Δικαστές και Εισαγγελείς αντιδρούν στην αύξηση των ορίων αποχώρησης

Δικαστές και Εισαγγελείς αντιδρούν στην αύξηση των ορίων αποχώρησης

Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει γι ακόμη μια φορά «αντισυνταγματική» και την πρωτοβουλία για σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, για να γνωμοδοτήσει ως προς την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει γι ακόμη μια φορά «αντισυνταγματική» την παράταση του χρόνου εξόδου των δικαστών από το Σώμα, αλλά και την πρωτοβουλία για σύγκληση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρακολουθεί «με έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό την προσπάθεια της προέδρου του Αρείου Πάγου να προωθήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, παραβιάζοντας σαφή συνταγματική επιταγή».

Διευκρινίζει η ΕΔΕ ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 101/18-1-2017 πρόσκλησή της προς τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειάς του για τις 26 Ιανουαρίου, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Η ΕΔΕ αναφέρει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται μία τέτοια πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία να τύχει της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα». Συνεχίζει: «Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα στη χώρα μας, το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών».

Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει: «Οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει την αρμόζουσα θέση, κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της» και καταλήγει: «Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δε δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους».

Documento Newsletter