Διεθνής Τύπος: Υποχώρηση στρατευμάτων και κατηγορίες για ολιγωρία στη Ρωσία – Αλλαγή στρατηγικής σκέψης στη Γερμανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ρωσία αποτραβά περισσότερες δυνάμεις ενώ η Ουκρανία πιέζει στην επίθεση». Η Ρωσία απέσυρε περισσότερες δυνάμεις από το Χάρκοβο, αποχωρώντας από μια λωρίδα γης στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να μπαίνουν σε κατεχόμενα εδάφη, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται να ξανακαταλάβει όλα τα εδάφη που είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι Ρώσοι αρχίζουν το παιχνίδι του φταιξίματος καθώς οι απώλειες αυξάνονται». Οι επικριτές του Πούτιν ξεσπαθώνουν παρά τους κινδύνους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Γερμανία βάζει στόχο να γίνει η ηγέτιδα στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης». Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τη στρατηγική σκέψη της χώρας, ενώ περισσότερη βοήθεια αναμένεται δοθεί στο Κίεβο. Τέλος η Washington Post: «Η Ουκρανία επεκτείνει τα εδάφη της στο Χάρκοβο». Τα ουκρανικά στρατεύματα ξαναπαίρνουν σχεδόν όλη την περιοχή, ενώ ανανεώνεται η έκκληση για περισσότερα όπλα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να υποχρεώσουν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να πληρώσουν φόρο αλληλεγγύης». Το ένα τρίτο των υπερβολικών κερδών θα κατευθυνθούν στην ανακούφιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση συνασπισμού διαφωνεί για τις εξαγωγές όπλων». Η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ θα ήθελε να μειώσει τα εμπόδια στην πώληση αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών. Οι Πράσινοι από την άλλη θέλουν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες. Τέλος, η Die Welt: «Η επίθεση του Κιέβου αφήνει το Κρεμλίνο σε ανάγκη εξηγήσεων». Τα κρατικά μέσα αντιδρούν αβοήθητα. Αναβλήθηκαν τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των κατεχομένων

Στη Βρετανία, οι Times έχουν αφιερώσει το πρωτοσέλιδο και το οπισθόφυλλο στη φωτογραφία του φερέτρου της Ελισάβετ, το οποίο φυλάνε τα μέλη της οικογένειάς της, και γράφουν: «Η φρουρά της βασίλισσας». Η εφημερίδα παραθέτει τα λόγια που είπε συγκινημένος ο βασιλιάς Κάρολος Γ: «Καθώς βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα, δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλλει». Ο Guardian έχει τίτλο: «Η πρωθυπουργός υπό πίεση να αποκαλύψει το ενεργειακό της σχέδιο». Καθώς η χώρα θρηνεί, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να αποκαλυφθεί ένας έκτακτος προϋπολογισμός που να προβλέπει τη μείωση των φόρων και τον τρόπο που θα στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες με τους λογαριασμούς ενέργειας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας φθάνει στα ρωσικά σύνορα». Τα στρατεύματα του Ζελένσκι επανακαταλαμβάνουν δεκάδες πόλεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Φρουρά της τιμής». Ο βασιλιάς και τα αδέρφια του στέκονται μπροστά από το φέρετρο στο Εδιμβούργο καθώς οι πολίτες συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στην νεκρή βασίλισσα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τα μέτρα ενάντια στην κρίση: Η ΕΕ σβήνει τα φώτα». Η Κομισιόν θα προτείνει ένα ανώτατο υποχρεωτικό όριο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κάθε χώρα θα αποφασίσει την ώρα που θα μπει το όριο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η δοκιμασία των παιδιών μεταναστών». Για 15 ημέρες παρατημένοι σε μια βάρκα: τρεις ανήλικοι πέθαναν από τη δίψα, στα ανοιχτά της Σικελίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταδίκασε την αδράνεια στη διάσωση των ανθρώπων, που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Λέττα διαφωνούν για την ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης». Κρατήθηκε το fair play κατά τη διάρκεια του debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Η μεν Μελόνι είπε «ναι» στην αλλαγή του Συντάγματος, ο δε Λέττα πρότεινε αυτό να γίνει με ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit. Τέλος, η Corriere della Sera: «Δικαιώματα και ΕΕ, η αναμέτρηση Μελόνι-Λέττα». Διαφωνίες για τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μισθοί: ‘Δε θα υποχωρήσουμε, θα κάνουμε κρότο’». Η εφημερίδα συνάντησε μισθωτούς εργαζόμενους στην ημερίδα που διοργάνωσε. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την έκρηξη των τιμών και αναμένεται να κάνουν κινητοποιήσεις στις 29 Σεπτεμβρίου. Στη Libération διαβάζουμε: «Θρηνώντας τον Κλάιν». Ο Ουίλιαμ Κλάιν, ο πιο ‘γάλλος’ αμερικανός φωτογράφος, πεθαίνει στο Παρίσι στα 96 του χρόνια. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ουκρανία ξεκινά την επανακατάκτηση των εδαφών της». Το Κίεβο άρχισε μια επιτυχημένη αντεπίθεση στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Τέλος, η Le Figaro: «Πώς οι Ουκρανοί κάνουν τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρούν». Χάρη στα όπλα που τους παρέχουν οι Δυτικοί, οι Ουκρανοί έχουν βάλει στόχο τις ρωσικές επικοινωνίες και έχουν πλήξει το μέτωπο σε καίρια σημεία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η απώθηση στην Ουκρανία αποδυναμώνει τον Πούτιν στη Ρωσία». Δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι οδηγούν στη Δούμα πρόταση για παραπομπή του Ρώσου ηγέτη. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, καταγγέλλει ότι δόθηκαν πόλεις στο Κίεβο.  Και η El Mundo: «Η σκληρή πτέρυγα προς τον Πούτιν: ‘Εκτέλεσε τους διοικητές’». Οι εθνικιστές πολιτικοί κοντά στο ρώσο πρόεδρο του ζητούν να ‘τελειώσει’ τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές για το φιάσκο της Ουκρανίας.

Ετικέτες