Διεθνής Τύπος: Υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας ο Σολτς – Αιματηρές ταραχές στο Ιράκ

Διεθνής Τύπος: Υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας ο Σολτς – Αιματηρές ταραχές στο Ιράκ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς προωθεί τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο καγκελάριος δίνει την κεντρική ομιλία στην Πράγα, στην οποία υποστηρίζει την κατάργηση της ομοφωνίας στις αποφάσεις της ΕΕ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς ζητά μια ΕΕ ικανή να δράσει». Ο καγκελάριος κλείνει ένα κενό: εδώ και πολύ καιρό δεν έχει κάνει ξεκάθαρη δήλωση για το μέλλον της Ευρώπης. Στην Πράγα προλαβαίνει και υποστηρίζει τον τερματισμό της αρχής της ομοφωνίας. Τέλος, η Die Welt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει για άλλη μια φορά να παράσχει επείγουσα βοήθεια στην Uniper». Οξύς κίνδυνος χρεοκοπίας: ο όμιλος έχει εξαντλήσει τα χρήματα της βοήθειας και χρειάζεται νέα δισεκατομμύρια. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η βία ξεχειλίζει στη Βαγδάτη καθώς ιρακινός κληρικός παραιτείται από την πολιτική». Τουλάχιστον 17 πολίτες σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που προκλήθηκαν όταν ο Μοκτάντα αλ- Σαντρ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την πολιτική. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ανελέητες βροχοπτώσεις γίνονται θανατηφόρες στο Πακιστάν». Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις περιόδους εναλλαγής ξηρασίας και βροχής. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι Βρυξέλλες θα αποκαλύψουν τις δράσεις για την κρίση σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τα ενεργειακά κόστη». Η ΕΕ θέλει να βάλει στοπ στην άνοδο των τιμών του ρεύματος και του αερίου, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ζητούν βοήθεια. Τέλος η Washington Post: «Τα ιρανικά drone φτάνουν στη Ρωσία». Η Μόσχα αποκτά νέες ικανότητες για χτυπήματα ακριβείας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ισχυρίζονται ότι οι δοκιμές δείχνουν τεχνικά προβλήματα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Βιασύνη για εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα». Η Λιζ Τρας θα εγκρίνει μια σειρά από εξορύξεις για πετρέλαιο και αέριο στη Βόρεια Θάλασσα ως μερικές από τις πρώτες πράξεις της σαν η νέα πρωθυπουργός. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα σχολεία αντιμέτωπα με το χάος του κλεισίματος καθώς τα κόστη εκτοξεύονται, προειδοποιούν οι Τόρις». Εκκλήσεις για περισσότερη χρηματοδότηση στην παιδεία. Στον Independent διαβάζουμε: «Καθηλωμένο στο έδαφος: η NASA αναβάλει την εκτόξευση της Άρτεμις». Η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε στα 40 λεπτά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, τη Δευτέρα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι στατίνες δεν φταίνε για τους πόνους. Είναι της ηλικίας». Οι γενικοί ιατροί σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασθενείς καθώς μελέτη της Οξφόρδης βρίσκει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα σπάνια προκαλούν μυικούς πόνους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αέριο, τώρα το Βερολίνο ανοίγεται». Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει την ιταλική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του μεθανίου. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η Σύνοδος της 9ης Σεπτεμβρίου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το αέριο στα αστέρια, η Ευρώπη κινητοποιείται». Ετοιμάζεται το σχέδιο της απεξάρτησης από τη Μόσχα και της προστασίας από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των επενδυτών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αέριο, δέκα μέρες για τα επιδόματα». Η παρέμβαση Ντράγκι θα έρθει μετά το συμβούλιο της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως θα ισχύσουν από τώρα οι μειώσεις στη βενζίνη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ώθηση για το πλαφόν στο αέριο». Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κάνει το Βερολίνο ανοιχτό στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ εξετάζεται η απαγκίστρωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του μεθανίου.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πετρέλαιο: Ποιος επωφελείται από την πτώση». Η τιμή του βαρελιού έχει πέσει στην τιμή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι τιμές στα πρατήρια ακολουθούν την πτώση πιο αργά. Ανάμεσα στα δύο άκρα, διυλιστήρια και διανομείς κρατούν ψηλά τα ποσοστά κέρδους τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Σταθμός στη Ζαπορίζια: ‘Αν γίνει κάτι εδώ, θα επηρεαστεί όλη η Ευρώπη’». Καθημερινοί βομβαρδισμοί, εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι και εξουθενωμένοι, προβλήματα τροφοδοσίας των γεννητριών… Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από την Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει συνεχώς από πυρηνική καταστροφή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πληθωρισμός, κλίμα: Η Μπορν αντιμέτωπη με δυο κρίσεις». Η πρωθυπουργός μίλησε με τη Medef τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ένα πράσινο ταμείο με κονδύλια ύψους 1,5 δις ευρώ. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κλείνει την πόρτα στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Τέλος, η Le Figaro: «Έρευνα Fondapol: η Γαλλία είναι ολοένα και πιο δεξιά». Σε μια μεγάλη έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας, η δεξαμενή σκέψης αναλύει την άνοδο της ψήφου διαμαρτυρίας, πιο συγκεκριμένα στα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ενεργειακή κρίση ωθεί την ΕΕ να ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα». Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επενδύσεις στο σύστημα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του. Η Ισπανία προτείνει να επεκταθεί η «ιβηρική εξαίρεση» σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Και η El Mundo: «Ο Σολτς ζητά ‘ριζικές μεταρρυθμίσεις’ στην ΕΕ και την κατάργηση της δυνατότητας βέτο». Ο γερμανός καγκελάριος προτείνει την χαλάρωση της αρχής της ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.

Documento Newsletter