Η νέα επίδειξη ισχύος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου (με το οποίο επιδιώκει να θεσμοθετήσει μια προεδρική δικτατορία με όλες τις υπερεξουσίες στα χέρια του) στήνει μαζικές δίκες, τα βάζει με το μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της χώρας και δεν ανέχεται κανενός είδους κριτική, επιβεβαιώνει όσους του έχουν δώσει τον τίτλο του σουλτάνου.
Ένα δημοσίευμα της μεγαλύτερης τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» στο οποίο υπήρχαν υπαινιγμοί για αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον στρατό ήταν αρκετό για να ξαναφουντώσει η οργή του κατά του επίτιμου προέδρου του ομίλου. Η οργή Ερντογάν είχε ως πρώτη συνέπεια την αντικατάσταση του διευθυντή της εφημερίδας Σεντάτ Εργκίν από τον βετεράνο δημοσιογράφο –και μάλλον πιο έμπειρο στο να αφουγκράζεται το «κλίμα της εποχής»– Φικρέτ Μπιλά.
Αφορμή η μαντίλα στις ένοπλες δυνάμεις
Παράλληλα, ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκει η εφημερίδα, Αϊντίν Ντογκάν, κλήθηκε να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Ο 80χρονος σήμερα Ντογκάν κατηγορείται για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπόριο καυσίμων, αδικήματα που φέρεται να διέπραξε πριν από δέκα χρόνια. Αν κριθεί ένοχος, η ποινή είναι 24 χρόνια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα.
Ο συνταξιούχος επιχειρηματίας και εξέχων παράγοντας του τουρκικού κατεστημένου είχε παλαιότερα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν και το κόμμα του (ΑΚΡ), καθώς ο ίδιος θεωρείται κεμαλικός και υποστηρικτής του κοσμικού κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίμαχο δημοσίευμα της «Hurriyet» αφορούσε το θέμα της μαντίλας στις ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη της ηγεσίας του στρατού προτού άρει την απαγόρευση της μαντίλας στις ένοπλες δυνάμεις.
Μήνυμα στο κεφάλαιο και στους κεμαλιστές
Με ανοικτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική, όπως το θέμα της Συρίας, τα προβλήματα με τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς, η λυκοφιλία με τους Ρώσους, το προσφυγικό και ο κουρδικός αλυτρωτισμός, αυτή την περίοδο ο Ερντογάν δείχνει να θέλει να κρατήσει τους εκπροσώπους του επονομαζόμενου μεγάλου κεφαλαίου της χώρας του μακριά από την πολιτική. Είναι αυτοί που ακόμη έχουν αρκετή δύναμη στην Τουρκία και γνωρίζει ότι αν και δεν μπορούν να τον ανατρέψουν, είναι σε θέση να τον αμφισβητήσουν, εάν το αποφασίσουν.
Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι ενώ μόλις ξεκίνησε στην Αγκυρα η πρώτη από σειρά δικών με 330 κατηγορούμενους που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και έρχεται στο φως της δημοσιότητας το τείχος που η Τουρκία χτίζει αυτήν τη στιγμή στα σύνορα με τη Συρία, μήκους περίπου 290 χιλιομέτρων, ο «σουλτάνος» στέλνει μήνυμα αδιαλλαξίας στο κεμαλικό κατεστημένο διώκοντας έναν 80χρονο επιχειρηματία για ένα «ξεχασμένο» αδίκημα.