Στη μετά Covid-19 εποχή εισέρχεται και ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ή το Σαββατοκύριακο 20-21 του τρέχοντος μηνός ή το επόμενο, 27-28 Ιουνίου.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση. Αυτήν τη στιγμή αναζητείται αίθουσα με χωρητικότητα περί τα 20.000 άτομα προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19 με δεδομένο ότι τα μέλη της ΚΕΑ είναι περί τα 700.
Σε κάθε περίπτωση το όνομα έχει κλειδώσει, η εισήγηση της ΚΕΑ θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ενώ ουδείς γνωρίζει αυτήν τη στιγμή την ημερομηνία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου. Η απόφαση είναι για το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά τα πάντα, λένε στην Κουμουνδούρου, θα εξαρτηθούν από τον κορονοϊό και το απευκταίο ενδεχόμενο να ξεσπάσει δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί τους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι το αίτημα από πολλά μέλη του κόμματος ανά την επικράτεια για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, αφού πολλές εκ των υπαρχουσών έχουν υπερβεί κατά πολύ τον καταστατικό χρόνο ζωής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν νομαρχιακές στις οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εκλογές εδώ και ενάμιση χρόνο, συνεπώς ο προβληματισμός έγκειται στο αν η εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών πρέπει να προηγηθεί του συνεδρίου του κόμματος ή όχι.
Θερινό «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ»
Στα τρέχοντα τώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει στη διάρκεια του Ιουνίου όλο το επικοινωνιακό βάρος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στην πρόταση του κόμματος υπό τον τίτλο «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ». Ηδη τα κορυφαία στελέχη έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη περιοδείες. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την Πέμπτη στη Ρόδο και θα συνεχίσει τις περιοδείες του και αυτή την εβδομάδα, με κατακλείδα φυσικά τη συζήτηση την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εργασία και την οικονομία. Επί της ουσίας όλο τον Ιούνιο θα τρέξει μια καμπάνια ενημέρωσης για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στην οικονομία το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολη για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που θα καταδείξει αφενός τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης, αφετέρου την ορθότητα της πρότασης της Κουμουνδούρου για ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης.
Για οικονομία και εθνικά
Σε κάθε περίπτωση, λένε όλο και περισσότεροι εντός του κόμματος, πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να λυθούν οριστικά επίδικα θέματα, όπως τι στάση θα κρατήσει το κόμμα στα λεγόμενα εθνικά ή απέναντι σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Για παράδειγμα, παρά την ορθή σύσταση για «υπομονή» σε ό,τι αφορά την απόφαση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η απουσία κριτικής στο πρόγραμμα SURE, το οποίο προκαλεί περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown, προξενεί εντύπωση. Δεν μπορεί να ασκείς κριτική στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» της ΝΔ και όχι στο πρόγραμμα SURE, από τους πόρους του οποίου θα χρηματοδοτείται η κρατική συμμετοχή στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν γίνεται να μην ασκείς κριτική σε μια ευρωπαϊκή απόφαση η οποία έμμεσα προωθεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ειδικά στην Ελλάδα, όπου λόγω μνημονίων η κατάσταση στην αγορά είναι στην κυριολεξία ανεξέλεγκτη.
Στα δε εθνικά χρειάζεται πιο καθαρή γραμμή. Τι λέει, για παράδειγμα, το κόμμα για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να διεξαγάγει έρευνες μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μας μιλίων ανατολικά του Καστελόριζου; Τι λέει αν πράξει το ίδιο εντός της ΑΟΖ μας νότια ή νοτιοανατολικά της Κρήτης; Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στον φράκτη στον Εβρο; Κάποιοι λένε «ναι», κάποιοι «όχι». Τι λέει για την ανακήρυξη της ΑΟΖ; Γιατί δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η δουλειά που είχε γίνει σε αυτό τον τομέα πήγε επί της ουσίας πίσω λόγω των σφοδρών αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών από το λεγόμενο εθνικό λόμπι;
Ολα τα παραπάνω πρέπει να εξηγηθούν και να αναλυθούν επαρκώς. Να υπάρξει επικοινωνία με τον κόσμο και να συνοδευτούν με καθαρές και εφαρμόσιμες θέσεις για τα πάντα. Να πλαισιωθούν οι διάφοροι τομείς και με νέα, φρέσκα πρόσωπα πλάι στα υπάρχοντα στελέχη.
Για πολλούς η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων είναι απότοκο μιας περιόδου κατά την οποία το κόμμα έχει αποφασίσει να αλλάξει αλλά η πανδημία το πήγε πίσω, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του να δίνουν την άτυπη μάχη για την καλύτερη αφετηρία στο επικείμενο συνέδριο και αυτό να έχει επιπτώσεις στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό βέβαια με τις τυπικές έως εχθρικές σχέσεις του με τον λεγόμενο συστημικό Τύπο.