Διεθνής Τύπος: Υποχώρηση Ζελένσκι για ΝΑΤΟ – Τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί στο Κίεβο

Διεθνής Τύπος: Υποχώρηση Ζελένσκι για ΝΑΤΟ – Τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί στο Κίεβο

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ζελένσκι: δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ». Οι δηλώσεις του ουκρανού προέδρου αυξάνει τις ελπίδες για την ειρήνευση. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο και ‘παίρνουν ομήρους’ σε ένα νοσοκομείο στην Μαριούπολη. Στο Guardian διαβάζουμε: «Υποχώρηση της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ καθώς αεροπορικά χτυπήματα σφυροκοπούν την πρωτεύουσα». Ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχθηκε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, υποχωρώντας από τις θέσεις του. Η Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Ζελένσκι: η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ότι δε θα μπει στο ΝΑΤΟ». Ο ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να αποδέχεται τη ρωσική απαίτηση σχετικά με την απαγόρευση της εισόδου στη συμμαχία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ζελένσκι: η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ». Ο πρόεδρος της χώρας προσφέρει μια υποχώρηση στον Πούτιν, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ειρήνη.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Πρωθυπουργοί της ΕΕ πηγαίνουν στο Κίεβο για να στηρίξουν το Ζελένσκι». Ο ουκρανός ηγέτης θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στο Κονγκρέσο για να πιέσει το Μπάιντεν. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το πετρέλαιο πέφτει κάτω από 100 δολάρια, οι μετοχές εκτινάσσονται». Το αργό πετρέλαιο έπεσε κατά 22% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αγορές συνταράσσονται από την παγκόσμια αστάθεια. Οι New York Times έχουν σήμερα τίτλο: «Τρεις ευρωπαίοι ηγέτες επισκέπτονται το Κίεβο στις φλόγες». Η κίνηση των πρωθυπουργών της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας εξέπληξε ενώ οι βομβαρδισμοί εντείνονται. Τέλος, οι Financial Times: «Η Δύση αυξάνει τη θερμοκρασία στη Μόσχα με κινήσεις εναντίον ολιγαρχών και στρατού». Η ΕΕ στοχεύει τον Αμπράμοβιτς, ενώ η Βρετανία επιβάλει κυρώσεις στο Φρίντμαν. Οι ΗΠΑ λαμβάνει δράσεις εναντίον των επικεφαλής του ρωσικού στρατού.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο κορονοϊός έχει αναστατώσει τη ζωή μας». Κοινωνικές σχέσεις, εργασία, ανισότητα… Δύο χρόνια μετά το πρώτο lockdown, η πανδημία έχει μεταμορφώσει θεμελιωδώς την καθημερινότητα των Γάλλων. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόλεμος στη Γαλλία: ο Πούτιν την ‘έπαθε’ ζωντανά». Πίσω από την εντυπωσιακή ενέργεια της ρωσίδας δημοσιογράφου, να κρατήσει πλακάτ που απέρριπτε τον πόλεμο σε ζωντανή μετάδοση, μια σιγανή αντίδραση λαμβάνει χώρα για την ανατροπή της λογοκρισίας που έχει επιβάλλει το Κρεμλίνο. Η Le Monde έχει τίτλο: «Εγκλήματα πολέμου: η αναζήτηση αποδείξεων στην Ουκρανία». Η Ουκρανία, δυτικές χώρες και ΜΚΟ συγκεντρώνουν αποδείξεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και σε ρίψεις πυρομαχικών διασποράς. Τέλος, η Le Figaro: «Η Γαλλία αντιμέτωπη με το σοκ του πληθωρισμού». Τροφοδοτούμενη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών μπορεί να ξεπεράσει το 4% αυτό το έτος στη Γαλλία. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει τις κοινωνικές εντάσεις και επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία». Παράλληλα, τρεις ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων ταξιδεύουν στο Κίεβο, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο: «Επίσκεψη αλληλεγγύης στην Ουκρανία». Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας ταξίδεψαν στο πολιορκημένο Κίεβο. Ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει τις επιθέσεις της στα κράτη τους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τρεις ηγέτες της ΕΕ αψηφούν την πολιορκία του Κιέβου για να δουν το Ζελένσκι». Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας δίνουν την υποστήριξή τους στον ουκρανό πρόεδρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποστηρίζει την κίνηση. Και η El Mundo: «Ο Ζελένσκι παραιτείται από το να μπει σε ένα ΝΑΤΟ ‘υπνωτισμένο’ από τον Πούτιν»Ο ουκρανός πρόεδρος παραπονιέται ότι η Δύση επιτρέπει στο ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει πόλεις, σχολεία και νοσοκομεία.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Ευρώπη στο Κίεβο». Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα εν μέσω βομβαρδισμών και χωρίς την έγκριση της ΕΕ. Η La Stampa έχει τίτλο: «Μακελειό». Οι Ρώσοι έχουν πάρει ομήρους περίπου 400 ανθρώπους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη. Παράλληλα, οι επιθέσεις στο Κίεβο συνεχίζονται ενώ σκοτώθηκαν άλλοι δύο ρεπόρτερ. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Νοσοκομεία σε ομηρία». Στη Μαριούπολη, γιατροί και ασθενείς είναι σε ομηρία από τα ρωσικά στρατεύματα. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάνει ένα βήμα πίσω και λέει ότι η χώρα δε θα μπει στο ΝΑΤΟ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Διπλωματία εναντίον πυραύλων». Τρεις πρωθυπουργοί από την Ευρώπη στο Κίεβο, ενώ και η Τουρκία είναι ενεργή στο διπλωματικό πεδίο.

Documento Newsletter