλλογος είχε τότε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι «Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων δηλώνει ότι δεν στηρίζει την κατάληψη του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και ζητάει την άμεση διακοπή της, γιατί δεν διευκολύνει την ακώλυτη λειτουργία του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ καθώς διακινδυνεύει την μισθοδοσία των εργαζομένων του Ταμείου, εμποδίζει τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, καθυστερεί αδικαιολόγητα την εξόφληση για τις κατασκηνώσεις».

Μετά τη λήξη της κατάληψης, είχε διαπιστωθεί πως σημαντικό μέρος του αρχείου, όπως και τα Βιβλία Πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ προηγούμενων ετών είχαν κάνει φτερά.

Διαβάστε επίσης: Oι αμαρτωλές προσλήψεις του «πράσινου» Τσακοπιάκου

Τελικά η δίκη την Παρασκευή δεν πραγματοποιήθηκε. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή για λόγους ασθενείας του 8ου κατηγορούμενου όπως και ενός από τους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι στη δικογραφία δεν έχει συμπεριληφθεί η νέα ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την υπόθεση, σε αντικατάσταση αυτής που έχει διενεργηθεί. Η αντικατάσταση έγινε με εντολή της υπουργού Λίνας Μενδώνη όπως υποστήριξαν στο Δικαστήριο οι κατηγορούμενοι καθώς όπως είπαν «η ΕΔΕ που είχε γίνει για την υπόθεση είχε κάποια προβλήματα».

Εντύπωση προκάλεσε τα όσα απάντησε η πλευρά των κατηγορούμενων σε παρατήρηση που έγινε από την εισαγγελέα της έδρας πως δεν μπορούν να επικαλούνται στοιχεία που εκ του νόμου είναι απόρρητα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν να πτοούνται. Συνέχισαν, λέγοντας πως θα «πιέσουν, ώστε ο κ. Φρισήρας να ολοκληρώσει τη νέα ΕΔΕ μέχρι τον Μάιο για να μπορέσει να περιληφθεί στην δικογραφία και η δίκη να γίνει σύντομα».

Η απάντηση προκάλεσε την έκπληξη του προέδρου του Δικαστηρίου ο οποίος αναρωτήθηκε:

«Α, έτσι γίνονται οι ΕΔΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού; Τι εννοείτε θα τον πιέσετε;». Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και προκύπτει από τους διαλόγους στο Δικαστήριο είναι πως μπορούν οι κατηγορούμενοι – κρατικοί υπάλληλοι σημειωτέον – να παρουσιάζονται σε ένα δικαστήριο και να αναφέρονται σε απόρρητα έγγραφα με τέτοια ευκολία;

Διαβάστε επίσης: Συνδικαλιστές του ΥΠΠΟ καταγγέλλουν συμπαιγνία για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Οι ποινικές διώξεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Τσακοπιάκος περιλαμβάνεται επίσης στα 17 άτομα σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και εγκληματική οργάνωση! Η υπόθεση, που έχει πλέον ανατεθεί σε ανακριτή, αφορά πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που φέρεται να χορήγησε το ΤΑΥΠΥΠΠΟ για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα –κατά την κατηγορία– να καρπώνονται τα χρήματα οι ποινικά ελεγχόμενοι. Σημειώνεται πως η υπόθεση αυτή αφορά 132 υποθέσεις δανείων και οικονομικών βοηθημάτων, συνολικού ύψους περίπου 300.000 ευρώ, που χορηγήθηκαν μόνο κατά την περίοδο 201214, καθώς ο έλεγχος δεν έχει (ακόμη) επεκταθεί σε όλη τη 15αετή περίοδο λειτουργίας του ταμείου.

Ετικέτες

Documento Newsletter