Δικαστική απόφαση διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των φροντιστών υπερηλίκων

Σημαντική απόφαση με την οποία διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων – φροντιστών υπερηλίκων ή ασθενών σε σπίτια, εξέδωσε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Ιλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο εξέτασε αγωγή εργαζόμενης σε βάρος της εργοδότριάς της, οι οικιακοί μισθωτοί, όσοι δηλαδή φροντίζουν ανθρώπους σε σπίτια και οι οικόσιτοι οικιακοί μισθωτοί, όσοι δηλαδή διαμένουν και στην κατοικία του ασθενούς τον οποίο εξυπηρετούν, έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλον μισθωτό εργαζόμενο.

Ως εκ τούτου οι εργοδότες τους οφείλουν, ακόμη κι αν έχουν προχωρήσει με τον εργαζόμενο σε προφορική συμφωνία και δεν υπάρχει γραπτή σύμβαση, να του παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ημέρες άδειες, καθώς και τα δώρα και επιδόματα.

Στην περίπτωση την οποία εξέτασε το δικαστήριο, η γυναίκα η οποία εξυπηρετούσε τις ανάγκες ηλικιωμένου πάσχοντος από αλτσχάιμερ από το 2013 έως το 2016μ κατήγγειλε την εργοδότρια για μη πλήρη καταβολή του συμφωνηθέντος μισθού, μη καταβολή επιδομάτων και δώρων και μη παραχώρηση της προβλεπόμενης από τον νόμο άδειας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή της γυναίκας, υποχρεώνοντας τελικώς την πρώην εργοδότρια της να της καταβάλλει ποσό 7.200 ευρώ για δεδουλευμένους μισθούς και ακόμη 3.500 ευρώ για αποδοχές άδειας την οποία δεν έλαβε η εργαζόμενη με υπαιτιότητα της εργοδότριάς της, για επιδόματα άδειας και για δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

Ετικέτες