Στη Γερμανία, ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι θετικό για έναν γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Συμφωνία για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό». Η απόφαση αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα, ενώ ο Σολτς προτείνει τον κανόνα 2G ( είσοδος στους εμβολιασμένους και όσους ανέρρωσαν) να επιβληθεί στα καταστήματα λιανικής. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς είναι υπέρ του γενικού εμβολιασμού». Ο μελλοντικός καγκελάριος θέλει να συζητήσει περισσότερα μέτρα με τα ομόσπονδα κρατίδια την Πέμπτη. Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δηλώνει ότι οι παραβιάσεις σε θεμελιώδη δικαιώματα μπορεί να γίνουν επιτρεπτές. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια σχεδιάζουν σκληρότερα μέτρα για την πανδημία». Οι περιορισμοί θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου την Πέμπτη ενώ ο Σολτς είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στη Γαλλία, η υποψηφιότητα του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η Libération γράφει: «Ζεμούρ: ένας γαλλικός εφιάλτης». Ο σχολιαστής που ανήκει στην άκρα δεξιά ανακοίνωσε την Τρίτη την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2022 με ένα βίντεο στο οποίο χρησιμοποιεί την ίδια διχαστική ρητορική που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Στην Humanité διαβάζουμε: «Ένα σκάνδαλο για τη δημοκρατία». Η εφημερίδα σχολιάζει την υποψηφιότητα του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, γράφοντας ότι είναι ένας «παραβάτης υποψήφιος», αφού έχει καταδικαστεί για ρατσιστική ρητορική. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κορονοϊός: το δίλημμα του εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών». Η Ύπατη Αρχή για την Υγεία εξέδωσε μια πολύ προσεκτική σύσταση σχετικά με την ανοσοποίηση των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών: προτείνει την χορήγηση άμεσα σε περιπτώσεις που κινδυνεύουν σοβαρά από τον ιό ενώ αφήνει για αργότερα την γενική χρήση του εμβολίου σε όλα τα παιδιά. Τέλος, η Le Figaro: «Το πέμπτο κύμα κορονοϊού απειλεί την οικονομική ανάκαμψη». Η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον απειλεί την ανάπτυξη και ρίχνει τους παράγοντες της οικονομίας στην αβεβαιότητα.
Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον αντιπαρατίθεται με τους επιστήμονες για τα Χριστούγεννα. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός συγκρούεται με τους επικεφαλής της Υγείας για τα νέα μέτρα». Ο βρετανός πρωθυπουργός λέει να μην ακυρώσουν οι πολίτες τα πάρτι των Χριστουγέννων ενώ οι επιστημονικοί σύμβουλοι προτείνουν προσοχή. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός και οι επιστήμονες συγκρούονται για τις συστάσεις περί πανδημίας». Ο Μπόρις Τζόνσον παροτρύνει τους πολίτες να μην σταματήσουν να κοινωνικοποιούνται, παρά την αντίρρηση των ειδικών. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι νέοι περιορισμοί για τον κορονοϊό θα κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους». Οι βουλευτές ανησυχούν για τα μέτρα καραντίνας που θα γίνουν νόμος με ισχύ τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Τέλος, οι Times: «Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ενισχυτικά εμβόλια για 23 εκατομμύρια μέχρι τον επόμενο μήνα». Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται να «δώσει τα πάντα» στην εμβολιαστική καμπάνια για να προστατεύσει τους πολίτες από την μετάλλαξη Όμικρον.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η μετάλλαξη Όμικρον κυκλοφορούσε ήδη στην Ευρώπη πριν τον συναγερμό». Η Ισπανία εντοπίζει και δεύτερο κρούσμα ενώ η πανδημία ανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο περιορισμών». Η κυβέρνηση φοβάται ότι τα δεδομένα της πανδημίας θα επιδεινωθούν μετά τα ταξίδια και τις συναθροίσεις των γιορτών του Δεκεμβρίου.
Στην Ιταλία, ο Ντράγκι είναι αντίθετος στην τηλεκπαίδευση με μόνο ένα κρούσμα στην τάξη. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Κόντρα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Ο Ντράγκι απορρίπτει την πρόταση να προχωρούν σε τηλεκπαίδευση όσα τμήματα έχουν έστω κι ένα κρούσμα, παρά τις αντιδράσεις από υπουργούς. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι δίνει εντολή για οπισθοχώρηση». Ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι δεν θα υπάρχει τηλεκπαίδευση σε σχολικά τμήματα με ένα και μόνο κρούσμα. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Ένα ειδικό καθεστώς για τη Ρώμη». Η υπουργός Περιφερειακών υποθέσεων, Μαριαστέλα Τζελμίνι δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα ότι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας θα γίνουν σε πέντε μήνες μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από τις άλλες περιφέρειες. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εμβόλια, προχωρά η υποχρεωτικότητα». Γερμανία και Ελλάδα προστίθενται στον κατάλογο μαζί με την Αυστρία. Χάος με τις αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με την Όμικρον.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση περνά από δίκη». Η πολιτεία του Μισισιπί θέλει να κάνει πρακτικά αδύνατο μια γυναίκα να προβεί σε άμβλωση μετά από τις 15 εβδομάδες κύησης. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Μετοχές και πετρέλαιο επηρεάζονται από την μετάλλαξη». Τα χρηματιστήρια και οι αγορές ενέργειας υποχώρησαν στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις εξ αιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Το σήμα του Πάουελ για ταχεία αγορά ομολόγων μέσω ‘κοψίματος’ χρήματος προκαλεί ξεπούλημα στις αγορές». Η προοπτική μιας πρόωρης αύξησης των επιτοκίων μεγαλώνει τις ανησυχίες στους επενδυτές, που έχουν συγκλονιστεί από την μετάλλαξη Όμικρον. Τέλος, οι New York Times: «Η μετάλλαξη έφθασε στην Ευρώπη νωρίτερα από ότι έγινε γνωστό». Το CDC σκληραίνει τους κανόνες, αφού οι ταξιδιώτες που φθάνουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι αρνητικοί σε τεστ 24 ώρες πριν την αναχώρηση.