Διγλωσσία Τουρκίας: Δεν κλείνουμε την πόρτα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Διγλωσσία Τουρκίας: Δεν κλείνουμε την πόρτα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ιμπραήμ Καλίν

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, που επικαλούνται αποκλειστική συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει «κλείσει την πόρτα» στο θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά επεσήμανε ότι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και η FETO (του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία».

Οι οργανώσεις αυτές κατά τον Καλίν δραστηριοποιούνται στη Σουηδία και σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβουν υπόψη της ευαισθησίες της Άγκυρας, τόνισε ο εκπρόσωπος του Tούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για ποια είναι η άποψη του για την ανακοίνωση της Φιλανδίας και Σουηδίας ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιες για ένταξη στο στο ΝΑΤΟ, απάντησε «Προς το παρόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν έχουμε θετική στάση ως προς αυτό».

Ο Καλίν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι το PKK, το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διεξάγει δραστηριότητες όπως συλλογή χρημάτων και στρατολόγηση μελών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η παρουσία του στη Σουηδία είναι «αρκετά ισχυρή, ανοιχτή και αποδεκτή».

«Η προσδοκία μας είναι ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες θα λάβουν μια σαφή και ξεκάθαρη στάση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, FETO, DHKP-C που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και ότι θα το δείξουν ξεκάθαρα μέσω δράσεων», είπε ο Καλίν.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι εντελώς αντίθετη στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία. Υπάρχει μια διαδικασία αίτησης και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων. Αναμένουμε αυτό το θέμα να αποκαλυφθεί ξεκάθαρα, να διευκρινιστεί και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τη διαδικασία από κοινού».

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα θέλει να συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητας με τη Στοκχόλμη.

Πηγή: ertnews.gr

Documento Newsletter