Πριν από 567 _x000D_
χρόνια, η Κωνσταντινούπολη, η κραταιά πόλη από την οποία διοικούσε ο _x000D_
μεγάλος βασιλέας_x000D_
της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως τον αντιμετώπιζαν δυτικοί κι_x000D_
ανατολικοί επιβουλείς, η πόλη που δέσποζε στην Ανατολή και στην _x000D_
οικουμένη για πάνω από μία χιλιετηρίδα κι έναν αιώνα, πέφτει στα χέρια _x000D_
μιας αυτοκρατορίας που αναδυόταν.
Ήταν η δεύτερη πολιορκία της ταλαιπωρημένης από τη φράγκικη κατάληψη Πόλης. Με την ευκαιρία της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 το Documento ετοίμασε και προσφέρει στους αναγνώστες του ένα ψηφιακό περιοδικό αντάξιο του γεγονότος που άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας.
Το χρονικό των τελευταίων ημερών της βασιλεύουσας των πόλεων –προτού αυτή αντικαταστήσει τα καμπαναριά με τους μιναρέδες–, όπως το πλέκει ο ιστορικός – κοινωνιολόγος Γιάννης Χρονόπουλος αντλώντας υλικό από τις διηγήσεις του πρωτοβεστιάριου και μέγα λογοθέτη Γεωργίου Φραντζή και του Βενετσιάνου γιατρού Νίκολο Μπάρμπαρο. Οι τελευταίες ρωμαίικες μέρες μιας πόλης που πάντα κέντριζε (και εξακολουθεί) το συλλογικό θυμικό και έτρεφε το φαντασιακό –από τους καιρούς των αυτοκρατοριών μέχρι τους σημερινούς της μετανεοτερικότητας–, μιας πόλης που, είτε Βυζάντιο είτε Κωνσταντινούπολη είτε Ιστάνμπουλ είτε Κονσταντίνιγε λέγεται, δεν ανήκει σε κανέναν.
Λιθογραφίες, πίνακες, τοιχογραφίες κοσμούν την ψηφιακή έκδοση, τα οποία συνοδεύουν μουσικά κομμάτια, ντοκιμαντέρ, θεατρική ραδιοφωνική παράσταση, ταινίες αλλά και ήχοι της Αγίας Σοφίας στα μεσαιωνικά χρόνια.
(Πατώντας στις ανάλογες ενδείξεις εικόνας, ήχου ή φωτογραφίας αποκαλύπτεται όλο το υλικό).
Απολαύστε το κάνοντας κλικ εδώ