Διεθνής Τύπος: Υπό αστυνομικό κλοιό ορυχείο λιγνίτη στη Γερμανία – Χάος με τις πτήσεις στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Υπό αστυνομικό κλοιό ορυχείο λιγνίτη στη Γερμανία – Χάος με τις πτήσεις στις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Διαφωνίες κατά την έναρξη της εκκένωσης του Λούτσερατ». Η αστυνομία είναι ικανοποιημένη. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Ο νόμος πρέπει να τηρηθεί. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ένα σύμβολο διαμαρτυρίας εκκαθαρίζεται». Η αστυνομία στο Λούτσερατ προχωρά με ένα μεγάλο σώμα, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για το υπαίθριο ορυχείο λιγνίτη. Γίνονται συμπλοκές με ακτιβιστές, η τρομερή μαζική αντιπαράθεση δεν υλοποιείται προς το παρόν. Τέλος, η Die Welt: «Η Πολωνία θέλει να δώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία». Ο πρόεδρος Ντούντα ανακοινώνει την παράδοση – και προφανώς θέλει να αγνοήσει τη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η διακοπή ρεύματος στο σύστημα πτήσεων προκαλεί καθυστερήσεις στις πτήσεις και ακυρώσεις». Η διακοπή στο ομοσπονδιακό σύστημα πλοήγησης οδήγησε σε ένα πανεθνικό κόλλημα στα αμερικανικά αεροδρόμια την Τετάρτη, κρατώντας στο έδαφος τα αεροπλάνα και αφήνοντας απόπληκτους τους ταξιδιώτες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ιστορία του Χάντερ Μπάιντεν γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν την πολυπόθητη έρευνα στις υποθέσεις του γιού του προέδρου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Υπό απειλή: Ο Λούλα ετοιμάζεται για μεγαλύτερη πίεση». Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας επιστρατεύει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα, με σκοπό να αποκρούσει τυχόν νέες διαδηλώσεις από ακροδεξιούς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πηγαίνετε στη δουλειά και κρατήστε τα επιδόματα αναπηρίας». Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν επιδόματα ασθενείας μετά την επιστροφή στη δουλειά και θα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις για την εύρεση εργασίας, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς εκατομμύρια πολίτες με προπληρωμένους μετρητές βυθίζονται στο κρύο και το σκοτάδι». Έκκληση για απαγόρευση του εξαναγκασμού πληρωμής μεγαλύτερων λογαριασμών για καύσιμα από ανθρώπους που βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού». Στον Independent διαβάζουμε: «To σχόλιο του Μπόρις για το partygate είναι ‘το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της επιστροφής του’». Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι πήρε μέρος σε ένα πάρτι με “αντικοινωνικές αποστάσεις”. Τέλος, η Daily Telegraph: «750.000 μπορεί να σύντομα να μην μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους». Οι νέοι αγοραστές είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο από το αυξανόμενο κόστος των δανείων τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά η ρυθμιστική αρχή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ειδικός φόρος κατανάλωσης, τα ψέματα της Μελόνι». Η πρωθυπουργός αρνείται ότι υποσχέθηκε την κατάργηση του κρατικού φόρου στη βενζίνη, παρόλο που η υπόσχεση υπάρχει στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ειδικός φόρος κατανάλωσης, η Μελόνι παραδίδεται: “ Αδύνατον να τον μειώσουμε τώρα”». Αναδίπλωση της πρωθυπουργού για το φόρο στη βενζίνη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ματαρέλα: αγανακτισμένος για την καταπίεση στο Ιράν». Αυστηρή καταδίκη μετέφερε ο πρόεδρος της Ιταλίας στο νέο πρέσβη του Ιράν. Τέλος, η Corriere della Sera: «Βενζίνη, η υπόθεση των ειδικών φόρων κατανάλωσης». H Μελόνι λέει ότι είναι αδύνατες οι μειώσεις για την ώρα, ενώ θα χρηματοδοτηθούν περισσότερες βοήθειες.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μαύρη εργασία σε μεγάλη κλίμακα». Ενώ ήδη έχει μια υπόθεση παράνομης εργασίας στους ταχυμεταοφορείς της, η εταιρεία που πρόσκειται στο Ταχυδρομείο, Stuart, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες χιλιάδων οδηγών χωρίς εργασιακό καθεστώς ή κανονική σύμβαση. Στη Libération διαβάζουμε: «Πετρέλαιο από το Κονγκό: Ο πρόεδρος, ο ενδιάμεσος και τα ‘ιπτάμενα’ εκατομμύρια». Έρευνα της εφημερίδας σχετικά με τις ροές χρήματος από το Παρίσι στη Μπραζαβίλ, μέσω Μονακό, και τις υποψίες για υπεξαίρεση από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Στο στόχαστρο βρίσκονται η εταιρεία Orion Oil και ο επικεφαλής της, Λουσιάν Εμπατά, που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του Κονγκό, Ντενί Σασού-Νγκεσό. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ελιζαμπέτ Μπορν μπαίνει στη μάχη των συντάξεων». Η πρωθυπουργός παρουσίασε τη ρύθμιση που προβλέπει την μετάθεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη το 2030. Για να έρθει το σύστημα σε ισορροπία, η εφημερίδα αναφέρει ότι η περίοδος των εισφορών θα επεκταθεί, επηρεάζοντας πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1965. Τέλος, η Le Figaro: «Οι επιχειρήσεις υπό πίεση να αυξήσουν τους μισθούς». Οι διεκδικήσεις για αυξήσεις μισθών πολλαπλασιάζονται. Ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει ρεκόρ 40ετίας, δικαιολογεί τον επανακαθορισμό των μισθών. Όμως, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ένα επιβλαβές σπιράλ αύξησης τιμών και μισθών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ανανέωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου: η προοδευτική πλειοψηφία έχει πρόεδρο τον Κόνδε-Πουμπίδο». Ο πρώην γενικός εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξαναδώσει στο θεσμό το χαμένο του κύρος. Και η El Mundo: «Ο Πούτιν παύει αιφνιδιαστικά τον στρατηγό Σουροβίκιν, τον «χασάπη», και τον αντικαθιστά με τον Γκερασίμοφ». Ο ρώσος πρόεδρος αντικαθιστά το Σεργκέι Σουροβίκιν, το «χασάπη της Συρίας», που ήταν διοικητής των δυνάμεων στην Ουκρανία και τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Βαλέρι Γκερασίμοφ που δέχθηκε κριτική στην αρχή του πολέμου.

Documento Newsletter