Διεθνής Τύπος: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην Ιταλία – Ριζικός ανασχηματισμός στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην Ιταλία – Ριζικός ανασχηματισμός στη Βρετανία

Στην Ιταλία, εκδίδεται σήμερα το διάταγμα που κάνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Πράσινο πάσο, μάχη για τα δωρεάν τεστ». Σήμερα έρχεται το διάταγμα από την κυβέρνηση που κάνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στη δουλειά με την υποχρέωση του πράσινου πάσου». Όσοι δεν το έχουν κινδυνεύουν να μπουν σε αναστολή εργασίας. Η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Το πράσινο πάσο ακόμα και στις επιχειρήσεις». Το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται για τους εργαζόμενους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Όποιος δεν το έχει θα μπαίνει σε αναστολή εργασίας. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εργασία μόνο με το πράσινο πάσο». Σήμερα το διάταγμα, πρόστιμα σε όσους δεν έχουν το πράσινο πιστοποιητικό. Φιλονικία για τα δωρεάν τεστ.

Στη Βρετανία,  ο Μπόρις Τζόνσον άλλαξε περισσότερα πρόσωπα από ότι αναμενόταν, με την κίνηση να ‘μυρίζει’ εκλογές. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο ανελέητος ανασχηματισμός του πρωθυπουργού έδαφος για νέες εκλογές». Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε όσους υπουργούς δεν είχαν καλή απόδοση. Απέλυσε τον υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον ενώ αναβάθμισε την ειδική σε θέματα επικοινωνίας και αγαπημένη της βάσης του Συντηρητικού κόμματος, Λιζ Τρους. Στους Times διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον κρατάει τσεκούρι στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης». Ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναδιάρθρωση, απομακρύνοντας τέσσερις υπουργούς και υποβιβάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ μετά την ολιγωρία που έδειξε στην αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Στη θέση του η Λιζ Τρους. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Ράαμπ και ο Γκόουβ χάνουν καθώς η Τρους αναβαθμίζεται». Ο υπουργός Εμπορίου, Μάικλ Γκόουβ, απομακρύνθηκε από τον Τζόνσον και του ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Στέγασης. Και τέλος, ο Independent: «Ο Ράαμπ και ο Γουίλιαμσον χάνουν από τον ανασχηματισμό». Η κίνηση αυτή ήρθε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τζόνσον να ανοικοδομήσει την οικονομία μετά την πανδημία.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Εμβολιασμός: 50.000.000 (ή σχεδόν)». Παρά το γεγονός ότι το 60% των γάλλων δήλωνε απρόθυμο να εμβολιαστεί στα τέλη του 2020, η Γαλλία πετυχαίνει μια από τις καλύτερες καλύψεις παγκοσμίως, με σχεδόν πενήντα εκατομμύρια πολίτες να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Μια ικανοποίηση για το Ελυζέ, παρά τις μεγάλες ανισότητες. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Χωρίς επίσημο υποψήφιο, η δεξιά επιταχύνει». Από τη στιγμή που ο Μακρόν, η Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ θέλουν να εκμεταλλευτούν το κενό που υπάρχει στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να επιλέξουν υποψήφιο. Η Le Monde κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Κίνα: ο Σι Τζινπίνγκ σε μόνιμη καμπάνια». Ο κινέζος πρόεδρος επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και την εξωτερική εξάρτηση της χώρας σε μια πολιτική επίθεση που ενισχύει τον έλεγχο της κοινωνίας. Τέλος, η Humanité: «Για τα άτομα με αναπηρία, το ζευγάρι έχει ένα τίμημα». Τα επιδόματα αναπηρίας, που εμπίπτουν στο οικογενειακό εισόδημα, βάζουν τους δικαιούχους σε μια κατάσταση εξάρτησης. Τα άτομα αυτά διαδηλώνουν σήμερα Πέμπτη.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η CDU και το SPD αλληλοκατηγορούνται για νεποτισμό». Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, κλιμακώθηκε η διαμάχη μεταξύ των δύο εταίρων της κυβέρνησης για την έρευνα που διεξάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Εκτοξεύονται κατηγορίες για την καταλληλότητα του υπουργού οικονομικών καθώς και για κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε την παραίτηση του Αρχιεπίσκοπου Αμβούργου Χέσε». Ο Στέφαν Χέσε κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικους. Η κεντρική επιτροπή γερμανών καθολικών θεωρεί την απόφαση «χαστούκι στο πρόσωπο όσων υπέστησαν κακοποίηση». Τέλος, η Die Welt: «Ο Άρμιν Λάσετ υπόσχεται ένα ‘ισχυρό’ ψηφιακό υπουργείο». Στο οικονομικό συνέδριο του εκδοτικού οίκου Άξελ Σπρίνγκερ στο Βερολίνο, ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης έκανε λόγο για αλλαγή πολιτικής μετά την πανδημία. Το κράτος δεν επιτρέπεται πια να κανονίζει κάθε λεπτομέρεια, είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ και ο Αραγονές προστατεύουν το διάλογο παρά την διαφωνία». Ο Σάντσεθ υπερασπίζεται μια διαπραγμάτευση χωρίς προθεσμίες. Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης επιμένει στην αμνηστία και την αυτοδιάθεση. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί τα αιτήματα των αυτονομιστών. Και η El Mundo: «Ο Αραγονές απαιτεί από τον Σάντσεθ ‘πρόοδο’ σε ‘διακριτικές’ συναντήσεις». Ο καταλανός πρόεδρος ζητά από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες υποσχέσεις για να ικανοποιήσει τους αυτονομιστές και μίλησαν και οι δύο για μια διαπραγμάτευση χωρίς προθεσμίες. Προειδοποίησε ότι μια λύση θα ψηφιστεί μόνο από τους καταλανούς πολίτες.

Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Οι ΗΠΑ χτίζουν προπύργιο εναντίον της Κίνας με την συμφωνία ασφαλείας με Βρετανία και Αυστραλία». Η Ουάσινγκτον έκανε μια τριμερή συμφωνία με την Κανμπέρα και το Λονδίνο για ενίσχυση της Αυστραλίας στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων. Η κίνηση αυτή έρχεται για να ενισχύσει την ικανότητα αποτροπής των τριών συμμάχων ενάντια στην Κίνα. Στην διαβάζουμε Washington Post: «Η Μπάιλς κατηγορεί το σύστημα για τις κακοποιήσεις». Σε μια σπαρακτική κατάθεση τεσσάρων γυμναστριών την Τετάρτη στο Κογκρέσο για την κακοποίηση στα χέρια του προπονητή Λάρι Νάσαρ, η Σιμόν Μπάιλς είπε ότι το FBI έκανε τα στραβά μάτια. Η Wall Street Journal, στην τρίτη συνέχεια των άρθρων για το Facebook, γράφει: «Το Facebook προσπάθησε να κάνει την πλατφόρμα υγιέστερη. Αντίθετα, την έκανε πιο θυμωμένη». Ηλεκτρονική αλληλογραφία προς στελέχη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι η αλλαγή του 2018 επιβράβευε την οργή και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αντιστάθηκε σε προτεινόμενες διορθώσεις. Τέλος, οι New York Times: «Η πολιτική των ΗΠΑ για ενισχυτική δόση είναι ρευστή καθώς η εναντίωση μεγαλώνει». Αντικρουόμενες μελέτες προσθέτουν στη σύγχυση σχετικά με την αναγκαιότητα της επιπλέον δόσης.

Documento Newsletter