Δίκες για αριστερούς διαδηλωτές την εποχή της πανδημίας – Στο εδώλιο το δικαίωμα στην οργανωμένη πολιτική δράση

Η τακτική της έντασης, της καταστολής, της διάλυσης κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων, -με ή χωρίς το πρόσχημα της πανδημίας -, των απαγορεύσεων για τις απεργίες, έχει γίνει επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Κατά το δίμηνο που διανύουμε περισσεύουν οι δίκες για υποθέσεις και με πολιτική διάσταση, ορισμένες, μάλιστα, εκ των οποίων αφορούν σε μαζικές διώξεις διαδηλωτών οι οποίοι μετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και για την επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε λίγες ημέρες, εκδικάζεται η υπόθεση 62 συλληφθέντων πέρυσι, στις 6 Δεκέμβρη του 2020, που επιχείρησαν, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να διαδηλώσουν στην Αθήνα, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η δίκη τους έχει οριστεί για τις 29/11/2021. Οι 12 από τους κατηγορούμενους είναι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ).

Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα συμπαράστασης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην οργανωμένη πολιτική δράση. Μάλιστα, οι διωκόμενοι και όσοι στέκονται δίπλα τους ζητώντας την αθώωσή τους, τονίζουν ότι οι συλλήψεις αυτές ήταν «συνέχεια της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020, που είχαν πάλι ως πρόσχημα την πανδημία και οδήγησαν σε χτύπημα των συγκεντρώσεων, άγρια βία και συλλήψεις, σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.α.). Ήταν συνέχεια της απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Νοέμβρη 2020».

Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη διασπορά μολυσματικής νόσου σημειώνει σε δημόσια παρέμβασή της , η «Επιτροπή αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις», που τονίζει ότι «ενδεικτικό της κρατικής υποκρισίας είναι το ότι όλοι οι συλληφθέντες τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ ακόμη πιο προκλητικό ήταν το ότι στη συνέχεια στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες και για ώρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ».

Κάλεσμα να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στους διωκόμενους, απευθύνει το ΚΚΕ (μ-λ) σε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις και συλλογικότητες. Θέτει το ζήτημα με τις συγκεντρώσεις που χτυπήθηκαν, και διαδηλωτές συνελήφθησαν και ένα χρόνο μετά δέχονται κλήσεις για να δικαστούν: οι δίκες των συλληφθέντων την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020 στη Θεσσαλονίκη και των τεσσάρων στην Αθήνα που είχαν συλληφθεί στα Σεπόλια, και η δίκη των 62 συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ (μ-λ) σημειώνει ότι πρόκειται για διώξεις που επιδιώκουν «την τρομοκράτηση του λαού και την επίθεση στα στοιχειώδη δημοκρατικά του δικαιώματα». Και παράλληλα, σύμφωνα με το ΚΚΕ (μ-λ) πρόκειται για διώξεις «που θέλουν να τρομοκρατήσουν οργανωμένες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς και που στοχοποιούν το δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) με τίτλο «Να αθωωθούν οι διωκόμενοι αγωνιστές! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στον αγώνα και την οργανωμένη πολιτική δράση!» είναι η εξής:

«Ένα από τα πρώτα μέτωπα που άνοιξε το εκμεταλλευτικό σύστημα και η κυβέρνησή του απέναντι στο λαό και στη νεολαία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία, ήταν εκείνο των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Από τον περιορισμό των μετακινήσεων, τα sms και τα «εξοδόχαρτα» για οποιοδήποτε βήμα εκτός σπιτιού, μέχρι τους αυστηρούς ελέγχους και την τρομοκρατία που έσπερναν οι δυνάμεις καταστολής με κάθε ευκαιρία, επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανούς έκτασης και έντασης κύμα φασιστικοποίησης. Βεβαίως, είχε να πατήσει στο έδαφος που έστρωναν εδώ και χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας.

Το περσινό Πολυτεχνείο, αλλά και η 6η Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, αποτέλεσαν πεδίο για εφαρμογή χουντικού τύπου αποφάσεων. Με πρόσχημα τον περιορισμό της πανδημίας, απαγορεύτηκε κάθε συνάθροιση άνω των τριών ατόμων, απαγορεύτηκαν κάθε είδους εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, για τις δύο αυτές επετείους, ενώ ορίστηκαν υπέρογκα πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ για τους παραβάτες. Αυτοί που κλείνουν Νοσοκομεία, που βγάζουν σε «αναστολή» εργαζόμενους, που αρνούνται τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, που τσαλαπατάνε το δικαίωμα στην περίθαλψη και την ασφάλιση, που είναι υπεύθυνοι για την εφιαλτική τροπή που έχει πάρει η πανδημία και στη χώρα μας, θέλησαν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές της δημόσιας Υγείας και να επιβάλουν στο κίνημα σιγή ασυρμάτου.

Δεν το κατόρθωσαν! Τα καλέσματα πολιτικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων βρήκαν ανταπόκριση και, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της χώρας. Βρήκαν όμως μπροστά τους έναν πάνοπλο και πολυπληθή μηχανισμό κρατικής τρομοκρατίας, που μόνο στόχο είχε την καταστολή. Οι συγκεντρώσεις χτυπήθηκαν, αγωνιστές κυνηγήθηκαν, χτυπήθηκαν, συλληφθήκαν και έναν χρόνο μετά δέχονται κλήσεις για δίκες.

· Δίκη των συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη του 2020 στη Θεσσαλονίκη, που ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 14/9, αναβλήθηκε και αναμένεται η νέα δικάσιμος.

· Δίκη, στις 13 Οκτώβρη των τεσσάρων απ’ τους πέντε αγωνιστές που συνελήφθησαν στα Σεπόλια, μετά το χτύπημα της διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020 στην Αθήνα.

· Δίκη στις 29 Νοέμβρη των 62 συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα.

Πρόκειται ολοφάνερα για δίκες με πολιτικό περιεχόμενο. Τα κατηγορητήρια περί «διασποράς μολυσματικής νόσου» είναι, το λιγότερο, προσχηματικά. Πρόκειται για διώξεις με επιδίωξη την τρομοκράτηση του λαού και την επίθεση στα στοιχειώδη δημοκρατικά του δικαιώματα. Αλλά και ακόμη παραπέρα, πρόκειται για διώξεις που θέλουν να τρομοκρατήσουν οργανωμένες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς και που στοχοποιούν το δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη. Αυτό ακριβώς φανερώνει ιδιαίτερα η δίκη των 62. Πρόκειται για μαζική δίωξη αγωνιστών που αντιστάθηκαν στις φασιστικού τύπου απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από το σύστημα με πρόσχημα την πανδημία.

Οι 12 από αυτούς είναι σύντροφοί μας, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ), ενώ ένας ακόμη σύντροφός μας διώκεται για τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 17/11/20 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ακριβώς πολιτικό είναι το περιεχόμενο των επερχόμενων δικών, αντίστοιχα πολιτική θα πρέπει να είναι και η απάντηση που θα δοθεί από το λαό, απ’ το κίνημα και την Αριστερά.

Καλούμε κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε αγωνιστή, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις και συλλογικότητες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους στους διωκόμενους αγωνιστές, ώστε να ξεσηκωθεί ένα πλατύ, μαζικό κύμα συμπαράστασης που να απαιτήσει την αθώωση όλων των αγωνιστών! Όχι στις πολιτικές διώξεις! Η τρομοκρατία δε θα περάσει- του λαού η πάλη θα τη σπάσει! Οι δίκες δε λυγίζουν τους αγωνιστές! Μαζικό λαϊκό κίνημα αντίστασης στη φασιστικοποίηση!».