Διευρύνεται το κίνημα αλληλεγγύης στην Ηριάννα – Και στην Κομισιόν το θέμα με ερώτηση Χουντή

Την αλληλεγγύη τους στην Ηριάννα, την νεαρή πανεπιστημιακό που, όπως πρώτο αποκάλυψε το Documento, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη βάσει ενός έωλου κατηγορητηρίου, εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, συλλογικότητες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. 

Μετά τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγγελάκα και Παύλο Παυλίδη, τους συναδέλφους της στο ΕΚΠΑ, βρετανούς πανεπιστημιακούς, φοιτητικούς συλλόγους και κινήσεις πολιτών, ο Νίκος Χουντής με ερώτησή του προς την Κομισιόν δίνει διεθνή διάσταση στο θέμα. 

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ κάνει λόγο για πιθανή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι το άρθρο 6 της Οδηγίας 2016/343 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι «…η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη οποιασδήποτε υποχρέωσης του δικαστή ή του αρμόδιου δικαστηρίου να αναζητούν τόσο ενοχοποιητικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία και του δικαιώματος της υπεράσπισης να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία» και ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει κατά πόσο παραβιάστηκε το συγκεκριμένο άρθρο στην περίπτωση της Ηριάννας.

Με αφορμή την ερώτηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή σε βάρος της Ηριάννας που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με αμφίβολης ποιότητας στοιχεία, προκαλούν πάντα ανεπανόρθωτες ζημιές στις ζωές των ανθρώπων και αφήνουν ένα επικίνδυνο πολιτικό και νομικό αποτύπωμα στις κοινωνίες που ζούμε.

Με αφορμή αυτή την απόφαση κατέθεσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι πιστεύω ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας και η δικαιοσύνη δίκασε χωρίς αξιόπιστα στοιχεία.

Ζητώ λοιπόν την αποφυλάκιση της Ηριάννας και τον σεβασμό των παραπάνω αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Πολλά ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η πρωτόδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε 13 χρόνια φυλάκιση νεαρή πανεπιστημιακό για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση με αμφίβολης ποιότητας ενοχοποιητικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την νεαρή πανεπιστημιακό με βάση ένα μερικό δείγμα DNA πάνω σε ένα κινητό, άρα και εύκολο μεταφερόμενο, αντικείμενο, (και το οποίο δείγμα πλέον έχει καταστραφεί εμποδίζοντας οποιαδήποτε μορφή επαλήθευσης της εξέτασης) καθώς και της προσωπικής σχέσης που διατηρούσε με τον σύντροφό της, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.

Δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη απόφαση και ο εγκλεισμός της κατηγορούμενης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, την Οδηγία 343/2016 περι δίκαιης δίκης και το βάρος των αποδείξεων καθώς και το σκοπό της ΕΕ για ενίσχυση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, ερωτάται η Επιτροπή:

Θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή παραβιάζεται το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 6 της Οδηγίας 2016/343, που αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Τούτο ισχύει με την επιφύλαξη οποιασδήποτε υποχρέωσης του δικαστή ή του αρμόδιου δικαστηρίου να αναζητούν τόσο ενοχοποιητικά όσο και απαλλακτικά στοιχεία και του δικαιώματος της υπεράσπισης να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία».

«Ευφυέστατος και δυναμικός χαρακτήρας, καμία σχέση με τη τρομοκρατία», λέει μαθητής της Ηριάννας 

Στο μεταξύ επώνυμη επιστολή στήριξης της Ηριάννας δημοσιοποίησε μαθητής της στο Διδασκαλείο ελληνικής γλώσσας του ΕΚΠΑ.

Στην επιστολή του ο μαθητής της Ηριάννας, ονόματι Marc Antoine, αναφέρει τα εξής:

«Είμαι ο Marc Antoine, μαθητής της Νέας Ελληνικής γλώσσας που μία από τις καθηγήτριές μου ήταν η Ηριάννα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από τον Δεκέμβριο (του 2016) έως τον Μάιο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή η εντύπωση που προσκόμισα από την καθηγήτριά μου των Ελληνικών ήταν κάτι περισσότερο από θετική, όχι μόνο ως επαγγελματία αλλά και ως ένα πολύ θετικό άτομο.

Ούτε μία φορά δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάποια παράξενη συμπεριφορά ή ύποπτη συζήτηση για οτιδήποτε από εκείνη. Στην πραγματικότητα, σε κάποιες συζητήσεις που είχαμε στην τάξη μας, ήταν πάντα ενάντια στη βία και οποιαδήποτε αρνητική κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ή να ενοχλήσει άλλους ανθρώπους στην κοινωνίας μας. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Ηριάννα στα μάτια μου είναι ένα πολύ ειρηνικό άτομο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία ευφυέστατη και δυναμική νέα κοπέλα με τόσο λαμπρό μέλλον μπροστά της κινδυνεύει να χάσει όλα όσα κατέκτησε με προσπάθειες και θυσίες για να φτάσει εκεί που έφτασε, καθώς και το να ζήσει μια κανονική ζωή. Πιστεύω ότι πρόκειται για παρεξήγηση να συσχετίζεται αυτή η νεαρή κοπέλα με τέτοια ζητήματα.

Marc.»

Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε σε σελίδα στο facebook όπου συγκεντρώνεται υλικό στήριξης της Ηριάννας:

Σημειώνεται τέλος ότι συνεχίζεται η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση της Ηριάννας, στην ηλεκτρονική βάση του AVAAZ.COM.

Ετικέτες