Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων από το documentonews.gr.
Πρώτος σταθμός οι ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση δήλωσε θετική για την προσωρινή άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άρση των πατεντών για την παραγωγή εμβολίων». Η χώρα θα παρακάμψει τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών και θα υποστηρίξει πρόταση που θα κατατεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είπε χθες η υπουργός εμπορίου Κάθριν Τάι. Η Washington Post: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει την άρση των πατεντών των εμβολίων». Ανησυχία στις εταιρείες για τον αντίκτυπο στην παραγωγή τη στιγμή που ο προοδευτικός κόσμος ισχυρίζεται ότι θα επιταχυνθεί η παγκόσμια ανοσία.
Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Τραμπ ξεσπά εναντίον των ‘παλαβών της ριζοσπαστικής αριστεράς’ μετά την απόφαση για διατήρηση του αποκλεισμού του από το Facebook». Το ανεξάρτητο πάνελ επιτήρησης του Facebook έδωσε έξι μήνες στην εταιρεία να αποφασίσει αν ο αποκλεισμός του Τραμπ θα είναι μόνιμος. Και τέλος, οι New York Times: «Τα δεδομένα για την πανδημία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ‘περνούν τον κάβο’, δίνοντας μια αίσθηση ελπίδας». Περισσότερες πόλεις της χώρας σκοπεύουν να ανοίξουν το καλοκαίρι.
Στη Βρετανία, το κανάλι της Μάγχης μετατρέπεται σε πεδίο διαμάχης με τη Γαλλία εξ αιτίας των προβλέψεων του Brexit για την αλιεία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Πλοία του πολεμικού ναυτικού σαλπάρουν για το Τζέρσεϊ μετά την διαφωνία με τη Γαλλία». Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή σε δυο περιπολικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού να πλεύσουν προς τα νησιά του καναλιού της Μάγχης εν μέσω φόβων για αποκλεισμό του λιμανιού του Τζέρσεϊ από γάλλους ψαράδες. Η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός στέλνει το Ναυτικό να αντιμετωπίσει τους Γάλλους στο Τζέρσεϊ». Η ένταση προκλήθηκε από τις διαφωνίες για τα δικαιώματα αλιείας στη μετά το Brexit εποχή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ανεβαίνει η ένταση για το Τζέρσεϊ καθώς ο πρωθυπουργός στέλνει πολεμικά πλοία». Η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι το μέτρο είναι προληπτικό απέναντι στο ενδεχόμενο αποκλεισμού του νησιού από γάλλους ψαράδες. Και ο Independent: «Η Βρετανία στέλνει το Ναυτικό στο Τζέρσεϊ καθώς η διαμάχη με τη Γαλλία κλιμακώνεται». Οι γάλλοι ψαράδες ισχυρίζονται ότι η απαίτηση άδειας απειλεί την δουλειά τους, ενώ η γαλλίδα υπουργός θαλάσσιων υποθέσεων, Ανίκ Ζιραρντέν είπε ότι Γαλλία θα μπορούσε να ανταποδώσει κόβοντας το ρεύμα στο Τζέρσεϊ.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Εμβόλια: το μονοπώλιο των εταιρειών υπό αμφισβήτηση». Η Ινδία και η Νότια Αφρική, μαζί με άλλες εκατό περίπου χώρες, ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την άρση των πατεντών των εμβολίων. Στην Humanité διαβάζουμε: «Υγειονομική κυριαρχία: ένα συμβούλιο στρατηγικής σημασίας υπό την επιρροή των μεγάλων εταιρειών». Χρεωμένα από την κυβέρνηση να βρίσκει λύσεις, ορισμένα μέλη αυτής της επιτροπής έχουν στενούς δεσμούς με τις Big Pharma.
Η Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Νομιμοποίηση κάνναβης: η συζήτηση διχάζει την πλειοψηφία». Ενώ η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη αυστηρότητα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, μια κοινοβουλευτική έκθεση που υποστηρίζεται από βουλευτές του κόμματος του Μακρόν προτείνει νομιμοποίηση αυτού του ναρκωτικού.Και η Libération: «Ολιβιέ Ντυμπουά, δημοσιογράφος όμηρος». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Μάλι έχει απαχθεί από τζιχαντιστές σχετιζόμενους με την Αλ Κάιντα.
Στη Γερμανία, νέοι περιβαλλοντικοί στόχοι τέθηκαν από την κυβέρνηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η κυβέρνηση θέλει να κάνει την Γερμανία κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2045». Οι εκπομπές διοξειδίου θα πρέπει να μειωθούν κατά 65% μέχρι το 2030. Στο ίδιο μήκος κύματος η Süddeutsche Zeitung: «Η Γερμανία θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2045». Λίγο πριν τις γενικές εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός αυστηροποιεί και πάλι τους κλιματικούς στόχους. Υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο που θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Και η Die Welt: «Νέοι γερμανικοί κλιματικοί στόχοι ανακουφίζει ειδικά την Ανατολική Ευρώπη». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Στην Ισπανία, ο Τύπος ασχολείται με τον απολογισμό των εκλογών στη Μαδρίτη. Η El País γράφει σχετικά: «Το Λαϊκό κόμμα αυξήθηκε σε περιοχές με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα». Η υποψηφιότητα της Αγιούσο ήταν αυτή που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στο 95% των τμημάτων απογραφής της κοινότητας της Μαδρίτης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα έχασε σχεδόν όλα τα «κάστρα» του. Και η El Mundo: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα ερμηνεύει την καταστροφή στη Μαδρίτη σαν προειδοποίηση στον Σάντσεθ». Η δυναμική ήταν κακή αλλά η εκστρατεία του κόμματος δεν αντέδρασε στα μηνύματα της Αγιούσο, παραδέχονται στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Στην Ιταλία, νέο χρονοδιάγραμμα για τις δεύτερες δόσεις και νέα στρατηγική ανοσοποίησης τέθηκαν από την κυβέρνηση. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Εμβόλια, το νέο σχέδιο». Μεγαλώνει η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων στις 42 μέρες για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Δόσεις για όλους, ακόμα και στο βουνό». Εμβόλιο για όλες τις ηλικιακές ομάδες στα μικρά τουριστικά θέρετρα: τα νησιά, τις Άλπεις και τα Απένινα.
Η La Repubblica γράφει: «Το Σεπτέμβριο όλοι στις τάξεις». Συνέντευξη με τον υπουργό Παιδείας, Πατρίτσιο Μπιάνκι, που δηλώνει ότι: «εγγυόμαστε την ασφάλεια των μαθητών που θα πάνε σχολείο», ενώ υπόσχεται να δώσει τέλος στις πολυπληθείς σχολικές αίθουσες. Και τέλος, η La Stampa: «Προς απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα». Κυβέρνηση και περιφέρειες διαπραγματεύονται για μια χαλάρωση των μέτρων στα μέσα Μαΐου.