Δικαιοσύνη να την κλαις

Δικαιοσύνη να την κλαις

Έπρεπε να δούμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι ζήτημα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη. Το 67%, λέει, δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα. Είναι αυτό το νούμερο κάτι καινούργιο; Είναι διαφορετικό σε σχέση με το αποτέλεσμα αντίστοιχων ερωτήσεων, αντίστοιχων δημοσκοπήσεων των προηγούμενων χρόνων; Όχι. Αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Άρα ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι τα σημάδια συγκάλυψης γύρω από την υπόθεση των Τεμπών δεν προκάλεσαν, τελικά, ρωγμή στη ουσιαστική σχέση κοινωνίας – Δικαιοσύνης. Η ρωγμή αυτή υπήρχε εκ των προτέρων και είναι αρκετά βαθιά.

*** Μίλησε ο Ανδρουλάκης για έλλειμα εμπιστοσύνης και έπεσαν να τον φάνε τα λυκόρνια του Μαξίμου με επιτελάρχη τον Παύλο Μαρινάκη. Λες και οι ίδια δεν έλεγαν τα ίδια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης ο ίδιος τα έλεγε. Τότε υπήρχε πρόβλημα, αλλά τώρα δεν υπάρχει; Αμ δε… Και τότε και τώρα το κυβερνών κόμμα επέλεξε την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Για τους ευνόητους λόγους. Τότε οι μεν, τώρα οι δε.

*** Κοτσάρουμε και από δίπλα τη λέξη «ανεξάρτητη», έτσι για να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη Δικαιοσύνη, λες και τη χρειάζεται. Μου έλεγε κάποιος παλιότερα ότι όποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «ανεξάρτητη» για να περιγράψει τη Δικαιοσύνη, τότε αυτός είναι ο πρώτος που δεν πιστεύει ότι είναι ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη, φίλοι και φίλες, είναι μία. Από του μυθικούς χρόνους μέχρι σήμερα είναι η ικανοποίηση του, αποκαλούμενου γενικά, περί δικαίου αισθήματος. Υπάρχει αυτό σήμερα;

*** «Και τώρα τα ερωτήματα πληθαίνουν από την ελληνική κοινωνία. Και τίθενται και σε μας. Και οφείλουμε να τα μεταφέρουμε εδώ, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ερωτήματα που προκύπτουν και από την ανάρτηση της μητέρας του θύματος. Γιατί αναφέρεται σήμερα η μητέρα του θύματος στους υπεύθυνους του θανάτου του γιου της; Γιατί είχε βιαστεί η κ. Αδειλίνη και είχε τοποθετηθεί αποκλείοντας κάθε συσχέτιση με τα καθήκοντα; Και τι συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την εντολή που είχε λάβει για την έρευνα των καταγγελιών συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για το έγκλημα των Τεμπών;», είπε ο Φάμελλος μέσα στη Βουλή, σφυρίζοντας την έναρξη της αλλαγής πλεύσης του Μαξίμου. Βουρ επίθεση σε όποιον μιλά, «μας λένε δολοφόνους». Επίθεση και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Μα μόνο αυτό δεν είπε. Μάλλον όμως δεν έχει σημασία. «Σημασία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία», που έλεγε και ο Μητσοτάκης.

*** Ο Μάκης Βορίδης έγινε ο πρώτος υπουργός που έθεσε ξεκάθαρα και δημοσίως στο «στόχαστρό» του τη Μαρία Καρυστιανού. «Δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο», είπε, «για τις πολιτικές της απόψεις» είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Να τη δικάσουμε τότε, βρε. Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε από τα ρούχα του. Φώναζε στην τηλεόραση, φώναζε και στη συνέντευξη του φίλου του, Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο. «Φωνάζει αυτός που φοβάται περισσότερο», έλεγε ο μπαρμπά Στάθης στο χωριό, όταν τσακωνόμουν με τα άλλα κορίτσια.

*** Οι επιθέσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ο Άρης Πορτοσάλτε μετά τις πρώτες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη μιλούσε για «νέο-αγανακτισμένους», «ακροδεξιούς» και κάποιους «πήγαν να πάρουν μεροκάματο». Δεν ήταν, δα, όπως στις συγκεντρώσεις για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας που έβλεπε «μέγα πάθος» και «μέγα πλήθος», από «πολίτες όλων των ηλικιών, απ’ όλη την Ελλάδα». Ο Άρης και οι υπόλοιποι σαν τον Άρη να δείτε τι θα πουν τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, όταν στηθούν μπροστά στις κάμερες, να σχολιάσουν.

*** Ναι, δεν υπάρχει κανείς μετά τον Μητσοτάκη που μπορεί να σταθεί πρωθυπουργός, αλλά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο περήφανος γόνος αισθάνεται ότι είναι στρυμωγμένος στα σχοινιά και είναι στρυμωγμένος στα σχοινιά. Όχι από τον Ανδρουλάκη, όχι από τον Φάμελλο, όχι από οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Από την κοινωνία που πλέον ζητά ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Το σημαντικότερο, μάλλον, συστατικό της Δημοκρατίας.

H NTAMA

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ρήγμα στη G7 προκαλεί ο Τραμπ – Ζητά να μην χαρακτηρίζουν «επιθετική» τη Ρωσία 

Το Μεξικό υπενθυμίζει την εθνική κυριαρχία του στον Τραμπ – Δεν θα αποδεχθεί «εισβολή» με πρόσχημα τα καρτέλ ναρκωτικών

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ουκρανία: «Ρίξτε τους τόνους και υπογράψτε τη συμφωνία για τα σπάνια ορυκτά»

Ετικέτες

Documento Newsletter