Δικαστές «γκρεμίζουν» τα ειδικά δικαστήρια

Δικαστές «γκρεμίζουν» τα ειδικά δικαστήρια

Hχηρό ράπισμα προς το κυβερνητικό αφήγημα της υποτιθέμενης σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis και το στήσιμο ειδικών δικαστηρίων για εισαγγελείς και δημοσιογράφους αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ότι δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα (δωροληψία κατ’ εξακολούθηση πολιτικού προσώπου) που βαραίνει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο για την υπόθεση Novartis. Πρόκειται για εξέλιξη που δικαιώνει την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς μια από τις κατηγορίες που της αποδίδονται από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου για την υποτιθέμενη σκευωρία αφορά το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος». Ότι δηλαδή ερεύνησε υπουργούς για αδικήματα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος της, είχαν παραγραφεί.

Ηχηρό χαστούκι

Ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο όχι μόνο δεν βλέπει παραγραφή αλλά με το υπ’ αριθμόν 933/2022 βούλευμά του διατάζει να διεξαχθεί η ανάκριση, υιοθετώντας πλήρως την εισήγηση-καταπέλτη του εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωακείμ Κασωτάκη, την οποία επίσης είχε αποκαλύψει το Documento. Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι ακόμη ένα χαστούκι και προς την ανακρίτρια Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου,η οποία αφού κράτησε στο συρτάρι της τη δικογραφία του Λοβέρδου για δύο ολόκληρα χρόνια δίχως να προβεί σε καμιά ανακριτική πράξη, αποφάσισε πρόσφατα, και μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, να τον «καθαρίσει» με το έωλο επιχείρημα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Βουλή είχε κρίνει το 2018 ακριβώς τα αντίθετα από τη νομική της επιχειρηματολογία.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι τι θα πράξει από εδώ και στο εξής η ανακρίτρια Ιωαννίδου με τη συγκεκριμένη δικογραφία. Θα προχωρήσει σε ανάκριση επί της ουσίας καλώντας μάρτυρες και τον ίδιο τον Ανδρ. Λοβέρδο σε απολογία ή θα περαιώσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, όπως έκανε και με την περίπτωση του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη;

Το βούλευμα-καταπέλτης

Η εισήγηση Κασωτάκη, την οποία αποδέχτηκε στο σύνολό της το δικαστικό συμβούλιο, αποδομούσε πλήρως το προκλητικό σκεπτικό απαλλαγής της ανακρίτριας. Με αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα ο εισαγγελέας αποφαινόταν ότι η ποινική δίωξη στον Ανδρ. Λοβέρδο είχε ασκηθεί «παραδεκτώς», καθώς τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό δεν είχαν παραγραφεί, μια και επ’ αυτού είχε αποφανθεί το ελληνικό κοινοβούλιο και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη.

Οπως ανέφερε, με την «αμετάκλητη κρίση της Βουλής περί της μη υπαγωγής της διωχθείσας αξιόποινης συμπεριφοράς του Ανδρέα Λοβέρδου στο πλαίσιο των νομίμων καθηκόντων του –και την παρεπόμενη μη εφαρμογή του νόμου 3126/2003– παγιώθηκε για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση η οριστική δικαιοδοσία των οργάνων της κοινής ποινικής δικαιοσύνης». Επομένως, κατά τον εισαγγελέα Κασωτάκη «συντρέχει δικαιοδοσία» της ανακρίτριας να διενεργήσει κύρια ανάκριση.

Ο εισαγγελέας υπογράμμιζε ακόμη ότι το σκεπτικό της ανακρίτριας δεν έχει «κανένα νομικό έρεισμα», «επιφέρει δικονομική ανωμαλία» και «δημιουργεί δικαστικό αδιέξοδο» που «παρακωλύει την εξέλιξη της υπόθεσης», ενώ πρότεινε να συνεχιστεί η ανάκριση για τον πρώην υπουργό.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο χρόνος τέλεσης των πράξεων ήταν η χρονική περίοδος 1η Απριλίου 2014 μέχρι 17 Μαΐου 2012, «είναι προφανές ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινό της, καθόσον δεν επήλθε ακόμη η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής της, ως εκ τούτου παραδεκτώς ασκήθηκε η εκκρεμούσα ποινική δίωξη».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωαννίδου είναι η ίδια ανακρίτρια που στα χέρια της είχε παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Ν. Μανιαδάκη, καθώς επίσης δεν είχε προβεί σε καμιά ανακριτική πράξη, ενώ τόσο η εισηγήτρια εισαγγελέας όσο και το δικαστικό συμβούλιο που απάλλαξαν τον καθηγητή-σύμβουλο του υπουργείου Υγείας έβλεπαν ενδείξεις ενοχής του, μεταξύ άλλων και για χρηματισμό του Λοβέρδου. Για την υπόθεση μάλιστα Μανιαδάκη ασκήθηκε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος, η οποία όμως εντέλει δεν έγινε δεκτή. Τη συγκεκριμένη ανακρίτρια είχε καταγγείλει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ότι κωλυσιεργούσε στη διερεύνηση, σε επίπεδο ανάκρισης, του αποκαλούμενου σκανδάλου του «αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ετικέτες

Documento Newsletter