«Δικαιοσύνη τώρα» αναζητούν οι γιατροί

«Δικαιοσύνη τώρα» αναζητούν  οι γιατροί

Οι αρμόδιοι κώφευσαν μπροστά στις δραματικές εκκλήσεις των γιατρών αφήνοντας ΕΣΥ και πολίτες ανοχύρωτους μπροστά στο σαρωτικό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ενα βήμα πριν από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με τις άστοχες πράξεις, αλλά κυρίως με τις εγκληματικές παραλείψεις και ολιγωρίες αρμόδιων κρατικών φορέων κατά τη διαχείριση της πανδημίας που έχουν αποτέλεσμα τη διασπορά του κορονοϊού σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και τον θάνατο εκατοντάδων.

Γιατροί και νοσηλευτές που κυριολεκτικά έχουν ξεπεράσει τα όριά τους ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ζητούσαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβουν στοχευμένα μέτρα για την οχύρωση του δημόσιου συστήματος υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος πανδημίας. Μάταια όμως. Οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν όχι μόνο τότε αλλά ούτε και τώρα, με τραγικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και για τη ζωή εκατοντάδων συμπολιτών μας. Ετσι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών των αρμόδιων κρατικών φορέων όχι μόνον για το καταρρέον ΕΣΥ αλλά και για τη μη ορθή λειτουργία καίριων οργανισμών, όπως ο ΕΟΔΥ, είναι πλέον μονόδρομος.

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος για το ναυάγιο στη διαχείριση της πανδημίας. Η άλλη σχετίζεται με τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι οποίες είναι δεδομένες και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει.

Ποινικές ευθύνες αναζητούνται άλλωστε ήδη και στη γειτονική Ιταλία, όπου έχουν κατατεθεί πάνω από 150 μηνυτήριες αναφορές από συγγενείς θυμάτων κατά παντός υπευθύνου για την τραγωδία. Μάλιστα, ενώπιον των δικαστών του Μπέργκαμο έχει βρεθεί και ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για λάθη που φέρεται να έκανε η κυβέρνησή του κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

«Δεν άκουσαν ποτέ τα αιτήματά μας»

Στις 25 Νοεμβρίου η παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή κατέθεσε πρόταση προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για την «υποβολή μηνυτήριας αναφοράς», με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων για την τραγική κατάσταση στον χώρο της υγείας. Οπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δίνουν κυριολεκτικά τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας καταρρίπτει το ένα μακάβριο ρεκόρ μετά το άλλο σε ημερήσιο αριθμό θανάτων». Στην πρότασή τους επισημαίνουν ότι από τις 24 Μαρτίου 2020 ως ομοσπονδία είχαν καταθέσει προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «συγκεκριμένη δέσμη αιτημάτων για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης λόγω της επιδημίας». Ωστόσο, από όλα αυτά «σχεδόν τίποτε δεν υλοποιήθηκε», ενώ η κυβέρνηση διέκοψε και κάθε επικοινωνία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Κρίσιμο 15θήμερο στη Θεσσαλονίκη

Τον περασμένο Οκτώβριο επανήλθαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Με δημόσιες ανακοινώσεις τους προειδοποίησαν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους για τον κίνδυνο, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο οι επισημάνσεις τους έπεσαν στο κενό για άλλη μια φορά. Από το καλοκαίρι και μετά αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της πόλης σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και σε προσωπικό μιλώντας σε ΜΜΕ και όχι μόνο.

Ηταν 24 Αυγούστου όταν σε σχετικό ρεπορτάζ του Documento η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν είχε προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επισήμαινε ακόμη ότι δεν είχε γίνει ούτε η απαιτούμενη επιστημονικά και δεοντολογικά αντιμετώπιση όσων επισκέπτονταν τη χώρα, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις της κ. Κατσίμπα αλλά και άλλων γιατρών στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν τόσο τον Οκτώβριο όσο και στις αρχές Νοεμβρίου, όταν πλέον η κατάσταση είχε αρχίσει να ξεφεύγει. Κανείς όμως δεν τους άκουσε.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι ευθύνες των αρμοδίων είναι εξόφθαλμα εγκληματικές. Από τις 15 Οκτωβρίου η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας ύδρευσης (ΕΥΑΘ), η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα της πόλης, είχε διαπιστώσει δραματική αύξηση της τάξης του 290% στην παρουσία του ιού στα λύματα. Λίγες μέρες μετά η ίδια διεπιστημονική ομάδα ανακοίνωσε νέα αύξηση κατά 500%. Πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με αυτή στα μέσα του Οκτώβρη. Κανείς όμως από την πολιτεία δεν φρόντισε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα να εκτοξευτούν τις επόμενες μέρες και να φτάσουμε σε οριακά για το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελέσματα στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη «οι αρμόδιοι συνειδητοποίησαν πως η κατάσταση είναι δραματική με τεράστια καθυστέρηση τουλάχιστον 15 πολύτιμων ημερών» επισημαίνεται στην πρόταση της παράταξης Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προς την ΟΕΝΓΕ. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι προτίθεται να πράξει τώρα η ΟΕΝΓΕ. Κάτι που θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής της Γραμματείας.

«Πιστεύουμε πως μια μηνυτήρια αναφορά από την ΟΕΝΓΕ για διερεύνηση ευθυνών των αρμοδίων θα βοηθήσει να σπάσει το “σιωπητήριο” που προσπαθούν να επιβάλουν, να σταματήσουμε τώρα την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» επισημαίνεται στην πρόταση των γιατρών.

Ενα βήμα πριν από τον εισαγγελέα

Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση νοσοκομειακών γιατρών που ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ενα βήμα προτού καταφύγουν στον εισαγγελέα είναι και οι γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, «καθώς δεν ξέρουν στην κυριολεξία τι να κάνουν με τον επόμενο ασθενή που θα χρειαστεί διασωλήνωση». Αυτό ανέφερε την περασμένη Παρασκευή η παθολόγος εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εργάζεται στην κλινική Covid του Ιπποκράτειου μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση.

«Είμαστε σε ένα σημείο πια που με την υπερένταση που έχουμε δεν νιώθουμε κούραση, αλλά οι γιατροί του Ιπποκράτειου ίσως και αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις. Καμία λύση δεν υπάρχει μέχρι αύριο το πρωί. Εμείς οι ίδιοι μπορεί να αναγκαστούμε να φωνάξουμε τον εισαγγελέα γιατί δεν μας δίνεται καμία διέξοδος» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ενώ περιέγραφε την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις καταστηματαρχών αλλά και κατοίκων της Πάρου καθώς υπήρξε αποσιώπηση ύπαρξης κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί. Συγκεκριμένα περί τους 25 επαγγελματίες είχαν δώσει εντολή σε δικηγόρο να κινηθεί νομικά με σκοπό την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την απόκρυψη κρουσμάτων της πανδημίας και τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία και την οικονομία του νησιού. Οπως είχαν καταγγείλει, οι αρμόδιοι αφενός απέκρυπταν τα κρούσματα στην περιοχή όπου αυτά εντοπίζονταν, αφετέρου δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Και «γαλάζια» μηνυτήρια αναφορά

Στο μεταξύ πριν από μερικές ημέρες ο «γαλάζιος» δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη αναφορικά με αποφάσεις για μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης σε άλλες δομές που δεν είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Οπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο της Πάτρας ο δήμαρχος Πηνειού, οι αποφάσεις αυτές αποδυναμώνουν το ΚΥ Γαστούνης, το οποίο εξυπηρετεί 60.000 κατοίκους. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα, τα 35 από τα συνολικά 53 κρούσματα κορονοϊού που είχαν κάνει την εμφάνισή τους έπειτα από ταξίδι στους Αγίους Τόπους εντοπίστηκαν στην περιοχή και η υγειονομική μονάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Εισαγγελέας για το νοσοκομείο Αγρινίου

Στην ίδια ΥΠΕ υπάγεται επίσης και το νοσοκομείο Αγρινίου. Βρίσκεται στο επίκεντρο βαρύτατων καταγγελιών της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) οι οποίες χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το documentonews.gr, πέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι νοσούσαν με κορονοϊό συνέχισαν να δουλεύουν κανονικά επειδή τα αποτελέσματα των τεστ μοριακού ελέγχου που είχαν κάνει καθυστέρησαν να εκδοθούν και δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί.

Τα τεστ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση των γιατρών που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ νευροχειρουργού Κωνσταντίνου Μπακόπουλου, είχαν γίνει στο νοσοκομείο του Ρίου, επειδή το νοσοκομείο Αγρινίου δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή. Την προμήθεια μοριακού αναλυτή όμως είχαν ζητήσει επανειλημμένα από τον περασμένο Μάρτιο οι γιατροί του νοσοκομείου, όπως επίσης και την ενίσχυσή του με προσωπικό αλλά και τη διενέργεια συνεχών τεστ στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.

«Παίρναμε τον ΕΟΔΥ αλλά δεν ανταποκρίθηκε»

Μια από τις κρατικές υπηρεσίες που πολλές φορές έχουν καταγγελθεί για ανεπάρκεια, παραπληροφόρηση ή ακόμη και για ανυπαρξία στη διαχείριση των πολιτών με συμπτώματα που καλούν για να λάβουν κατευθύνσεις είναι και ο ΕΟΔΥ. Οσα αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» τον περασμένο Αύγουστο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ενώ παράλληλα δείχνουν και τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων.

Συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου η «Καθημερινή» φιλοξένησε τις μαρτυρίες μελών της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κάποιες από αυτές ήταν επώνυμες και άλλες όχι. Ουσιαστικά επέρριψαν ευθύνες στον ΕΟΔΥ για σειρά από ζητήματα, τα οποία το δημοσίευμα χαρακτήριζε «παρατράγουδα». Μεταξύ άλλων το γεγονός ότι ζητούσαν από τα μέλη της επιτροπής να προτείνουν λύσεις δίχως να τους παρέχει ο ΕΟΔΥ επικαιροποιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και την κατανομή τους ανά την επικράτεια. Ή ακόμη χειρότερα το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ τους παρείχε «κακή ποιότητα στοιχείων» σε μια προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, ο περίφημος R0.

«Στις 28 Ιουλίου μας ενημέρωσαν ότι ο R0 ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 0,41. Αυτό μας δημιούργησε έναν εύλογο εφησυχασμό ότι όλα πάνε καλά, ότι η επιδημία σβήνει, ενώ στην πραγματικότητα η πορεία ήταν επικίνδυνα ανοδική» ανέφερε στην «Καθημερινή» ένας εκ των ειδικών.

Δεν ήταν όμως και η μοναδική αναφορά των ειδικών σχετικά με την κακή λειτουργία του ΕΟΔΥ. Ο Μάρκος Λαζανάς, διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Ιασώ General, επίσης μέλος της επιτροπής, ανέφερε πως ο «ΕΟΔΥ όφειλε να έχει κάνει περισσότερους ελέγχους, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής επίπτωση της Covid-19 σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη». «Είναι άδικο να εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα και η Φωκίδα, για παράδειγμα, που δεν έχει περιστατικά να υφίσταται ό,τι η Αθήνα ή η Χαλκιδική που είναι στο κόκκινο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διαχείρισης του ΕΟΔΥ είχε κάνει και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στις 22 Οκτωβρίου 2020, όταν στην περιοχή του εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα κορονοϊού. «Παίρναμε την προηγούμενη εβδομάδα τον ΕΟΔΥ αλλά δεν ανταποκρίθηκε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ενώ κατήγγειλε ότι «όταν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ ήρθαν, τελικά έκαναν 300 τεστ σε πληθυσμό 100.000 κατοίκων κι αυτό το καταφέραμε μετά από καταγγελίες. Από τον Απρίλιο είχαμε καταθέσει την πρότασή μας να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προσφέροντας τα τρία δημοτικά ιατρεία αλλά και ιατρικό προσωπικό από τον δήμο, αλλά δεν ήρθαν».

Documento Newsletter