Διεθνής Τύπος: Χιλιάδες νεκροί από τις πλημμύρες στη Λιβύη – Η Μπέρμποκ καλεί για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Χιλιάδες νεκροί από τις πλημμύρες στη Λιβύη – Η Μπέρμποκ καλεί για περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία

Στη Γαλλία, στη Libération διαβάζουμε: «Πλημμύρες στη Λιβύη: Πόσοι είναι οι νεκροί;». Χιλιάδες αγνοούμενοι σε μια ζώνη αποκομμένη από τον κόσμο, ο απολογισμός παραμένει ασαφής όμως η καταιγίδα Daniel που σάρωσε τα ανατολικά της χώρας αποδεικνύεται άκρως φονική. Η Humanité γράφει: «Ο Φαμπιάν Ρουσέλ στους λέκτορες: ‘Κινητοποιούμαστε ενώπιον των περιφερειών». Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος δέχθηκε ερωτήσεις από ανήσυχους πολίτες, για τον πληθωρισμό, την κατάρρευση του δημόσιου τομέα, της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγαση, την κατάσταση των φοιτητών και των συνταξιούχων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Επιστροφή στο σχολείο: η έλλειψη δασκάλων επιβεβαιώθηκε». Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, δύο σωματεία καταγγέλλουν ότι λείπει τουλάχιστον ένας δάσκαλος σε κάθε γυμνάσιο και λύκειο. Τέλος, η Le Figaro: «Η μεγάλη κατάρρευση του γερμανικού μοντέλου». Εξαρτημένη από την Κίνα και με κακές ενεργειακές επιλογές, η ατμομηχανή της Ευρώπης δυσκολεύεται να επιδιορθώσει την πορεία της, με μια παραλυμένη κυβέρνηση, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μπέρμποκ ζητά χειμερινή ασπίδα προστασίας για την Ουκρανία». Η αεράμυνα για την προστασία των ζωτικών υποδομών. ‘Θα προσθέσει περισσότερα στο IRIS-T’. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Καλύτερη βοήθεια για τους μακροχρόνιους ασθενείς με Covid ». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θέλει να διευκολύνει τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για άλλες ασθένειες. Οι ειδικοί βλέπουν ήδη ένα νέο κύμα λοιμώξεων. Τέλος, η Die Welt: «Η Φέζερ σταματά τις εθελοντικές εισαγωγές από την Ιταλία». Η Γερμανία εξάγει συμπεράσματα από την πορεία της κυβέρνησης Μελόνι στη μεταναστευτική πολιτική.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Περισσότεροι baby boomers γίνονται άστεγοι». Το κόστος της στέγασης και άλλα οικονομικά σοκ κάνουν τους ηλικιωμένους Αμερικανούς να βλέπουν τα εισοδήματά τους να βαλτώνουν. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Πλημμύρες σκοτώνουν πάνω από 5.000 στη Λιβύη». Οι πόλεις σαρώνονται καθώς τα φράγματα σπάνε. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Πλημμύρες στη Λιβύη: Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς». Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς. Τέλος η Washington Post: «Ο Μακάρθι λέει στην επιτροπή να ανοίξει έρευνα για τον Μπάιντεν». Η εφημερίδα εκτιμά πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαϊδεύει την ακροδεξιά με την έρευνα που διέταξε για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιού του προέδρου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H ΜΙ5 προειδοποίησε τους Τόρις: υποψήφιοι βουλευτές μπορεί να είναι κατάσκοποι». Ζευγάρι με δεσμούς με την Κίνα μπλοκαρίστηκε από την επιλογή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Πέρα από κάθε λογική: η πλημμύρα στη Λιβύη αφήνει χιλιάδες νεκρούς». Φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τους 10.000, μετά το σπάσιμο των φραγμάτων που εξαπέλυσε τον όλεθρο στη χώρα. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι φυλακές στο αμήν σχετικά με την έξοδο των εκπαιδευμένων φυλάκων». Χιλιάδες έμπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραιτούνται αφήνοντας τις φυλακές έκθετες σε βία από τις συμμορίες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Γουάλας: ‘Οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύουν τρομοκράτες’». Ο πρώην υπουργός επιτίθεται στην ‘τρέλα’ των κανόνων του ΕΔΑΔ που μπλοκάρουν την έκδοση υπόπτων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Βερολίνο και Παρίσι: στοπ στους μετανάστες από την Ιταλία». Οι δύο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι η πρόβλεψη του «Δουβλίνου ΙΙ» υπερισχύει της πιο πρόσφατης συμφωνίας στο Λουξεμβούργο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ευρώπη τιμωρεί την Ιταλία». Η Γερμανία και η Γαλλία λένε ‘στοπ’ στους μετανάστες, ενώ η ΕΚΤ στέλνει επιστολή για την εισφορά από τις τράπεζες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Προκαταβολικές συντάξεις μερικής απασχόλησης». Το κυβερνητικό έργο «γενεακής αλληλεγγύης» θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Υγεία, μετρητά και τιμαλφή». Μελόνι: πακέτο στήριξης και σύμμαχοι, όχι στον εγωισμό.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Φεϊχό παραδέχεται ότι είχε διακριτικές επαφές με τους Junts». Ο επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος δεν αποκαλύπτει με ποιους έκανε διάλογο από το κόμμα του Πουτζντεμόν. Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν κάνει ήδη κερδοφόρα τη διαπραγμάτευση με τον Σάντσεθ, ξεπερνά το ERC». Το Junts θα ήταν το ανεξάρτητο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους εάν επαναλαμβάνονταν οι γενικές εκλογές και θα αποκτούσε επιρροή με μια άλλη έδρα.

Documento Newsletter