Διήμερο Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία με εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους

Ως ένα ταξίδι ελαφρώς σημαντικότερο από μία χαλαρωτική εξόρμηση του πρωθυπουργού έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί η διπλή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ιερουσαλήμ και Σότσι σήμερα και αύριο, καθώς από πλευράς κυβέρνησης έχουν κρατηθεί εξόχως χαμηλοί τόνοι, παρότι οι σταθμοί του Ισραήλ και της Ρωσίας αποτελούν διαχρονικά σημαντικούς προορισμούς για την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά, το πρωί της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να βρεθεί στο Τελ Αβίβ, για την πρώτη επίσκεψή του επί της νέας πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός θα «γνωριστεί» με τον νέο πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζοκ. Η απουσία του Μπεντζαμίν Νετανιάχου ενδεχομένως να έχει προκαλέσει νευρικότητα στην ελληνική πλευρά, παρότι την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

«Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίχως να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ακόμα πιο φειδωλός εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με τον επόμενο σταθμό του Κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη στο Σότσι, παρότι η κυβέρνηση θα είχε αρκετούς λόγους να σηκώσει επικοινωνιακά την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσίας από το 2016, όταν οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Αθήνα και ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις» ήταν η λιτή προαναγγελία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ενώ και κατά τις κυβερνητικές διαρροές, τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Κατά την κυβέρνηση, για την προετοιμασία του ταξιδιού έχει ήδη αναλάβει δράση η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, με την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, τα μηνύματα που έχουν εκπεμφθεί και από τις δύο πλευρές τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν προκύψει κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για την έκβαση του ταξιδιού.

Υπενθυμίζεται πως μόλις στα μέσα Νοεμβρίου, η ρωσική δυσφορία για τον σφιχτό εναγκαλισμό της χώρας με το αμερικανικό άρμα έφτασε μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να φέρεται να «παραπονιέται» στον Νίκο Δένδια για την μεγάλη αύξηση του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαντώντας πως πρόκειται για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, και πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει αντιρωσικό χαρακτήρα», όμως η δυσφορία ήταν τόσο έντονη που πυροδότησε ακόμα και ακραία σενάρια για την παρουσία του στην κυβέρνηση.

Η παραφιλολογία γύρω από την στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ πήρε νέα πνοή με την απουσία του Ν. Δένδια από την οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας. Η απουσία του υπουργού θα μπορούσε ακόμα και να εκληφθεί ως προσπάθεια να «προετοιμάσει» ή καλύτερα να κατευνάσει τη Μόσχα ενόψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Μία προσπάθεια όμως που σίγουρα δεν βοηθούν τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας «για μακρύ αγώνα στις σχέσεις της με τη Ρωσία» από πλευράς ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει πρωτοφανείς χαμηλούς τόνους και για τους δύο προορισμούς του Κ. Μητσοτάκη σήμερα και αύριο, γεγονός που προκαλεί απορίες. Οι απορίες αυτές εντείνονται και από την προχειρότητα που σημειώθηκε έναντι των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να μην προλάβουν να ενημερωθούν εγκαίρως για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην αποστολή.

Ετικέτες