Δικαστική «μάχη» στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πώληση παραθαλάσσιου «φιλέτου» 4,5 στρεμμάτων σε ισραηλινή εταιρεία

Άρον άρον η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος πουλά σε ισραηλινή εταιρεία παραθαλάσσιο ακίνητο -«φιλέτο» έκτασης 4,5 στρεμμάτων επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο, προκαλώντας την αντίδραση των εργαζομένων, των συνταξιούχων του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, αλλά ακόμα και του ίδιου του υποδιοικητή Iωάννη Μουρμούρα που πήρε αποστάσεις από την σχετική απόφαση της πλειοψηφίας και του διοικητή της τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας εγγράφως “την άμεση διακοπή της διαδικασίας πώλησης του οικοπέδου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του directnews.gr πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφανείας 4.542 τετραγωνικών μέτρων, έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους προς αξιοποίηση χώρους της Παραλιακής, εν όψει και της επικείμενης αναβάθμισης της περιοχής λόγω των έργων στο Ελληνικό.

Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο είναι γωνιακό, και έχει συντελεστή δόμησης 2.40. Αποτελεί ένα από τα λιγοστά αδόμητα ακίνητα της περιοχής και αντικειμενικά άκρως ελκυστικό για αξιοποίηση.

Τα ερωτήματα για τη βιασύνη της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι εύλογα, καθώς και ο τελευταίος μεσίτης σε αυτήν την χώρα, αντιλαμβάνεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο θα πάρει πολύ μεγαλύτερη αξία, όταν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Πολλώ δε μάλλον μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος έχει δεσμευτεί προσωπικά στον επικεφαλής των επενδυτών της Lamda ότι τα έργα θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό…

Βιάστηκαν να το πουλήσουν και με χαμηλό τίμημα

Και όμως πριν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δώσει το “πράσινο φως” στην υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό, το Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος έσπευσε να βάλει πωλητήριο στο ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο.

Το ότι βιάστηκαν να το πουλήσουν φάνηκε από το αρχικό τίμημα των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα έδινε μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου ύψους 11.695.220 ευρώ, αλλά και την επικείμενη αύξηση της εμπορικής της αξίας.

Αυτό διαφάνηκε με τον πλέον τρανταχτό τρόπο από τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία ισραηλινή εταιρεία ανέβασε το τίμημα στα 12.556.000 ευρώ.

Από μια πρώτη και μόνο ανάγνωση φαίνεται πως η βιασύνη των αρμοδίων θα μπορούσε να στοιχίσει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της τράπεζας υποστηρίζουν πως η αξία του ακινήτου θα ανέβει και πάνω από τα 12 εκατ. Ευρώ, όταν ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης του Ελληνικού.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης πώλησης

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζης της Ελλάδος που έχει ειδικό έννομο συμφέρον, καθώς είναι και μέτοχος με 55.740 μετοχές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης πώλησης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία εξετάζεται αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να απαγορευτεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Οι συνταξιούχοι έχουν λόγο και στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων ΤΣΠ-ΤΕ και ΜΤΥΤΕ που καταργήθηκαν με νόμο του 2011. Στην περιουσία του πρώην φορέα κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων της τράπεζας, περιλαμβάνονταν και το επίδικο ακίνητο-φιλέτο.

Δεν ενημέρωσαν το …αρμόδιο Συμβούλιο Ασφάλισης

Και όμως αν και το ακίνητο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφάλισης, τα μέλη του οργάνου δεν ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας για την επικείμενη πώληση.

Μάλιστα σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου των συνταξιούχων της τράπεζας, η πλήρης παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφάλισης, αποτελεί λόγο ακυρότητας της σχετικής απόφασης.

Δεν κατατέθηκαν πρακτικά της Επιτροπής Διαχείρισης Ακινήτων

Ένα άλλο περίεργο σημείο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, είναι ότι η από 10-7-2019 πρόταση προς το Γενικό Συμβούλιο του Διευθυντή του Τμήματος Διαχείρισης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης της Ακίνητης Περιουσίας της τράπεζας που αναφέρει ότι η Επιτροπή Διαχείρισης Ακινήτων “έκρινε, βάσει των παραπάνω, εύλογη και συμφέρουσα την οικονομική προσφορά…και εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για την εισήγηση ”. Όμως δεν επισυνάπτονται στην πρόταση τα Πρακτικά Συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής, παρά μόνο οι εκτιμήσεις τριών εκτιμητικών εταιρειών.

Η απουσία πρακτικών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς είθισται στις προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση ακινήτων που αφορούν μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ, συνοδεύονται από πολυσέλιδα πρακτικά της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης της Ελλάδος, “παραβιάστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης απόφασης για την αγορά ακινήτου από την καθ’ ης, με αποτέλεσμα την ακυρότητα της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, σε κάθε δε περίπτωση η απόφαση αυτή είναι ακυρωτέα λόγω ελλείψεως επαρκούς ενημερώσεως των μελών του Γενικού Συμβουλίου από την ως άνω Επιτροπή”.

Συνταξιούχοι: Θα πάρει αξία το ακίνητο αν δεν πωληθεί τώρα

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος, επιχειρούν νομικά να ακυρώσουν την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι με την πώληση του ακινήτου αφενός μεν δεν εξυπηρετούνται στα συμφέροντα των συνταξιούχων (ς.ς. στον ασφαλιστικό φορέα των οποίων ανήκε το ακίνητο), αφετέρου δε το Γενικό Συμβούλιο στερείται ειδικού συμφέροντος για την εκποίηση του.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Ειδικώς εν προκειμένω, δεδομένου του ότι το εν λόγω ακίνητο εξυπηρεί την ωφέλεια των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η ανάγκη συνδρομής ειδικού συμφέροντος ικανοποιείται μόνο εάν κατά την εκμετάλλευση του ακινήτου με οιονδήποτε τρόπο, πολλώ μάλλον στην περίπτωση της πώλησης και την οριστικής αποξένωσης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου, θα λαμβανόταν ειδική μέριμνα ότι αυτή θα γινόταν επ’ ωφελεία των συνταξιούχων αυτής, πράγμα που δεν συμβαίνει εν προκειμένω.

Αντιθέτως, η καθ’ ης ουδώλως έχει λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των μελών μας, μολονότι πολλάκις έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για το σύνολο της διαδικασίας που ακολούθησε για την λήψη της ανωτέρω απόφασης της”.

Και συμπληρώνουν:

“Είναι βέβαιο ότι η έναρξη των εργασιών ολοκλήρωσης της ανάπλασης του Ελληνικού, θα πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής και σίγουρα θα εκτοξεύσει την αξία του εν λόγω ακινήτου στο εγγύς μέλλον, αφού λόγω της θέσης του και της μορφής του, προσφέρεται για την αξιοποίηση αυτού με την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδος, δεδομένου του ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα- αν όχι το μοναδικό- αναξιοποίητα μέχρι σήμερα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη της περιοχής και το οποίο είναι τέτοιας εκτάσεως που προφανώς προσφέρεται για την τουριστική αξιοποίηση αυτού”.

Με οριακή πλειοψηφία η απόφαση πώλησης

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για την πώληση του ακινήτου-φιλέτου του Παλαιού Φαλήρου, ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 7-3, ενώ αν προστεθούν δύο μέλη που απουσίαζαν λόγω σοβαρού κωλύματος, τότε αν ψήφιζαν η πλειοψηφία θα ήταν 7-5…

Ανάμεσα στα δύο μέλη του Συμβουλίου που απουσίαζαν λόγω σοβαρού κωλύματος ήταν ο υποδιοικητής της τράπεζας Ιωάννης Μουρμούρας που πήρε αποστάσεις από την απόφαση που υπερψήφισαν ο έτερος υποδιοικητής και ο κεντρικός τραπεζίτης Ιωάννης Στουρνάρας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (ΣΥΤΕ) μετέφερε την κάθετη αντίθεση στην πώληση του οικοπέδου που του εξέφρασε τηλεφωνικά ο υποδιοικητής Ι. Μουρμούρας.

Τα περίεργα τηλεφωνήματα και η αγγελία-παρωδία

Ένα ακόμα αξιοπερίεργο στοιχείο στη διαδικασία πώλησης του ακινήτου-φιλέτου, αποτελεί το γεγονός ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προχώρησε “κατόπιν οχλήσεων ενδιαφερομένων” προς το αρμόδιο Τμήμα. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν 18. Όμως τελικά οι προσφορές ήταν μόλις 2!

Εξάλλου, η ανάρτηση στον ιστότοπο της τράπεζας για την πώληση του ακινήτου, δεν είναι σαφής. Δεν αναφέρεται η επιφάνεια του, ο συντελεστής δόμησης, ο συντελεστής κάλυψης κλπ. Επίσης, αναφέρεται ως διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος …αγοράς και όχι πώλησης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έγραφε:

“Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει, την 28.06.2019, διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά οικοπέδου ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49 και των οδών Τερψιχόρης και Μουσών, στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Για την παραλαβή της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με:

Τμήμα Διαχείρισης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης της Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Μόνο όσοι ήξεραν καλά τι περιλαμβάνει το φιλέτο δίπλα στην υπό ανέγερση “Ελληνική Ριβιέρα”, καταλάβαιναν ακριβώς το περί τίνος πρόκειται.

Διαβάστε την αγγελία στο site της τράπεζας για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

Πώληση στο «μιλητό»;

Στο πλευρό των συνταξιούχων που προσφεύγουν κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι οι εν ενεργεία εργαζόμενοι του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, οι οποίοι αφήνουν υπόνοιες για επιχείρηση πώλησης του οικοπέδου στο …μιλητό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2-9-2019 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος αναφέρει:

“Επιχειρήθηκε πώληση του οικοπέδου στο “μιλητό”;

Αληθεύει, ακόμα, ότι εντός του μηνός Ιουνίου στέλεχος μεγάλης ξενοδοχειακής εταιρίας τηλεφώνησε σε υπηρεσία της Τράπεζας και παραπονέθηκε ότι επιχειρείται η πώληση του οικοπέδου χωρίς η εταιρία να έχει δυνατότητα να πάρει μέρος στη διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκ των υστέρων έναρξη διαδικασίας υποβολής εγγράφων προσφορών;

Είναι δυνατόν να ξεκινούν τέτοιες διαδικασίες στο “μιλητό” και μόλις αυτό γίνεται αντιληπτό από ιδιώτες η διαδικασία να λαμβάνει θεσμική μορφή; Τι έπραξε η Διοίκηση για τη μη τήρηση της θεσμικής διαδικασίας εξαρχής; Δεν θα έπρεπε να είχε παρέμβει και να διακόψει αυτή την εξωθεσμική διαδικασία που πλήττει το κύρος της Τράπεζας και δημιουργεί σκιές προκηρύσσοντας ανοικτή διαδικασία;”

Το λόγο έχει αύριο, Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο θα αποφασίσει ως προς την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συλλόγου συνταξιούχων κατά της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος και αν θα καταφέρει να μπλοκάρει την πώληση του παραθαλάσσιου ακινήτου- “φιλέτου” έκτασης 4,5 στρεμμάτων, δίπλα στην “Ελληνική Ριβιέρα” του Ελληνικού στην ισραηλινή εταιρεία.