Διεθνής Τύπος: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ – Σύνδεση ακροδεξιάς και αντιεμβολιαστών «βλέπει» η Αντιτρομοκρατική στην Ιταλία

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ο Μπάιντεν εκδίδει σαρωτικές εντολές για εμβόλια». Ώθηση θέλει να δώσει ο αμερικανός πρόεδρος για την κάλυψη των δύο τρίτων των εργαζομένων. «Η υπομονή μας εξαντλείται», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όσες επιχειρήσεις έχουν πάνω από 100 εργαζόμενους. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο νόμος για τις αμβλώσεις αντιμετωπίζει ομοσπονδιακή πρόκληση». Το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει το Τέξας, λέγοντας ότι οι περιορισμοί προσπαθούν να ουδετεροποιήσουν το Σύνταγμα. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την υποστήριξη για την πανδημία καθώς η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη μεγαλώνει». Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα αγοράζει λιγότερα ομόλογα παρά το γεγονός ότι δε θεωρεί ότι η κρίση έχει κοπάσει. Παράλληλα, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία. Τέλος, η Wall Street Journal: «Στρατιωτική παρέλαση για την 73η επέτειο της Βόρειας Κορέας». Παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις παρέλασαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα Πιονγκγιανγκ για να εορτάσουν τα 73 χρόνια της επανάστασης..

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αντιεμβολιαστές, το βίαιο δίκτυο». Η Αντιτρομοκρατική σε συναγερμό: ενδείξεις ότι υπάρχει συντονισμός των αρνητών ενώ διαφαίνεται κίνδυνος ένωσής τους με την άκρα δεξιά. Έρευνες σε έξι πόλεις ενάντια στους ‘πολεμιστές’, ενώ σε διαδικτυακά μηνύματα προσκαλούν σε βία εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σπεράντσα: το πράσινο πάσο θα είναι εκτεταμένο». Το διάταγμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στα γηροκομεία επικυρώθηκε. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να έχουν και οι γονείς που θα παίρνουν τα παιδιά τους από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ στους παραβάτες. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Πράσινο πάσο για τα σχολεία». Ο κωδικός QR θα είναι υποχρεωτικός ακόμα και για τους γονείς που θα συναντούν καθηγητές. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Με το πράσινο πάσο οι γονείς στα σχολεία». Υποχρεωτικό θα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους μπαίνουν στα σχολεία.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο τερματισμός των επιδομάτων θα χτυπήσει τις πιο άρρωστες περιοχές σκληρότερα». Νέα έκθεση δείχνει ότι η απόσυρση της επιπλέον πίστωσης £1.000 στα χαμηλόμισθα νοικοκυριά θα οδηγήσει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας και των ασθενειών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Γαλλία προειδοποιεί ότι το σχέδιο της Βρετανίας για τους μετανάστες θα οδηγήσει σε τραγωδία». Το ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών μεγαλώνει καθώς η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ  κατηγορεί την Γαλλία για εκβιασμό σχετικά με την κρίση στη Μάγχη. Οι Times γράφουν: «Τεράστια αύξηση στην προστασία από τις τρίτες δόσεις εμβολίων». Αυξημένα αρκετές φορές τα αντισώματα που αποκαλύπτονται καθώς ένας νέος γύρος εμβολίων ετοιμάζεται να προωθηθεί. Τέλος, η Daily Telegraph: «Καθηγήτρια Οξφόρδης: ‘δεν χρειαζόμαστε μαζικά τρίτες δόσεις’». Η δρ Σάρα Γκίλμπερτ λέει ότι οι δόσεις των εμβολίων θα ήταν πιο χρήσιμες αν στέλνονταν στο εξωτερικό.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η CSU επικρίνει σκληρά τον Άρμιν Λάσετ». Υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδερφού κόμματος της CDU στην Βαυαρία, λένε ότι με τον Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργού της Βαυαρίας και πρόεδρου της CSU,  θα ήταν καλύτερα τα ποσοστά της Ένωσης. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Απώλεια εισοδημάτων για τους ανεμβολίαστους πολίτες». Όποιος έπρεπε να μπει σε καραντίνα μετά από απαίτηση των αρχών μπορούσε να στηρίζεται  στα επιδόματα από το κράτος. Αυτό πρόκειται να αλλάξει σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΚΤ κάνει μια κίνηση αλά Θάτσερ». Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ανέβει στο 3%, με τους πολίτες να τρομάζουν. Η ΕΚΤ όμως επιμένει στη νομισματική της πολιτική.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το στοπ στο Ελ Πρατ περιπλέκει το σχέδιο του Σάντσεθ για την Καταλωνία». Η επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Ελ Πρατ της Βαρκελώνης έρχεται σε βάρος του περιβάλλοντος, σύμφωνα με ένα έγγραφο της Αρχής Διαχείρισης αεροδρομίων. Οι δήμοι και οι κοινότητες που επηρεάζονται είναι αντίθετοι με το σχέδιο. Ο Σάντσεθ και ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αραγονές επιδιώκουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες παρά την ένταση. Και η El Mundo: «Ο Μαρλάσκα αποκλείει την παραίτηση και κατηγορεί την αστυνομία για το πλήγμα εναντίον του». Ισχυρίζεται ότι δέχεται επίθεση από το Λαϊκό κόμμα και το Vox παρά το ψευδές της καταγγελίας για ομοφοβική επίθεση που επικαλέστηκε και λέει ότι παραμένει στην θέση του για να αντιμετωπίσει την ρητορική μίσους.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: η Γαλλία στενεύει τις επιλογές για εμβόλια». Η ανώτατη υγειονομική αρχή πρότεινε μια δεύτερη δόση με εμβόλιο m-RNA σε όσους έκαναν το μονοδοσικό της Janssen. Μετά και την εγκατάλειψη του εμβολίου της AstraZeneca, η Γαλλία σταματά να χορηγεί εμβόλια με ιικό φορέα, που αποτελούσαν το ένα τρίτο των εμβολιασμών τον Απρίλιο. Η Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Πώς ο Μακρόν ετοιμάζει την προεκλογική του καμπάνια». Καθώς είναι στην γκρίζα ζώνη της προ-εκστρατείας, ο γάλλος πρόεδρος ψάχνει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην προώθηση του προγράμματός του και την επίδειξη της αποφασιστικότητάς του για μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του. Στη Libération διαβάζουμε: «Ζεμούρ-Λεπέν: σύγκρουση κατά μέτωπο». Ο γνωστός για τις μισαλλόδοξες απόψεις του δεξιός δημοσιογράφος, Ερίκ Ζεμούρ, δεν είναι ακόμα επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2022, όμως το μπρα ντε φερ με την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου έχει ήδη ξεκινήσει. Και τέλος, η Humanité: «Επιτέλους η γιορτή!». Η μεγάλη συνάντηση που διοργανώνει η εφημερίδα ανοίγει τις πύλες της για τρεις μέρες.