Δικαίωση στο ΣτΕ για τη Μυρτώ της Πάρου: Το Δημόσιο θα πρέπει να την αποζημιώσει

Δικαίωση στο ΣτΕ για τη Μυρτώ της Πάρου: Το Δημόσιο θα πρέπει να την αποζημιώσει

Να καταβάλλει αποζημίωση το ελληνικό Δημόσιο στην Μυρτώ Παπαδομιχελάκη αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για την 24χρονη σήμερα Μυρτώ που το 2012 είχε κακοποιηθεί άγρια στην παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου από τον πακιστανικής καταγωγής Αχμέτ Βακά και έκτοτε παραμένει καθηλωμένη σε αναπηρικό κρεβάτι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν  ότι η Μυρτώ δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό  Δημόσιο, το ύψος της οποίας όμως θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση.

Ειδικότερα, μετά από αίτηση της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο  την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας  Ταξιαρχία Κόμβου, αναίρεσαν την απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (468/2021)  η οποία είχε κρίνει ότι δεν δικαιούται η άτυχη Μυρτώ αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας,  που άφησε  εφόρου ζωής καθηλωμένη την 23χρονη Μυρτώ σε ένα κρεβάτι.

Η κυρία Κοτρώτσου, ως δικαστική συμπαραστάτρια  της κόρης της διεκδικούσε να καταβληθεί το  ποσό  ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή ποσού 2.978 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα πρέπει να επιδικασθεί στη Μυρτώ για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την τραγική περιπέτεια της 23χρονης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας.

Τώρα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄  αριθμ.  1500/2022 απόφασή του έκρινε ότι υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου» και «Δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».

Documento Newsletter