Διεθνής Τύπος: «Υπόθεση Πήγασος» και διεθνής κυβερνητική κατασκοπεία – Τέλος το lockdown στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών». Ο λόγος για το σχέδιο Πήγασος, μια στρατιωτική πλατφόρμα κατασκοπείας από μια ισραηλινή εταιρεία. Η αρχική πρόθεση για την δημιουργία της ήταν ο εντοπισμός εγκληματιών. Όμως κυβερνήσεις όπως της Σαουδικής Αραβίας και της Ουγγαρίας τη χρησιμοποίησαν εναντίον αντίπαλων πολιτικών και δημοσιογράφων. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου». Το καρτέλ κινείται για να αποκαταστήσει την δυνατότητα παραγωγής που μείωσε στην αρχή της πανδημίας καθώς η ζήτηση αρχίζει να επανακάμπτει. Η New York Times έχει τίτλο: «Η δυσκολία να δικαστούν υποθέσεις βιασμού επιμένει παρά το κίνημα #ΜeToo». Δύσκολες υποθέσεις κατέπεσαν στο Μανχάταν, ο εισαγγελέας κατηγορήθηκε για απορριπτική συμπεριφορά. Τέλος, οι Financial Times: «Η Μέρκελ συναντά θύματα της πλημμύρας». Η καγκελάριος υποσχέθηκε την άμεση βοήθεια του κράτους.

Στη Βρετανία, οι περιορισμοί αίρονται την Δευτέρα με τους ειδικούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Οι Times γράφουν: «Παραμείνετε προσεκτικοί, παροτρύνει ο πρωθυπουργός καθώς προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων». Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποιούν για 200 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα την στιγμή που δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν υποστηρίζουν την άρση των περιορισμών. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Η φάρσα της ημέρας ελευθερίας καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει τέλος στην ε-πινγκ-δημία». Ο Τζόνσον καλείται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους διπλά εμβολιασμένους, τη στιγμή που η εφαρμογή για την ιχνηλάτηση επαφών αναστατώνει τους πολίτες με λάθος ειδοποιήσεις. Ο Guardian έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τεράστια διαρροή αποκαλύπτει την παγκόσμια κατάχρηση κατασκοπευτικού όπλου». Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι οι συνεργάτες του δολοφονημένου Τζαμάλ Χασότζι έγιναν στόχος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας. Στην Ουγγαρία, ο Όρμπαν κήρυξε πόλεμο στα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Τέλος, ο Independent: «Ο πρωθυπουργός λέει να ακολουθήσουν οι πολίτες τους κανόνες ενώ αναγκάζεται να απομονωθεί». Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να απομονωθεί μετά την επαφή του με τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ. Αρχικά ήθελε να αποφύγει την δεκαήμερη καραντίνα με το να κάνει τεστ κάθε μέρα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Νέα ώθηση για τον εμβολιασμό στην Γαλλία». Περίπου 55% των γάλλων πολιτών έχουν λάβει την πρώτη δόση τους, ενώ το 43% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στα κρούσματα, αλλά ο εμβολιασμός φαίνεται αποτελεσματικός απέναντί της. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Γαλλία, ο κακός μαθητής της δημοσιονομικής απελευθέρωσης». Από αυτή την Δευτέρα, οι γάλλοι μισθωτοί θα αρχίσουν να εισπράττουν τον καρπό της δουλειάς τους, ο οποίος μέχρι τώρα αναλωνόταν σε φόρους και εισφορές. Οι γειτονικές χώρες έχουν καταφέρει να περάσουν αυτό το κατώφλι πριν από την Γαλλία, αναφέρει η εφημερίδα. Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Υγειονομικό διαβατήριο: αγώνας μετ’ εμποδίων». Συμβούλιο του Κράτους, Εθνοσυνέλευση, Γερουσία και Συνταγματικό Συμβούλιο, όλα σε μια εβδομάδα. Για να προλάβουν τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί από το γάλλο πρόεδρο, τα μέτρα έχουν μπει σε μια βεβιασμένη πορεία που ξεκινά από αυτή την Δευτέρα. Τέλος, η Humanité: «Το διαβατήριο της διχόνοιας». Αυτή είναι μια αποφασιστική εβδομάδα για τα υγειονομικά μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Μακρόν.

Στη Γερμανία,  η χώρα μετρά τις πληγές της από τις φονικές πλημμύρες. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μέρκελ κάνει έκκληση για ταχύτερο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή». Η καγκελάριος επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ ενώ η Βαυαρία πλημμυρίζει. Η Die Welt για το ίδιο θέμα: «Μέρκελ: τρομακτική η έκταση της καταστροφής». Η καγκελάριος επισκέφθηκε την περιοχή και υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων. Περισσότερα πρέπει να γίνουν για την κλιματική αλλαγή και την προετοιμασία για ακραία φαινόμενα. Süddeutsche Zeitung: «Κυβερνοεπίθεση στην δημοκρατία». Τα αυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν λογισμικό παρακολούθησης για να παρακολουθούν δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε όλο τον κόσμο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες δημιουργούν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά του Ξεπλύματος Χρήματος». Το σώμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2024 και θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε πολυεθνικές. Θα έχει προϋπολογισμό €45,6 εκατομμύρια και 250 υπαλλήλους. Και η El Mundo: «Η Ολλανδία ζητά το σχέδιο της Ισπανίας να ευθυγραμμιστεί με τις μεταρρυθμίσεις». Η κυβέρνηση της Ολλανδίας προειδοποιεί ότι παρακολουθεί το ισπανικό σχέδιο στενά μετά την έγκρισή του.

Στην Ιταλία, αγώνα δρόμου δίνουν οι αρχές για να εμβολιαστούν οι δύσπιστοι. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Κυνήγι για τους ανεμβολίαστους, που είναι 17 εκατομμύρια». Η κυβέρνηση ανησυχεί για την μετάλλαξη Δέλτα και κάνει εκστρατεία για να πείσει τους δύσπιστους. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Δικαιοσύνη, η τελευταία κόντρα για το νέο νόμο». Η συμφωνία για τις τροποποιήσεις για το νόμο κατά της ομοφοβίας επετεύχθη μεταξύ Λέτα και Κόντε. Η Λέγκα και ο Ρέντσι εξανίστανται. Στη Il Messaggero διαβάζουμε: «Τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν στο Λάτιο, διαβατήριο για τουρισμό και διακοπές». Οι ειδικοί συμφωνούν στην μαζική χρήση του υγειονομικού διαβατηρίου. Οι εμβολιασμοί για την πρώτη δόση καταρρέουν. Ζημιές 2,5 δις ευρώ προβλέπονται για τον τουρισμό. Και τέλος, η Corriere de la Sera: «Έτσι θα σταματήσουμε την μετάλλαξη Δέλτα». Οι επιστήμονες παροτρύνουν την κυβέρνηση να εντοπίσει όλους τους πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Το ποσοστό της θετικότητας ανέβηκε στο 1,9%.