Με ένα σκεπτικό-κόλαφο αρχειοθετήθηκε η μήνυση που είχε υποβάλει ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός κατά του Documentonews.gr.
«Επιτρεπτώς το Documentonews έλαβε στην κατοχή του αντίγραφα των αναρτήσεων του εισαγγελικού λειτουργού (σ.σ.: Ανδρέα Καραφλού) και δημοσιοποίησε αυτές στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και για την εξασφάλιση του δικαιώματος πληροφόρησης επί θεμάτων δημοσίου συμφέροντος δεδομένου ότι οι αναρτήσεις προέρχονταν από εισαγγελικό λειτουργό και είχαν σαν περιεχόμενο θέματα που απασχολούσαν τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή της χώρας (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, βουλευτή)».
Με αυτό το ξεκάθαρο σκεπτικό, που καταδεικνύει ότι οι αναρτήσεις δημόσιων προσώπων και λειτουργών, όπως είναι οι δικαστές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μάλιστα για θέματα που άπτονται της δημόσιας σφαίρας, δεν είναι προσωπικά δεδομένα και οι δημοσιογράφοι δικαιούνται να τις δημοσιοποιούν και να ασκούν κριτική επί του περιεχομένου τους, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Αικατερίνη Σακκά εισηγήθηκε την αρχειοθέτηση της μήνυσης του αντεισαγγελέα Εφετών Ανδρέα Καραφλού σε βάρος των υπευθύνων του Documentonews.gr το οποίο είχε αποκαλύψει τις υβριστικές αναρτήσεις του στο Facebook σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης.
Η μήνυση με την οποία ο κ. Καραφλός ζητούσε την ποινική δίωξη των υπευθύνων του Documentonews.gr για το… κακούργημα της παράνομης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πήρε τελικά πανηγυρικά τον δρόμο του αρχείου καθώς η εισήγηση της κ. Σακκά επικυρώθηκε και από τον αντεισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπαζόγλου, που έκρινε ότι «καλώς τέθηκε στο αρχείο».
Υπενθυμίζεται ότι με τις επίμαχες αγοραίες αναρτήσεις του ο εν ενεργεία εισαγγελέας Ανδρ. Καραφλός αμφισβητούσε το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, μιλούσε για «κομμούνια» από τα οποία «καταστράφηκε η χώρα» και πρέπει «να φύγουν», ζητούσε την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τον οποίο αποκαλούσε «εθνικό μειοδότη». Είχε μάλιστα κοινοποιήσει και μια δημοσίευση που απεικόνιζε τον Αλ. Τσίπρα να κάνει μια αισχρή χειρονομία, απαντώντας έτσι δήθεν στο αίτημα του ελληνικού λαού για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα κατήγγειλε και την ίδια τη Δικαιοσύνη για… διατεταγμένη υπηρεσία, επειδή είχε ασκηθεί δίωξη κατά του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.
Οι δύο εισαγγελείς που έκριναν την υπόθεση δέχτηκαν επί της ουσίας τις έγγραφες εξηγήσεις που υπέβαλαν οι υπεύθυνοι του Documentonews.gr διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Ιωάννη Απατσίδη, στις οποίες μεταξύ άλλων επισημαινόταν ότι:
– Για τις εν λόγω αναρτήσεις σχηματίστηκε σε βάρος του Ανδρέα Καραφλού πειθαρχική δικογραφία και έχει ήδη παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ως εκ τούτου, έχει ήδη κριθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης η νομιμότητα χρήσης των εκτυπώσεων των αναρτήσεών του, για τον καταλογισμό πειθαρχικής ευθύνης.
– Στην εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης της μήνυσης Καραφλού, με την οποία κονιορτοποιούνται και όλα του τα επιχειρήματα, όπως π.χ. ότι «οι επίμαχες αναρτήσεις του ήταν μη δημόσιες μόνο για ενημέρωση των φίλων του, υπεκλάπησαν και δημοσιοποιήθηκαν παράνομα», επισημαίνεται ότι «ο ίδιος δημοσιοποίησε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του». Συγκεκριμένα τονίζεται ότι: – «Είχε ο ίδιος επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στις αναρτήσεις του τα μέλη του F/B οι λεγόμενοι “φίλοι” των οποίων είχε αποδεχτεί τα αιτήματα φιλίας αποδεχόμενος σιωπηρά το ενδεχόμενο να κοινοποιηθούν ή αποτυπωθούν αυτές με οποιονδήποτε τρόπο από τα μέλη της ομάδας του και συνεπώς συναινώντας έμμεσα».
– «Ο αριθμός των μελών της ομάδας του προσωπικού του λογαριασμού δεν ήταν αυστηρά κλειστός όπως ο ίδιος διατείνεται αλλά συμπεριλάμβανε πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων αγνοούσε».
Από θύτης… θύμα
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του κ. Καραφλού δεν κινήθηκε μόνο πειθαρχική διαδικασία για τις κατάπτυστες αυτές αναρτήσεις αλλά και ποινική έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ο εισαγγελέας όμως που τη διενήργησε ζήτησε την αρχειοθέτηση εκείνης της ποινικής δικογραφίας ενώ παράλληλα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος των δημοσιογράφων που είχαν κάνει τις αποκαλύψεις!
Ζητήθηκε μάλιστα να κληθεί ως ύποπτος ο συντάκτης του δημοσιεύματος προκειμένου να διευκρινίσει από ποιον έλαβε γνώση των αναρτήσεων Καραφλού. Να αποκαλύψει δηλαδή ο δημοσιογράφος την πηγή του!
Η απάντηση των υπευθύνων του Documento ήταν: «Καλούμαστε, παράνομα και σαν να είμαστε καταδότες, να κατονομάσουμε το φυσικό πρόσωπο από το οποίο λάβαμε γνώση των επίμαχων αναρτήσεων, οι οποίες είναι προφανές ότι ήταν δημόσιες. Και όλα αυτά αφενός για να φοβηθούμε και να φιμωθούμε, αφετέρου για να τιμωρηθούμε επειδή αναδείξαμε παντελώς αναξιοπρεπείς ενέργειες ενός εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού».
Γενναία απόφαση η αρχειοθέτηση
Ο δικηγόρος της εφημερίδας Documento Γ. Απατσίδης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα δημόσιων προσώπων, και δη εισαγγελικών λειτουργών, όταν οι ίδιοι αυτοεκτίθενται. Είναι αυτονόητο. Οπως αυτονόητο είναι ότι παρατηρείται μια επιλεκτική και μεθοδευμένη δίωξη συγκεκριμένων δημοσιογράφων που αναδεικνύουν πράξεις διαφθοράς. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη είναι πώς είναι δυνατόν με ένα απλό υπόμνημα ενός ανώτερου εισαγγελέα, με το οποίο ζητείται η αυτεπάγγελτη δίωξη δημοσιογράφων για δήθεν κακουργηματική παραβίαση προσωπικών δεδομένων, να κινείται αστραπιαία ο κατώτερος εισαγγελέας, σχηματίζοντας δικογραφία σε βάρος τους. Με μια γενναία απόφαση άλλης εισαγγελικής λειτουργού, εγνωσμένου ήθους, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε».